Britanski Ascent Resources je formalno sprožil postopke za začetek tožbe proti Sloveniji pred arbitražnim sodiščem, na vrh slovenske vlade so poslali pismo, v katerem sicer izražajo tudi pripravljenost za nadaljnje pogovore.

Na spletnih straneh Friends of the Earth, mednarodne mreže okoljevarstvenih organizacij, so objavili pismo, ki ga je premierju Janezu Janši, ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju in ministru za okolje Andreju Vizjaku poslala londonska pravna pisarna Enyo Law. Ta v sporu s Slovenijo po lastnih navedbah zastopa Ascent Resources.

V pismu izpostavljajo domnevne kršitve dvostranskega investicijskega sporazuma med Veliko Britanijo in Slovenijo ter pogodbe o energetski listini. Ta dejanja so povzročila občutno škodo investicijam investitorjem v Sloveniji, navajajo. Pri tem opozarjajo, da so doslej v razvoj Petišovskega polja vložili več kot 50 milijonov evrov, piše STA.

Kakšen bo odgovor vlade?

Sloveniji med drugim Enyo Law očita prekoračitev rokov v postopku odločanja o zahtevi po presoji vplivov na okolje, izpodbija pa tudi samo odločitev. Agencija RS za okolje je namreč sklenila, da je presoja potrebna, kar je po trditvah investitorjev v nasprotju s podanimi mnenji slovenskih oblasti, med drugim ministrstev za zdravje in infrastrukturo, inštituta za varovanje narave ter gozdarskega inštituta. "Odločitev Arsa ni temeljila na priporočilih slovenskih strokovnjakov; še več, nasprotuje mnenju, ki so ga podali," poudarjajo pravniki.

V času, ko je postopek na Arsu tekel, je slovenski minister za okolje in prostor ob tem večkrat podajal izjave, ki so Ascent slikali v negativni luči. Arso zato ni odločal nepristransko, odločitev je bila politično motivirana, so prepričani. Vlagatelji se s poslanim pismom tudi formalno strinjajo s tem, da spor roma pred mednarodno arbitražno sodišče, pismo pa je formalna notifikacija o obstoju spora, navaja Enyo Law.

"Iskreno upamo, da je mogoče najti prijateljsko rešitev za obstoječi spor in bomo pozdravili vse konstruktivne predloge, ki bi jih morda imeli," so še zapisali. Vlagatelji so tako pripravljeni reševati spor s pogovori na visoki vladni ravni.

Fracking ni sporen samo pri nas

V Friends of the Earth ob tem navajajo, da je postopke hidravličnega lomljenja ozrioma frackinga, ki buri duhove v zvezi s petišovskim poljem, že prepovedalo ali zamrznilo več držav članic EU, med njimi Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Danska, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Španija, Slovaška in Švedska.

Sporni fracking oziroma hidravlično lomljenje je eden izmed načinov pridobivanja zemeljskega plina, ki močno razburja. Britansko podjetje Ascent Resources je že nekaj časa v sporu s pristojnimi institucijami glede nameravanega frackinga.  Nazadnje je upravno sodišče pritrdilo Agenciji RS za okolje, da je treba za nameravano črpanje plina s stimulacijo vrtin, ki ga načrtujejo Britanci s slovenskim partnerjem Geoenergo izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. 

Leta 2018 je sicer takratni minister Jure Leben odredil notranji nadzor nad delom Arsa. Nadzor je pokazal, da je v postopkih prihajalo do pritiskov in groženj, ter da sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Zadeva je odnesla tedanjega direktorja Arsa Joška Kneza. Da frackinga ne podpira, pa je dejal tudi aktualni okoljski minister Andrej Vizjak, še piše STA.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stric feri (nepreverjen)

Sami hudo sposobni v tej naši lepi deželici. Včeraj "vesela" novica, da je boj za TERAN izgubljen.
Isti dan že grozijo Angleži s tožbo glede Frackinga v Pomurju. EU nas postrani gleda, ker JJ prijateljuje z raznimi Orbani in ostalimi iz vzhodne Evrope, ki so zelo podobni.
Vsak politik, ki pride, dela večjo škodo državi.
Še pod Avstro-Ogrsko je bilo bolje !!!

Gosti223 (nepreverjen)

Ka pa ma Janša z arsojon...je Janša prepovedo fracking ali arso tele nerazgledano

In reply to by stric feri (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

Ti si res pravo tele. Naj mi živali oprotijo, da jih žalim, ker si ti slabši.

ARSO je državna agencija. JJ si pa lahko v rit porineš !!!!!!

In reply to by Gosti223 (nepreverjen)

strika gerg (nepreverjen)

s tem si sedaj sam odgovoril kdo je pravo tele.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

Beli vrag (nepreverjen)

Tij pa tudi. Ovčka. Pa lep sprejem v hlev. Tan jin ma puklasti Kim pod bičon.

In reply to by strika gerg (nepreverjen)

debeliDF (nepreverjen)

Pa ka ste nouri???? 26 lidij je v bolnici s ten korona viruson, ovi pa palik napekajo o kolapsi zdravstvenoga sistema. Ka je tou pri nas za stroke, doktorov, bolnic.... ka jih 10 betežnih v enoj bolnici predstavla apokalipso???? Iti vse v piizdo materino pa hejnjate lagati pa paničariti in lidij za norca meti. Pa ka tej imbecili resno mislijo ka smo vsi v Sloveniji tak zabiti kak janšisti??? In čakalne dobe se podaljšujejo zaradi česa? Samo in edino zaradi toga natega pa naše nesposobne stroke. Vüpan samo ka de se resno po konci vsega toga sranja najšo nešče normalen pa vse tej lidij pred sodišča postavo ka de se jin sodilo za propad države Slovenije. Vključno z lažnivimi in manipulantskimi mediji keri tou sranje še podžigajo.

In reply to by Gosti223 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Praviš ka je bilou pod Vogrami -oziroma Avstro-Ogrsko bokše. Kak si tou mislo, malo napiši ka mo tüj mi znali šteri smo nej živeli v toj klejti narodov , či je rejsan te bilou bokše. Kelko ges gledan stare slike, tou glij vö ne vidi tak. Nejsan Janšist pa itak ne ven ka zdaj mejšaš JJ tü notrik. Sploj ne razmin. Si klasičen primer skrajnoga levonje šteri sploj (isto kak skrajni desnjak ) ne vej več realno misliti.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

Obogi vojščak JJ in SDS. Na Trstenjakovi ti že priravljajo sendvič, ker tukaj zvesto dežuraš. Ša kak forint dobiš za sladoled.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Evo vidiš, fčasik san znau ka si skrajni levonja. Niti pravi Prekmurec nemreš biti, smo sigdar bili malo bole pr pameti ka drujgi.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Stric Feri, Janša nema nič s ten, stvar je starejša od njegove vlade. Če je bilou v Avstro-Ogrski boljše, bi ti zdaj piso v madžarščini, za slovensko rejc bi kazen plačo.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Tile britanci lejko fracking izvajajo edino na svojih smrdljivih materah kere so jih vö skotile..! Mrš fracking!

Murki (nepreverjen)

Stric Feri si malo v temo brsna 🤣. Al mas fetiš na JJ? Pitaj malo tvojega zidana ka še vse zjeba. Naj ti na fax pošle samo papira si dosta nabavi

Bindi (nepreverjen)

Vizjak si bo premislil takoj ko mu bodo Angleži pomahali z bankovci pred nosom. Če bo država pametna, bo poleg pravnikov za mednarodno pravo vključila tudi okoljske in enkrat končno tudi sama pogledala mednarodno okoljsko zakonodajo, na katero se požvižga, a jo je dolžna spoštovati.

trzakaj (nepreverjen)

Zakaj, postopke hidravličnega lomljenja ozrioma frackinga, ni zamrznila ali prpovedla že prejšnja vlada in predprešnja vlada? Zakaj??

koštrica (nepreverjen)

A ti bedaki res na silo želijo nekaj delati kar je v dostih državah prepovedano

debeliDF (nepreverjen)

Praviš ka je bilou pod Vogrami -oziroma Avstro-Ogrsko bokše. Kak si tou mislo, malo napiši ka mo tüj mi znali šteri smo nej živeli v toj klejti narodov , či je rejsan te bilou bokše. Kelko ges gledan stare slike, tou glij vö ne vidi tak. Nejsan Janšist pa itak ne ven ka zdaj mejšaš JJ tü notrik. Sploj ne razmin. Si klasičen primer skrajnoga levonje šteri sploj (isto kak skrajni desnjak ) ne vej več realno misliti.

In reply to by koštrica (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Haha spet smo v riti, merlot je že stekel iz sodov, zdaj še plin. Na pomoč or ban.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice