Foto: Bobo
Po neuspeli razrešitvi Igorja Zorčica z mesta predsednika državnega zbora vodja poslancev NSi Jožef Horvat meni, da bi moral tudi državni zbor v enajstdnevni lockdown. Nov poskus Zorčičeve menjave je verjeten, glede predčasnih volitev je zadržan.

Vladni koaliciji je spodletelo pri poskusu razrešitve Igorja Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora in tako predlog o imenovanju Jožefa Horvata na to mesto niti ni prišel na vrsto. Ko so opozicijske stranke pred glasovanjem zapustile državni zbor, je v dvorani ostalo 47 poslancev. Za Zorčičevo razrešitev je bilo oddanih 45 glasovnic, dve glasovnici pa sta bile neveljavni.

Špekulacije o tem, kdo je držal figo v žepu

Kot pravi Horvat, sam ne bi želel ugibati, kje je zmanjkal en glas, čeprav je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec za neveljavni glasovnici s prstom pokazal na poslanca narodne skupnosti. Ravno glede poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha se je namreč že pred glasovanjem špekuliralo, kako bo glasoval, sam pa tega javno ni želel razkriti. 

»Izredno nehvaležno bi bilo špekulirati, saj bi s tem lahko komu delal krivico, zato se jaz temu izogibam. Dva sta očitno držala figo v žepu. Bi pa poudaril, da smo imeli tudi s strani opozicijskih strank zagotovljene glasove, zato so jih seveda na tak eleganten način z obstrukcijo umaknili,« pojasnjuje šef poslancev NSi in dodaja, da sam osebno ni pogorel, ker niti ni bil kandidat.

V vrstah nekaterih opozicijskih strank, denimo v SD in v Levici so sicer še pred sejo zatrjevali, da bodo prevzeli glasovnice.

Bo ob novem poskusu zamenjave Zorčiča v državnem zboru sedel tudi Počivalšek?

Kot je že včeraj po neuspehu z Zorčičem napovedal vodja poslancev SDS Danijel Krivec, bo koalicija vložila nov predlog razrešitve. Tudi Horvat pravi, da sledi še en poskus, a datum zaenkrat še ni znan.

»Podpiram idejo, predvsem zaradi zaposlenih uslužbencev, da bi tudi v državnem zboru naredili lockdown od 1. do 11. aprila. Naj to obdobje mine in potem bomo videli, kako naprej. Zdaj je čas za trezen razmislek,« meni podobno kot je še pred glasovanjem o Zorčiču pozival tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Glede možnosti, o kateri se največ šušlja te dni, da bi se v državni zbor vrnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pomurski poslanec ne želi špekulirati, kakor tudi ne, če bi potem bil prvak SMC v igri za predsednika državnega zbora.

Z vrnitvijo Počivalška med poslance bi sicer vladna koalicija dobila dodaten glas, iz parlamenta pa bi izpadel prestopnik v SD Gregor Židan. Neuradno se Počivalšek na mestu predsednika državnega zbora sicer ne vidi, saj je ves čas svoje politične kariere gospodarski minister in niti ni bil nikoli poslanec.

Zorčič zaenkrat ostaja predsednik državnega zbora, a kako dolgo?

Dokler bodo sprejemali zakone, bodo vladali

Kar se tiče možnosti predčasnih volitev, h katerim vse glasneje po neuspehu z Zorčičem pozivajo v opoziciji, pa je Horvat zadržan. »Kar je zame opogumljajoče je to, da nam zakoni s spodobno večino gredo skozi. Ko pa ti enkrat koalicijski zakoni padajo in dobivajo podporo opozicijski, pa je to rdeča luč in potem ti več ne vladaš. Na aprilski seji je denimo tretja obravnava zakona o demografskem skladu in potem bomo videli, ali vladamo mi ali ne,« pravi Horvat, ki tako razlogov za predčasne volitve ne vidi, vse dokler bodo koalicijski zakoni v državnem zboru dobivali večino.

Podobno je dejal včeraj tudi Zorčič, ki neuspeha vladne koalicije z njegovo razrešitvijo ne primerja z dogajanjem v zakonodajnih postopkih, saj tudi po njegovi oceni vlada za svoje predloge uspešno prejema večino.

»Pred nami je še veliko projektov, ki bi jih lahko še do konca mandata ali pa vsaj v tem koledarskem letu naredili. Zdaj pripravljamo tudi že deveti protikoronski paket, s katerim bomo pomagali zaprtim podjetjem. Dobivam ogromno klicev direktorjev iz Prekmurja, nekateri so v ogromni stiski in potrebujejo pomoč. Potem je tu še zelo pomemben zakon o debirokratizaciji,« še pojasnjuje pomurski poslanec.

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lipa3 (nepreverjen)

Horvat za tebe najbolse ka v LJ skocis v wc skoljko in potegnes vodo za sebov.Sramota si za prekmurce.

Draš (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Za tebe, je niti WC školjka nej primerna. Sran me je, kda vidin kakše komentare se tu pijše. In v njih nega nič drugoga kak nevoščljivost. Tisti keri kakorkoli poznajo ozadje prekmurske politične scene, do mirno povedali ka je Horvat daleč od toga ka vse njemi tu nalagate. Tudi za Prekmurje je zrihtal marsikaj, je pa rejsan ka se je glede toga nikoli nej izpostavlal, kak što izmed njegovih stanovskih kolegov.

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

🤨 (nepreverjen)

Budalo!
Zrihtal že, ampak za koga???

In reply to by Draš (nepreverjen)

Draš (nepreverjen)

No, tij očitno znaš. Povej za koga, pa ka je kumi zrihtal. Ajdi povej, ka de se končno enkrat znalo. No, ka čujen.

In reply to by 🤨 (nepreverjen)

dzagreb (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Se strinjam. Horvat je eden najbole aktivnih pa izkušenih poslancov in tudi za Pomurje nonstop lobera, to keri malo bole podrobno poznajo zadevo in duže spremljajo, znajo. In nejsan njegov volivec. Komentari so povečini tisti, ka so politiko začali spremljati ob nastopu epidemije, kak je gratalo popularno, po Horvati pa pač pljuvajo, ker je del Janševe vlade (kar je itak persona non granta, že ker sprejema ukrepe za covid in je pač to popularno - povečini pa ne vejo niti, kelko poslancov je v DZ).

In reply to by Draš (nepreverjen)

Draš (nepreverjen)

In zdaj va dobila vsaki 315 minusof, ker sva pač povedala istino. :)

In reply to by dzagreb (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Bi bilo premalo, ker si zaslužita telko kelko laži pa koruptivnih dejanj je jožek napravo, kelkokrat se je pa zlago pa nega mesta za minuse.

In reply to by Draš (nepreverjen)

Draš (nepreverjen)

Ajdi, prosim povej nan, kera koruptivna dejanja? No, ka te čujen, ajdi. Če si tak čeden, očitno znaš ka bi naj napravo, torej povej, ka mo končno vsi to znali.

In reply to by p3p (nepreverjen)

Collymore

@Draš, pa ka se trgaš s tejmi bijkami. Pa to so gobci, šteri so si nej v življenji copatof samij kupili. Zafrustrerani, šteri svojo pomanjkanje inteligence dokazujejo s prepotentnimi komentarami. 😂

In reply to by Draš (nepreverjen)

??? (nepreverjen)

Janšev lakaj, s čim si je tudi zaslužil nominacijo za predsednika DZ. Pred Janšo je imel dosti povedati o 'madžarizaciji' Prekmurja, zdaj pa je naenkrat vse v najlepšem redu!!

grobar (nepreverjen)

Vlada je že od 1991 v lockdowni,pa tou rejdnomi.

borbanar (nepreverjen)

prej pa diktatura enoumja. potem pa bodi svica, pa boljse da nismo, ker svica postaja albanija.

