Na sodbo v zvezi z zadržano najemnino za infrastrukturo Občine Ljutomer se je zdaj odzval tudi nekdanji direktor javnega podjetja.

Potem ko je občina Ljutomer proti Javnemu podjetju Prlekija lani sprožila izvršbo za vrnitev pol milijona evrov sredstev, ki jih je javno podjetje zaračunalo občanom in podjetjem ter po mnenju županje Olge Karba tudi protipravno zadrževalo, je zadeva zdaj dobila sodni epilog. 

Karbova je na družbenem omrežju Facebook včeraj sporočila, da je ljutomerska občina s sodbo uspela, s čimer naj bi Javno podjetje Prlekija občini moralo vrniti milijon evrov. Na besede županje se je zdaj odzval nekdanji direktor Javnega podjetja Prlekija Davorin Kurbos, ki je njene navedbe v izjavi za javnost označil za zavajajoče. 

Zapis Kurbosa spodaj objavljamo v celoti:

»Ljutomerska županja je javnost obvestila, da je 'uspela s sodbo in da mora JP Prlekija Občini Ljutomer vrniti(?!) milijon evrov zadržane najemnine.'

Županja v svojem obvestilu govori o 'vračanju' denarja občini, kar ni res, saj denarja ni nihče vzel, pač pa je bila celotna zbrana najemnina v JP Prlekija ves čas na računu, rezervirana za namen, da jo po ureditvi pravne podlage (sedaj sodbe), porabimo namensko  - bodisi jo nakažemo občini bodisi vrnemo uporabnikom.

Pomembno je vedeti, da sodišče ni zavezano upoštevanju sklepov organov občin, zato je lahko v dani situaciji ne glede na sklep Sveta ustanoviteljic, ki je bil posledica županjinega izigravanja sklenitve pogodbe, odločilo tako, kot je najbolj razumno in logično.

Težavo javnega podjetja je torej rešila razsodba sodišča, ki je jasna in pričakovana, saj gre za namenski denar, ki mora biti porabljen za vlaganja v infrastrukturo in to ni bilo nikdar sporno - težava je bila drugod: na eni strani v sklepu skupnega organa občin, ki ga je JP Prlekija bilo dolžno spoštovati, na drugi strani pa v odsotnosti pravne podlage, oz. v županjinem zavračanju podpisa sprejete in usklajene skupne najemne pogodbe, ki so jo vsi ostali župani podpisali.

Specifičnost pravde in sodbe se kaže tudi v pomembnih 'podrobnostih', o katerih pa ljutomerska županja v svoji objavi ne govori: npr. o tem, da sodišče ni priznalo zamudnih obresti na zadržano najemnino.

Sodišče (za razliko od JP Prlekija) pač v dani situaciji ni bilo zavezano upoštevati sklepov organov občin in podjetja in je zaplet s sodbo uredilo, po razglasitvi sodbe pa je stvar jasna ne glede na to, kdo vodi skupno javno podjetje.

Zgovoren podatek, ki pojasnjuje bistvo pravde in sodbe, je v tem, da tudi Peter Kralj ni mogel (in ni upal) županji nakazati zadržane najemnine, kljub temu, da je županja že junija od njega izrecno pisno zahtevala, naj nakaže zadržano najemnino občini v roku 5 dni! Kralj je imel torej v času pred izrekom sodbe enako težavo, kot pred njim Kurbos, težava pa je bila v tem, da je skupni organ občin (svet ustanoviteljic), s sklepom Javnemu podjetju Prlekija izrecno prepovedal plačevati najemnino občini, dokler ne bo urejene pravne podlage.

S sodbo sodišča smo torej dobili podlago za plačilo najemnine in to ni zmaga občine Ljutomer, pač pa povsem nepotrebna farsa, ki je rešila težavo Javnemu podjetju Prlekija in mu omogočila namensko rabo zbranih sredstev amortizacije javne infrastrukture, ljutomerski občini pa je sodišče rešilo težavo, ki jo je sama sebi povzročila županja s tem, ko izigravala sklepe, ki so bili sprejeti na skupnem organu občin.«
 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pomurc (nepreverjen)

Kurbos je že malo smešen s to poplavo objav na družbenih omrežjih, kjer hoče krivdo zvaliti na županjo, sedaj pa se lepo vidi, da zgolj hoče oprati svojo ime. Kje pa je bil vsa prejšnja leta?? Komaj zdaj, ko so mu stolček odžagali, je kar naenkrat vse narobe.

Keramichar (nepreverjen)

Kurbos tak si nizko spadno ka si se še oglaso med komentarami na enih od pomurskih straneh. Ščeli so si dobiček raztalati zdaj so pa ostali brez.....bravo olga! Zdaj še pa v ms revizijo delat ka se nede murski val kipüvo pa mensane zidale

Davorin Kurbos (nepreverjen)

Vsa leta je bilo narobe, in samo zato, ker sem opozarjal na nepravilnosti, sem moral oditi!
Za vsem kar objavim 100% stojim in vse lahko dokažem z argumenti in dokumenti.
Opozarjam na previdnost v izjavah in sodbah o stvareh, ki jih tisti ki pišejo komentarje, najbrž ne poznajo dovolj dobro; pisanje neresnic ki žalijo, je kaznivo dejanje!
Kavnost ima pravico izvedeti resnico o nepravilnostih in nastali škodi in samo to je namen mojega pisanja ...

.... (nepreverjen)

To je sobotainfo, druga regija.

In reply to by Davorin Kurbos (nepreverjen)

Ratalo (nepreverjen)

Ja no te se pa nimas kaj sekirat in pisat po forumih kot da te je sram necesa bodi tiho in dokazi

In reply to by Davorin Kurbos (nepreverjen)

izj79653

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Osrednji mesec sem dobil 27936 EUR za delo 3 ure na dan. Začel sem štiri mesece prej in vseeno hitro odnesel domov, od 7645 do 9264 evrov vsak teden.
tukaj .................... >>> www.WebJob33.Com

kuna (nepreverjen)

Zadeva je zelo "smešna". Nenazadnje gre za "pobran" denar občanov... špekulirajo pa župani, podjetja,..
To je lep šolski primer, kako se obrača denar v sklopu vodovodnih sistemov...
Poglejte položnico za m3 vode in si izračunajte, koliko 1000m3 vode, brez vseh stroškov-samo voda, je potrebnih za plačo enega direktorja.... nam pa obečavajo subvencije...

Svetice13 (nepreverjen)

Kurbus vodo si podraza za 300% a zdaj pa bi rad modruvo, kak si posten........

Starejše novice