Zaradi milih zim ima z obratovanjem vse več smučišč težave, a ne v Prlekiji, natančneje v Svetem Tomažu v naselju Hranjigovci, kjer so znova uspeli poskrbeti za prave zimske radosti.

Že v začetku januarja so dobro izkoristili nizke temperature in s snežnimi topovi pobelili polovico okoli 600-metrske smučarske proge, ki je v zgornjem delu sicer še obarvana zeleno.

Sistem za umetno zasneževanje so na smučišču Globoki klanec postavili s pomočjo domače občine Sveti Tomaž, ki je za vso potrebno opremo odštela skoraj 100.000 evrov. Dva topova sta že pobelila spodnji del klanca, sedaj pa na nizke temperature in začetek zasneževanja čakata še dva topova v zgornjem delu klanca. 

»Takoj, ko bo tudi zgoraj minus pet, bomo mi vžgali topove in nekje v petih dneh računamo, da bomo zasnežili celo progo,« napoveduje Ivan Grašič, predsednik Smučarskega kluba Sveti Tomaž. 

Zasneževali so tudi lansko zimo, a zaradi visokih temperatur niso obratovali niti en sam dan, zato je morala stroške elektrike pokriti občina. 

»Vsekakor, če bi čakali na sneg, ki ga da narava, potem bi to smučišče morali zapreti in vzpostaviti neko drugo dejavnost. Zdaj nam pa ta zadeva stoji in je možno, da se ta zadeva odvija,« meni Mirko Cvetko, župan občine Sveti Tomaž.

Imajo skoraj vse, kar imajo veliki - ob snežnih topovih tudi vlečnico, teptalni stroj, reflektorje in od lanskega leta tudi asfaltirano cesto do smučišča. 

»Tisto največ opreme, kar pa tu je, pa ne vidite, je pa v podzemlju. Tu je vse povezano z izredno dragimi cevmi, električnimi kabli, ogromnimi kabli,« nadaljuje predsednik Smučarskega kluba Sveti Tomaž.

Vse to privabi številne obiskovalce. Med tednom na nočni smuki namreč beležijo po 100 smučarjev, ob koncih tedna pa tudi več kot 200.

»Smo nekaj posebnega, čeprav nam včasih kdo reče: 'Vi ste malo zmešani. Na Pohorju imajo tisoč pa več metrov nadmorske višine pa zapirajo smučišča, vi pa delate pa odpirate',« se pošali župan.

Cene smučarske vstopnice

Cene so zelo nizke, predvsem zato, da bi čim več domačinom omogočili zimske radosti. Smučarska karta za odrasle stane osem, za otroke pa le pet evrov. »Stroški tega se ne pokrijejo. Mi delamo zastonj, pri nas v tem klubu, še niti eden ni zaslužil niti enega centa,« dodaja Grašič. 

Upajo, da bodo lahko kmalu zasnežili celotno progo in obratovali vsaj do konca januarja. Tako bi zaslužili dovolj, da ne bi bila potrebna finančna pomoč občine, ki smučarskemu klubu letno nameni 4000 evrov.

Helena Vrbnjak

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost 5 (nepreverjen)

Pohvalno, tako naprej.

Casio (nepreverjen)

Dobra ideja, če de zima vstrajala in temperature pod ničlo se bo tudi obrestovalo.

niksonn (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

daj ne se hecat...taksne oslarije se lejko idejo samo prinas!
In seljaki na obcini s 100000 tau podpirajo!
Kelko ma sploj ta obcina prebivalcev?

Varda (nepreverjen)

Ti si seljak,ki ne ceniš prostovoljnega dela

In reply to by niksonn (nepreverjen)

FranzG (nepreverjen)

Pozabili ste navesti vir iz katerega prepisujete - siol.net

njiva

Zaj vidite ka se da napraviti,če so ljudje složni,delavni in vztrajni.Vsaka vam čast

Biggbrader (nepreverjen)

Z vsem spoštovanjem. Čestitke, da omogočite smučanje tudi "dgugorazrednim".

Starejše novice