In reply to by grobar (nepreverjen)

matula (nepreverjen)

Pička vam m****a govorite Slovenski ste vi vsi skupaj lockdown sramota ,da pobirate gor vse uvoženo .Ej Horvatek li se sliniš in sliniš ter mlatiš slamo brezi zrnja pezde .Slino si se da so zbili penzije moral si dati zraven svoj posrani goubec .

100-100 (nepreverjen)

No, no, tudi tvoja slovenščina ne blesti-malo srbščine, malo prekmurščine, malo angleščine. Vejice, te so ti pa zmanjkale. Jutri se prijavi, baje da je polno takih polpismenih, na dopolnitev osnovno šolske izobrazbe.

In reply to by matula (nepreverjen)

lebar (nepreverjen)

100-100 Ka se tij glasiš ? Napiši ,kje je srbščina ? Daj tak po pravici napiši saj te ne poznamo ,koliko OŠ si končal ? Verjetno so te vozili na četrto ,kar pa nisi sam ,kriv seveda .To imate v družini ziher .

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

efwefwef (nepreverjen)

Daaaaaaaj vejpa što ga še voleee toga pa Juršoooo vejpa že inauk ite v pokoj pa ka si tij malo naure kak mi tau najeda pa san kumaj 24 lejta star pa jih man že pun kurac penzionistov ka na 4 jurje plače čičajo

,,, (nepreverjen)

Horvat ma bole 6 jurjof kak pa 4
Vrejden je pa nej enoga

In reply to by efwefwef (nepreverjen)

krpliva (nepreverjen)

Vlada de kmalu padla globoko v brezno !

p3p (nepreverjen)

Horvat, kak se sploj lejko vsi udeleženci napovedi novega zaprtja države prikažete pred ljudmi,ki vas plačujemo pa nam brez vsake krščanske vrednote naravnost v oči lažete, pravite popolno zaprtje po drugoj strani pa 1000 izjem seveda za vas priviligirance in vaše kapitaliste, sram vas je lejko lažnjivci.

(nepreverjen)

Ja saj se morajo spočiti! To so tak sebi nastavili lockdown. Praznike fraj biti!! Zaprite trgovine,da bodo ostali tudi doma. Ne vidim smisla tega zaprtja. Katastrofa kak se špilajo.

(nepreverjen)

Malo razmisleka. če izgubi Horvat , izgublja NS . Kdo pridobiva ? SDS s prstom kaže na poslanca madžarske narodnostne manjšine. Morda pa je kukavičje jajce podtaknjeno od SDS. Vse okrog DZ je v razsulu ( delovni odbori DZ ) , vlada dejansko JJ , in komu to najbolj ustreza. Bolj je razsuto zakonodajno telo lažje je ribariti. V SDS se presneto zavedajo da se vladanje izteka . Podaljšanje agonije pa ustreza samo njim.

Gorilazzz (nepreverjen)

Vse te politike svinjskoglave strlite s pištolo za svinje klati ker drugo si ne zaslužijo!

HojSS PRESS (nepreverjen)

Heheheheh, Spidy Jožef, Janosov ritolizec !!!!!!!!

Jasno je, da se poslanca narodnosti v te politične igrice ne bosta vpletala.

Najbolj je pa zanimivo, da desnuharsko vlado še malo pokoci držijo ravno stari komunisti DeSUS in SNS.

Jurša je stara Kumrovačka šola, Jelinčič pa ima doma na vrtu Titov kip.

In oni sedaj rešujejo rit Janosu Grosupeljskemu, svetemu Toninu in ostalim desnuharjem.

Brzi Džo se je že videl s kladivcem v roki, kako predseduje poslancem.

Ne, ne, Brzi Džo. Za Žižke si še mogoče dober. Za kaj več pa ne !!!!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice