Foto: Bobo
Poslanci so na včerajšnji dolgotrajni izredni seji državnega zbora sprejeli težko pričakovani sedmi sveženj ukrepov za blažitev posledic epidemije. Prišlo je tudi do nekaj preobratov.

Že sedmi protikorona paket, ki je po zadnjih ocenah težak 550 milijonov evrov, prinaša številne ukrepe za pomoč gospodarstvu in ohranjanje delovnih mest ter tudi dodatke za ranljive skupine prebivalstva, kot so upokojenci, študenti in družine. 

Dodatki za ranljive skupine in zaposlene

Za čas epidemije zakon določa denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve, predvideno je tudi izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka najbolj ranljivim skupinam - upokojencem, študentom, zaposlenim, otrokom do 18. leta starosti, staršem z več otroki, starejšim kmetom z nizkimi dohodki.

Za 100 evrov bo v času epidemije višji tudi dodatek za nego otroka. Za vsakega novorojenega otroka bo država še leto dni po koncu epidemije plačala 500 evrov. Ta določba po popravkih velja za otroke, rojene že od letošnjega 1. januarja dalje.

Verski uslužbenci bodo za zadnje tri mesece letos prejeli mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov. Kot piše STA, je glede te določbe imela največ pripomb poslanka Levice Violeta Tomić, ki je vztrajno spraševala, kako verski uslužbenci dokazujejo izpad dohodka.

Zaposlenim v javnem zdravstvu in domovih za starejše, ki delajo z bolniki s covidom-19, zakon do konca leta 2021 prinaša za najmanj 30 odstotkov višje plače, tistim, ki so okužbi z novim koronavirusom še posebej izpostavljeni, tudi v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov, piše STA.

Preobrat za prisilno upokojevanje

Ukrep prisilnega upokojevanja za zaposlene, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, je po preobratu dobil podporo. Odbor za finance je namreč dan pred tem določbo črtal iz zakona, a so jo poslanci SDS in NSi na včerajšnji seji ponovno zapisali vanj. Delavci, ki bodo dobili odpoved, bodo imeli tudi pravico do odpravnine. Določbo je tokrat podprlo šest poslancev SMC. 

"Nikogar ne želimo prisilno odsloviti," je o tem dopolnilu dejal Jožef Horvat (NSi) po poročanju STA. A če bo delodajalec na nekem delovnem mestu, ki ga zaseda delavec z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, potreboval mlajšo silo, bo lahko prekinil pogodbo o zaposlitvi. "Tak delavec se bo torej upokojil in imel zagotovljeno vso socialno varnost," je dejal Horvat.

Sprejeli dopolnilo, ki je razjezilo Janšo

Poslanskima skupinama SDS in NSi pa ni uspelo z določbo, ki bi kršiteljem vladnih odlokov odrekla pomoč za blažitev posledic epidemije covida-19, čeprav je na odboru za finance določba dobila podporo. Kot poroča STA, je večina navzočih na seji, med drugim poslanska skupina SMC, soglašala, da ta določba v zakonu nima kaj iskati. 

Ukinitev sklada za nevladne organizacije je bila črtana iz zakona že na ponedeljkovem odboru, v zakonu pa ostaja zapisano zvišanje deleža, ki ga je mogoče nameniti za donacije, na odstotek od obračunane dohodnine zavezanca.

Poslanci so ravno tako podprli dopolnilo SMC, naj se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona Slovenski tiskovni agenciji izplača zaostale obveznosti za opravljanje javne službe v letu 2020, financiranje iz državnega proračuna pa zagotovi tudi v letu 2021. Ta predlog je sicer povzročil precej oster odziv s strani premierja Janeza Janše. 

Kaj prinaša za gospodarstvo?

Za gospodarstvo prinaša PKP7 povečanje obsega sredstev, ki je namenjen za zagotavljanje likvidnosti gospodarstva. Kot piše STA, bodo lahko tudi tista podjetja, ki jih je koronska kriza najbolj prizadela,  koristila posebna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada z državnim jamstvom. Finančni minister Andrej Šircelj je pri tem omenil podjetja v storitvenih dejavnostih, gostinstvu, turizmu in transportu.

Pri kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, se povračilo teh stroškov lahko podvoji do 2000 evrov mesečno na zaposlenega. Podaljšuje se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov, med novimi ukrepi za blažitev posledic epidemije je pomoč za prostovoljna gasilska društva v višini od 2000 do 4500 evrov. Še dodatnih 1000 evrov lahko pričakujejo tista, ki imajo v lokalni skupnosti status osrednje enote.

Določeni so še nekateri popravki veljavne protikoronske zakonodaje, med drugim delodajalcem pri uveljavljanju subvencioniranja čakanja na delo ne bo treba več dokazovati, da imajo poravnane vse dajatve. Ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa bo veljal še do konca junija 2021.

Brez izjeme za trgovine 

Vlada je predvidela, da bi bile lahko trgovine izjemoma odprte v nedeljo, 3. januarja, kar pa je DZ včeraj iz zakona črtal. Tako so predlagali poslanci LMŠ, SAB, SD in Levice in poslanec slednje Primož Siter je dejal, da so bile trgovine zaprte tri dni zapored tudi minuli konec tedna, pa smo vsi preživeli, še piše STA.

DZ je zakon sprejel s 50 glasovi za, proti je glasovalo sedem poslancev Levice. Poslanci LMŠ, SD in SAB so se tako kot pri prejšnjih protikoronskih zakonih glasovanja vzdržali.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Tak za mađare nejtrbej ka spoštujejo pravo. Nejtrbej ka se spoštuje vsakodnevnih sprememb.

Ghost (nepreverjen)
Lipa3 (nepreverjen)

SDS in NSI satani od satanov.Gamad pod rafale.

In reply to by Ghost (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Zdaj znate što vas je prisilno dal upokojiti Horvat Jože zvani BRZI gonzales biži bole kak cerkvena miš krščanski je samo odzvuna notri pa pokvarjenec v dno duše, že nas narava pomali kaznuje zaradi takšnih izmetkov.

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

Prekmurec.. (nepreverjen)

Prasec cerkveni!!! Bomo videli, če ga bodo prisilno upokojili. Spada med tiste, ki imajo pogoje za prisilno upokojitev. Tudi on je zaposlen v DZ in mu gre delovna doba in prejema plačo.

In reply to by p3p (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Prekmurec,
pa nej si včeraj vido, kak je naš Joužek v penzijo bejžo?? Vej pa še CNN je kazo!!

In reply to by Prekmurec.. (nepreverjen)

Letalo??? (nepreverjen)

Lipa3, vidimo se na sodišču!

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Letalo ??? Prizemlji se in poglej resnici v oči, ker to kaj delajo pod krinko krščanske stranke nima zveze z etiko sploh pa ne z božjimi zapovedmi.

In reply to by Letalo??? (nepreverjen)

Prekmurec.. (nepreverjen)

Ja, na volitvah pa jim boste zopet dali glas, sramota!

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

če me pa kaj razpizdi
me rzpizdi stara baba,
ki si jo lufta na trajekti

STARA BABA (nepreverjen)

Ta baba se je nekaj let nazaj drla POSLANCE NA MINIMALCE, kaj pa zdaj dela, sicer pa si jo mora luftati saj več ni kandidatov, ki bi jo potešili, če je sploh ženska, ker pri nas je več vse možno.

In reply to by Busybee (nepreverjen)

NEPOPRAVLJIVI … (nepreverjen)

BANDA PRIVILIGIRANCEV. Ko sem je gledal KAK SO STRAHOPETNO SPIZDILI, ko se je zdrmala od potres dvorana mi je bilo kar všeč, da tudi ti, ki mislijo, da nad njimi ni nikogar, imajo strah in so veliki strahopetci. Vendar kljub opozorilu višje sile, ko so se vrnili se niti malo niso spametovali in so si še naprej še 10 ur delili en drugemu besede, ki niso vredne in so sramota parlamenta. ZATO daj narava ukrepaj nad takimi s vso močjo in je pošlji v večnost, ker niso vredni da jim sonce še naprej sije.

Karl Marx (nepreverjen)

Star delavec je samo težava za delodajalca
Zaseda delovno mesto
pa nobene koristi od njega
Vzemite primer
imaš enga 25 letnega delavca in enga 60 letnega in kopljeta kanal za vodovod
25 letni izkoplje 14 metrov na šihtu
60 letnik pa sam 6 metrof - pa še pizdi kak težko delo je to
Da ne bo pomote
60 letni delavec je tudi drugače drag
ima dražjo urno postavko ker je pri njemu še minulo delp
pa stalnost pa bolniške in daljši dopust, pa bolj pogosti zdravniški pregledi
Zato je moje mišljenje
Amortiziranega delavca je treba odstraniti iz trga delovne sile
in to SILOM ali MILOM

slvkos (nepreverjen)

točno tak BRAVO tak trbej naj bo v penziji pa bo imel čas okrog doktorjev hoditi mlajši pa bo imel službo
in še nekaj tiste bonuse keri so še v veljavi če delaš ko imaš že pogoju UKINITI pa bo šlo lažje

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Kakše izpad pa majo "svejte"? Ka pa ustvarjajo?. Meglo odavajo. So najbogatejša grupa. Se so daubele nazaj, pune so pejnaz, ne nucajo davčne blagajn, tiste srmak ka pa na tržnice oda par bilijc pa malo mrkevce pa more tau evidentejrate. Če je cerkev laučena od države, te naj bau laučena. Naj ido delat pa do meli.

ozzy (nepreverjen)

Ta vlada je že zdavnaj izgubila vso kredibilnost in sposobnost poštenoga ravnanja in odločanja. To se iz dneva v dan dokazuje z raznimi maloumnimi ukrepi za zajezitev virusa, s tem PKP7 pa so vse skupaj samo potrdili.
Iz srca čestitam vsem, ki to podpirate.

????? (nepreverjen)

To je norost, denar delijo tistim katerim se dohodek vecinoma ni zmansal..(razen ene -dveh izjem)..
Delavci ki pa morajo biti prisilno doma(na cakanju) in prezivet z 80% manjso placo pa ne dobijo evra..
Pomoc bi mogla doseči tiste katerim se je zmanjsal dohodek..
Poloznic tudi niso zmanjsali za 20%, v trgovini tudi ni vse ceneje 20%...
Ne razumem...

Izvirni greh (nepreverjen)

Sloveniji sta se, za razliko od ostalih evropskih dveh držav zgodili skorajda istočasno dve slabi stvari: virus in Janez Janša. Ko na oblast pride najbolj izključujoč politik v državi. 80% državljanov ga ne želi na oblasti, 20% pa je itak njegovih vernikov.
Janez Janša se je obdal z ekipo nesposobnih, od najbolj butastega Hojsa naprej pa nesposobne šolske ministrice in sposobnega, a pokvarjenega Zdravca. O kulturnem ministru ni za izgubljati besed, človek ima od alkohola načete kognitivne sposobnosti.
Če dodate še "vrhunski nivo" komuniciranja, ko Beović, Krek, Kacin, Janša, Hojs... samo kažejo na poredno ljudstvo in grozijo, grozijo, grozijo... kaj je tu za pričakovati?
Ljudje so tega zaprtja naveličani, naveličani ukrepov, groženj, predvsem pa so naveličani topoglavcev na oblasti.
Zato vsi delujemo kot tisti metulji na mrazu... trepetamo, napol v hibernaciji in pričakujemo, da mineta ti dve nočni mori.
Janez Janša misli, da si lahko kupi s temi (našimi) bombončki naslednje volitve. On ne doume, da ga ljudje ne bodo volili zaradi nesposobnosti, izključevalnosti in nepoštenja.

ZA izvirni greh (nepreverjen)

TELE, KDO TE PUSTO ZA PLEME ? Vse evropske države so še bolj zaprte kak Slovenija ali tam tudi ravna tvoj ljubljeni vodja Janša - bedak Ko pa bodo volitve in to kmalu in takrat de se pokazala volja ljudstva ne komunistov, Janša bo dobil toliko kot vse ostale stranke skupaj, kaj pa boste takrat delali levičarji ? Vse ste že poskušali zoper Janšo samo ga še lahko likvidirate tako kot vi znate. MARŠ GOLAZEN.

In reply to by Izvirni greh (nepreverjen)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Če zaoj tao pomejne, ka katoliška cerkev ne dobi pomauč zatao, ker je kršila odlok za zberanje?🤔 Ale tao za nji ne vala!

1 (nepreverjen)

Dober stari delavec se nema kaj bojati za službo, či de delo dobro pa boukše kak keri mlajši ga nišče nede odpusto.

butalec (nepreverjen)

Povejte mi po imeni, šteri zidar dela duže, kak 60 + 40???????
Samo razne podgane v javnon sektori, ka so se celo življenje nej prešvicale, čepijo še dale na svojih stolčkih in vlečejo 40% penzije plus plačo. Te stare prdce trbej v penzijo spraviti, vključno z vsejmi doktorami, profesorami, svetovalci, sekretari, poslanci, novo imenovanimi direktorji muzejev, /starejši celo od 65 let/ itd......dosta tej se v javnon sektori skriva!!
In ... namesto "plače" in 40% pokojnine bodo dobili PENZIJO (ki bo seveda kruto manjša od vseh teh bonitet.
Pa ne mislite, da bo to kakšen izpad pri ZPIZ ali dodaten strošek za državo!!!
Te klike itak cecajo državo, te pa je za državo še kak nej vseeno, če ga krmi z 40%penzije+plačo, ali pa mu lepo da penzion!!! Za državo je vseeno, če da z levoga ali desnoga žepa - važno je KOLIKO!!!
En pameten naj po toj formuli izračuna rezultat, nej ka samo gonijo, ka de to izpad za proračun ZPIZ!!!!
Pa mogoče do se končno na izpraznjena mesta naši mladi doktori, profesori, medicinske sestre itd. vrnili domov, ka stari prdci nedo meli več moči polena jim pod noge metati in jih onemogočati.
Neščen več viditi 80 let staroga profesora, ka ma 50 let staroga asistenta!!!!!!!!
Što je oddelo 40 lejt, naj spizdi v "zasluženo" ali nezasluženo penzijo, samo skine se naj!!!

Pomgrad, kelko zidarov pa zidarski kelnarov mate, ka še delajo po 40/60????

realistka (nepreverjen)

Končno nekdo, ki ve, kaj in zakaj komentira. Noben delavec iz gospodarstva in javnega sektorja ne bo delal niti minute več, kot je treba, ko bo dosegel pogoje za upokojitev. Tu se gre za tiste, ki delajo v javnih službah in se niso nikoli pretegnili od dela, ti lahko 'delajo' tudi do starosti 100 let in mladim še naprej odžirajo službe. Takoj prvi dan, ko izpolnijo pogoje za upokojitev, hvala in adijo!

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Realistka HVALA, ges te tuj man rad!

In reply to by realistka (nepreverjen)

SAMO LENUHI (nepreverjen)

Na sodišču je bil en tip, ki je bil star 80 let pa ni hotel iti v penzijo, evo to so taki, delavca ne boste našli.

butalec (nepreverjen)

zgornjemu...
ja, in to je zagvušno bil hišnik s 600 EUR plače, pa je zraven doubo še 200 EUR penzije, in je tak državo "obral" za cejlih 800 E!
Maš mogoče podatek (če tudi "čez prst", kelko je te tvoj 80 letni dedek po formuli "plača + 40% penzije" mesečno "potegno"? Daj, ka mo znali, o čem se guči!!!

In reply to by SAMO LENUHI (nepreverjen)

Dheux12 (nepreverjen)

Vi se samo starajte po interneti, dosta te dosegnoli! Haha :D...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice