Foto: Jože Žerdin
Sodelovanje študijskega krožka Lipovci in Društva Gaj je obrodilo sadove sodelovanja v turizmu, vinogradništvu ter lončarskih in pletenih izdelkih.

Vinogradniško in turistično društvo iz Filovcev - Društvo Gaj, ki je sodelovalo na projektu Doživi utrip na območju LAS Goričko, je obnovilo vinsko zidanico, staro dobrih 300 let.

Zidanica, ki je pokrita s slamo, v notranjih prostorih skriva vinsko klet z občirno vinoteko. Pred leti sta zidanico društvu podarila zakonca Berden iz Filovcev.

Vinska klet v slikovitem vinorodnem občmočju

Vinska klet stoji v slikovitem vinorodnem območju v filovskih goricah v Krajinskem parku Goričko. V zadnjem času postaja vinorodno območje Gaja vse bolj priljubljena turistična in izletniška točka. Na tem območju je še nekaj starih vinskih kleti, ki so pokrite s slamo, tam pa stoji tudi kapelica ki je posvečena Mariji.

Sodelovanje študijskega krožka Lipovci in Društva Gaj - vinogradniško in turistično društvo Filovci je obrodilo sadove sodelovanja v ljudskem izročilu, turizmu, vinogradništvu in lončarskih ter pletenih izdelkih

Pri vinski kleti v Filovskem Gaju, so 6. septembra priredili razstavo na temo Preplet tradicije in sodobnosti

Kot je povedala mentorica študijskega krožka Lipovci Alenka Kučan gre za razstavo na temo Narava, jaz in digitalni svet, ki se je povezala z društvom Gaj iz Filovcev.

Priredili razstavo pletenih izdelkov

Skupaj so priredili razstavo pletenih izdelkov iz vrbovih šib in slame, ki so tradicionalno povezani s študijskim krožkom Lipovci. Pletene izdelke so potem še fotografirali in slike digitalizirali.

Oboje so nato razstavili pred zidanico.

Krožek, ki v Lipovcih deluje od leta 2016, povezuje rokodelce pletarje, ki se ukvarjajo z ročnimi pletenimi izdelki iz naravnega materiala. Gre za naravne ročne edinstvene izdelke, ki so bili spleteni in izdelani v preteklih letih.

Na razstavi v Filovcih so obiskovalci spoznali in tudi videli kako se domača znanja in pletarske veščine ohranjajo iz roda v rod.

Foto: Jože Žerdin
Foto: Jože Žerdin

Številni znani obrazi nagovorili zbrane

Pred odprtjem razstave so vse zbrane udeležence nagovorili in jim izrekli dobrodošlico v Filovskem Gaju Alenka Kučan, mentorica študijskega krožka Lipovci, župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, direktor Ljudske univerze Murska Sobota Dejan Dravec, podžupan občine Moravske Toplice Andrej Baligač in predsednik Društva Gaj Filovci Jože Tratnjek.

Z glasbenim vložkom sta odprtje razstave popestrila mlada glasbenika z imenom Ivalnja. Ob tej priložnosti so si udeleženci ogledali razstavo izdelkov iz šibja, slame in fotografije ter pohvalili udeležence, saj ohranjajo kulturno dediščino.

Tako člani društva Gaj kot tudi ostali obiskovalci so na koncu poskusili še društveno vino Gajska kapljica in domače kulinarične dobrote.

Foto: Jože Žerdin
Foto: Jože Žerdin
Foto: Jože Žerdin
Foto: Jože Žerdin
Foto: Jože Žerdin
Foto: Jože Žerdin
Foto: Jože Žerdin

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
enapadruga (nepreverjen)

Krajinski park Goričko

Starejše novice