Slika je simbolična.
Vlada je nedavno predlagala, da bi število upravnih enot znižali. Tako bi tudi upravne enote Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona izgubile svoj status, v Pomurju bi delovala samo upravna enota v Murski Soboti.

Konec februarja se je, na predlog ministrstva za javno upravo, prvič sestala koordinacijska skupina za reorganizacijo in posodobitev poslovanja upravnih enot v Sloveniji. 

Napovedali so, da naj bi se v prihodnje s pomočjo reorganizacije zmanjšalo število upravnih enot v Sloveniji, in sicer iz 58 na 12, ostale upravne enote, ki so danes opolnomočene, pa bodo tako imenovane izpostave, kjer se ne bo dalo urejati ne gradbenih dovoljenj ne zadev za tujce. 

Vzrok za zmanjšanje upravnih enot pa naj bi tičal v tem, kot je povedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, da so naše upravne enote po velikosti in obremenjenosti neenake in da želijo z reorganizacijo poskrbeti tudi za kadrovski manko.

»Upravne enote, ki so neposreden stik države z državljani, so neenake, tako po bremenih kot tudi po načinih dela. Ministrstvo bo zato pristopilo k spremembam, katerih glavni cilj bo doseči večjo fleksibilnost zagotavljanja upravnih storitev tam, kjer bi se za te izkazovale največje potrebe,« je izpostavila.

Upravne enote po reorganizaciji bi bile naslednje:

 • Upravna enota Ljubljana,
 • Upravna enota Maribor,
 • Upravna enota Celje,
 • Upravna enota Kranj,
 • Upravna enota Novo mesto,
 • Upravna enota Nova Gorica,
 • Upravna enota Murska Sobota,
 • Upravna enota Koper,
 • Upravna enota Slovenj Gradec,
 • Upravna enota Brežice,
 • Upravna enota Zagorje ob Savi in
 • Upravna enota Postojna.

Ideja ministrstva je požela predvsem nestrinjanje in zgroženost. Od poslank in poslancev, županov in županj, pa občanov - nestrinjanje z novo idejo reorganizacije je bilo jasno. 

Bo to doletelo tudi finančne uprave? 

Ob reorganizaciji upravnih enot pa se je začelo šušljati tudi o reorganizaciji Finančnih uprav Republike Slovenije. 

V Sloveniji imamo 17 finančnih uradov, dva splošna, ostali so krajevni. 

Tako imamo generalni finančni urad in posebni finančni urad v Ljubljani, krajevni pa so še v Brežicah, Celju, Dravogradu, Hrastniku, Kočevju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Postojni, na Ptuju, v Velenju. 

Na finančne uprave so za Ptujinfo glede morebitne reorganizacije odgovorili skopo. Dejali so, da lahko na splošno navedejo, da finančna uprava stalno prilagaja svojo organizacijo in procese skladno s spremembami, ki jih narekujejo na primer spremembe zakonodaje, nova davčna tveganja, kadrovske razmere. 

Obenem iščejo priložnosti za racionalizacijo in optimizacijo svojega delovanja, pri tem pa ves čas spremljajo izvedene spremembe in analizirajo izvajanje procesov ter sprejemajo potrebne ukrepe. 

Komentarji (6)

kakić (ni preverjeno)

Itak je javne uprave trikrat preveč, pravilna odločitev za zmanjšanje. Vse je digitalizirano, birokracije in papirologije pa vedno več. Tudi borza delo zmanjšati , premala brezposelnost za telko svetovalk, ki ti nič ne svetujejo.

......re (ni preverjeno)

Tebe so pa lepo na suho nategniti. Nič jih ne bodo ukinili, samo preorganizirali. Število zaposlenih je isto, samo namesto so bili pod je Ljutomer, do sedaj pod je m.sobota.

In reply to by kakić (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Nekaj morajo delati, mislim vlada, pojem "vitka država" jim pa ne kapne !?

In reply to by ......re (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Dolgoletne delavce odpujščajo, ka lejko masno plačuvlejo nekoristneže in spletkaroše a la Nika Kovač.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Ta ministrica nima pojma kaj počne.

Z reorganizacijo, kot si jo je zamislila bo še večji kaos, kot sedaj.

Nikoli ne bodo uredili, da bi bile vse UE enako obremenjene.

UE so različno velike in tudi potrebe državljanov so različne.

Seveda pa je potrebno temu primerno prilagoditi število določenih referentov oziroma uslužbencev.

Itak iz tega ne bo nič, ker so ministri totalno nesposobni.

Na takih zadevah se bo tudi videlo, koliko jajc imajo poslanci.

Ali bodo zastopali interese svojih volivcev, ali bodo podlegli nekim norim idejam iz Ljubljane.

Vnnnj (ni preverjeno)

Vse ostaja enako, samo združijo se pod eno večjo UE. Npr. G.radgona. Ljutomer, Lendava in m.sobota bo pod enim načelnikom v m.sobota, št ljudi pa je enako, izpostave ostajajo. Nobene panike, samo oblikovna korekture.

Starejše novice