FOTO: Jure Banfi
Na lestvici 101 najbolj uspešnega srednjega podjetja v Sloveniji, tudi kar štiri pomurska podjetja, najuspešnejše na 13. mestu.

V zadnjih šestih letih se je po poročanju Financ, ki so pripravile lestvico, prodaja srednje velikih podjetjih podvojila, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo pa potrojil. Srednja podjetja v povprečju sicer ustvarijo 82 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je 74 odstotkov bolje od celotnega gospodarstva.   

Več kot polovica podjetij povsem nezadolžena

Polovica srednje velikih podjetjih ima več denarnih sredstev kot dolga oziroma je povsem nezadolžena. Večina teh podjetij, ki se je znašla na lestvici, je sicer svojo poslovno pot začela kar v domačih garažah, še pišejo Finance.

Na prvem mestu je ajdovsko biotehnološko podjetje, ki razvija pametne filtre za čiščenje zdravilnih učinkovin.

Varis Lendava najvišje na lestvici

Na lestvici je kar nekaj podjetij, ki so tako ali drugače povezana z gradbeno dejavnostjo. Mednje lahko uvrstimo tudi lendavski Varis, ki se je znašel najvišje na lestvici med pomurskimi podjetji, in sicer na 13. mestu.

V Varisu so  predvsem zaradi uspešnega poslovanja v Nemčiji, po podatkih Financ v zadnjih štirih letih, povečali prihodke z 20,3 milijona evrov na 32,2 milijona evrov

Na lestvici 101 najuspešnejšega srednjega podjetja so se torej znašla štiri pomurska, in sicer:

 • na 13. mestu Varis Lendava iz Lendave,
 • na 32. mestu Rosenbauer iz Gornje Radgone,
 • na 88. mestu Cleangrad iz Ljutomera
 • na 92. mestu Paradajz iz Renkovec.

Zanimivo pa je, da na letošnji lestvici ni nobenega od podjetij, ki so lani zasedla prva tri mesta.  

Na lestvici deset štajerskih podjetij

Na lestvici najuspešnejših srednjih podjetij je tudi kar nekaj štajerskih. Najvišje na šestem mestu je podjetje AMO Mont iz Hoč, ki je tudi najvišje uvrščeno podjetje iz področja gradbeništva.

Pri Financah so zapisali, da so v podjetju AMO Mont s posredovanjem začasne delovne sile predvsem na tuje trge, predvsem v Avstrijo in Nemčijo, ustvarili 80 odstotkov prihodkov od skupnih 18,2 milijona evrov prihodkov, kar je dvakratnik prihodkov minulih let. 

Na lestvici 101 najuspešnejšega srednjega podjetja so je torej znašlo deset štajerskih, in sicer:

 • na 6. mestu AMO Mont iz Hoč,
 • na 22. mestu Antela - Papirna konfekcija iz Lenarta v Slovenskih Goricah,
 • na 44. mestu Gumax Praesto iz Maribora,
 • na 48. mestu SGD Strdin iz Hoč,
 • na 59. mestu DPD Maribor iz Maribora,
 • na 76. mestu Systemair Global iz Maribora, 
 • na 79. mestu Ecom Ruše iz Ruš, 
 • na 84. mestu PP Agro iz Maribora, 
 • na 84. mestu Pirnar iz Miklavža na Dravskem Polju,
 • na 95. mestu Marchiol iz Maribora.
   
VIR: Finance
VIR: Finance
VIR: Finance
VIR: Finance
VIR: Finance

Pripravljavci lestvice so kot srednja podjetja opredelili tista, ki so v letu 2020 hkrati izpolnjevala imela od 50 do 250 zaposlenih, od osem milijonov do 40 milijonov evrov prihodkov od prodaje ter od štiri milijone do 20 milijonov evrov sredstev.

Točno katere kriterije so še upoštevali pa preverite TUKAJ.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
micikaaa (nepreverjen)

Vlada naprej ......napredni narodi so naši bratje.......živela EU.....

delnicaraa (nepreverjen)

ti nimajo za burek. To so podjetja:
Obstaja panoga, ki je bila med pandemijo covida zelo uspešna, in to so proizvajalci cepiv. Pfizer, Moderna, AstraZeneca ter Johnson in Johnson - delnice vseh teh podjetij so narasle.

[[[[ (nepreverjen)

Podjetje paradajz iz Renkovec je dober seveda ,ker ima zaposlene novo ,dobne sužnje .Ko mora človek v 45 minutah nabrati 240 kg paradajza za minimalca te res podjetje dobro stoji .Saj nedaj tam zaposleni marsi kaj vedo povedati

truster (nepreverjen)

Zakoj pa te ne povejo? Tisti ka tan delajo v takšnih pogojih so ali za drugo nesposobni ali pa jin je sploj nej tak slabo. Če pa je resno to tan tak, pa ne razmin lidij ka v takšnih pogojih delajo, glede na to ka je povpraševanje po delavcih v drugih panogaj nenormalno in se vsi jočejo ka nega ustreznoga kadra za dobiti v Prekmurji.

In reply to by [[[[ (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

KOMI NAJ POVEJO?
PO DRUGI STRANI PA ČE TE ZAVOD POSLE TA, NEMRES SAMO TA ODPOVED DATI...SOCIJALNO IN NIC NE DOBIS.

ME PRAV ZANIMLE CE SE FIRME DOBIVLEJO SUBVENCIJE CE KOGA ZAPOSLIJO. TAU SO TUDI ZGODBE BILE, PAVLINJEK IN TEDANJA DIREKTORCA ZAVODA ZA POSLOVAJE...

In reply to by truster (nepreverjen)

truster (nepreverjen)

Pa daj ne bluzi. Naj dajo odpouvid, če jin je tak težko in tak slabo in so po njihovon za svoje delo preslabo plačani. Zato ka se narod ne buni pač te razni Pavlinjeki in podobni te tak z njimi delajo. Očitno je nej vsen tak slabo, če so kao pripravljeni "trpeti" na svojih delovnih mestih. Tou s socialno pa je itak beden izgovor. Tisti ka so že vačik na socialnon niti nigdar vačik nedo doubili boukše službe in do celo življenje delali na minimalci, ker so to po večini malo izobraženi ali neizobraženi ljudje, keri pri kapitalistaj štejo kak delovna sila na minimalci in nič drugoga. In dokler do tej lidje samo doj gledali do tej kapitalisti tak z njimi delali. Komi paše ka ga izkoriščajo na dela tan, komi pa nej pa si naj najde drugo službo. Enostavno!

In reply to by realnoo (nepreverjen)

ajajaj...... (nepreverjen)

Rajši se prle pozanimaj... drugje (v tujini) morejo še več kg na vro pobrati, na Nizozemskon recimo 400 kg na vro. Pogledni rajši kak v Španiji to v vidi pa v kakših pogojaj tan lidje delajo v rastlinjakaj pa kelko plače dobijo, poleg toga nanč nevejo, če do jih drugi den še nucali. Lani je na RTV-ji prispevek bil o ton.

In reply to by [[[[ (nepreverjen)

Starejše novice