Zaradi povečanega povpraševanja in omejene dobavljivosti v Pomurskih lekarnah ne uspejo zagotavljati ustrezne zaloge zaščitnih mask. Podobno je tudi v mariborskih in ptujskih lekarnah.

Zaradi izbruha novega koronavirusa se ustvarjajoča svetovna panika ustaljuje tudi na slovenskih tleh, predvsem zaradi skrb vzbujajočih podatkov, ki prihajajo iz Italije. To občutijo predvsem lekarne, kjer je povpraševanje in prodaja zaščitnih mask ter razkužil znatno večje, kot v prejšnjih letih.

"V enotah Pomurskih lekarn opažamo zelo povečano povpraševanje po zaščitnih maskah. Trenutno zaradi povečanega povpraševanja in omejene dobavljivosti ne uspemo zagotavljati ustrezne zaloge zaščitnih mask. V naši največji enoti smo denimo danes od Veletrgovin dobili le 25 kompletov zaščitnih mask, pakiranih po 5 komadov, ki so pošle do 9. ure dopoldan," so nam sporočili iz Pomurskih lekarn.

Večje povpraševanje tudi po razkužilih za roke

Vendar v Pomurskih lekarnah ne beležijo le povečanega povpraševanja po zaščitnih maskah, ampak tudi po razkužilih za roke, a tukaj težav z zalogo za zdaj še ni.

"Tudi pri razkužilih smo zaznali povečano povpraševanje, a zaenkrat zaradi ustrezne dobavljivosti z zagotavljanjem ustrezne količine zalog nimamo težav," še sporočajo iz Pomurskih lekarn.

Kako je z zalogami zaščitnih mask smo sicer preverili tudi v Merkurju, kjer so vse zaščitne maske že pošle. Nekaj teh še majo v Interdiskontu, kjer so jih v zadnjem mesecu prodali več kot tri tisoč. Kot pravijo, dodatnih zalog ne bo, saj dodatnih mask trenutno ne morejo dobiti nikjer.

Mask primanjkuje tudi v Mariboru in na Ptuju

Podobno, kot v Pomurskih lekarnah, je tudi v Mariboru in na Ptuju

"Povpraševanje in prodaja zaščitnih mask se je občutno povečala. Napram prejšnjim letom takšnega povpraševanja ni bilo. Danes nam je že kar v eni uri zmanjkalo vse zaloge, kar smo je imeli," pravi Tanja Štiglic Hanzl iz lekarne v Europarku.

Tudi na Ptuju ni nič drugače, saj v eni izmed poslovalnic Lekarne Ptuj pravijo, da so ljudje prestrašeni. "Povpraševanja je res veliko. Začelo se je predvsem danes. Ljudje so prestrašeni do konca. Menim, da je prodaja v primerjavi s prejšnjim letom večja zaradi koronavirusa".

Malce skrb vzbujajoči pa so podatki lekarn, ki pravijo, da imajo mask še samo za peščico ali pa da mask sploh nimajo več

"Maske se ne dobijo, nimamo jih na zalogi. O tem je potrebno povprašati naše dobavitelje, očitno niso bili pripravljeni na takšen odziv ljudi. Naši dobavitelji Farmadent in Kemofarmacija, jih trenutno sploh nimajo trenutno oziroma jih imajo neko malenkosti," pravijo na Ptuju. 

Tudi v Mariboru poudarjajo, da zaloga ni odvisna od njih, temveč od dobaviteljev. "Zaloga od nas ni odvisna, temveč od dobaviteljev. Mi naročimo, kolikor naročimo, dobimo pa toliko, kolikor dobimo. Zaenkrat je še dokaj šlo," dodaja Štiglic Hanzlova.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da je Slovenija pripravljena za primer novega koronavirusa. Poudarjajo, da imajo vzpostavljeno laboratorijsko diagnostiko za potrditev virusa v najkrajšem možnem času in da ima tudi Slovenija pripravljene načrte odzivanja na različna tveganja.

Kako se zaščititi?

Kar se tiče nošenja zaščitnih mask pa na Nacionalnem inštitutu pravijo, da je uporaba maske nepotrebna. Potrebno je tudi vedeti, da se te po hitrem času, po 10 ali 15 minutah, premočijo in ne nudijo več potrebne zaščite, zato jih je potrebno nadomestiti z novimi. 

Maske za obraz so zasnovane tako, da lovijo velike onesnaževalce in delce, kjer pa obstajata dve najbolj pogosti vrsti, kot poroča medij Business Insider: kirurške maske in respiratorji N95. Respiratorji N95 filtrirajo večino delcev, ki se nahajajo v zraku, iz okolice in preprečujejo vdihavanje delcev do premera 0,3 mikrometra. Te vrste mask se pogosto uporabljajo, kadar je kakovost zraka slaba zaradi dima ali onesnaženja, in so zasnovane tako, da se tesno prilegajo obrazu.

Kirurške maske pa so medtem zasnovane tako, da mikrobi ne bi prehajali iz ust osebe na bližnje površine ali ljudi. Torej so namenjeni predvsem temu, da preprečijo zdravnikom, da ne bi širili lastnih mikrobov na bolnike, zaradi česar je njihova zaščita pred virusi veliko slabša. Maske pa so učinkovite le, če jih uporabljamo v kombinaciji s pogostim čiščenjem rok, pa naj bo to z razkužilom na bazi alkohola ali milom ter vodo.

Za preprečevanje okužbe z novim virusom je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, priporočljivo upoštevati preventivne ukrepe. Na Nacionalnem inštitutu poudarjajo, da se moramo izogibati tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni, da ostanemo doma, v primeru bolezni, da se ne dotikamo oči, nosu in ust, da si redno umivamo roke z milom in vodo ter da se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.

Kakšna maska ščiti pred koronavirusom?

Seveda pa obstajajo različne zaščitne maske. Vse pa vas seveda ne varujejo pred okužbo z virusom. Zato je potrebno biti pozoren na vrsto maske.

Pomembna je tudi zaščitna stopnja maske:

  • Maske z zaščitno stopnjo FFP-1: ščitijo pred onesnaženjem dihalnih poti in vonjem, ter pred netoksičnimi delci in delci, ki minimalno dražijo dihala; večinoma se uporabljajo v tekstilni in prehrambni industriji.
  • Maske z zaščitno stopnjo FFP-2: ščitijo pred trdimi in tekočim prahom, dimom, smogom, alergeni, kot je cvetni prah, ter virusi in bakterijami; so veliko boljše od navadnih in kirurških mask, vendar še vedno ne nudijo želene zaščite pred koronavirusom.
  • Maske razreda FFP-3: ščitijo uporabnika pred kapljičnimi aerosoli, beljakovinskimi molekulami, virusi, bakterijami, glivami in sporami; ta zaščitni razred zadržuje delce, ki so zdravju škodljivi in so strupeni, rakotvorni ali celo radioaktivni

Primer zaščitne maske, ki vas varuje pred koronavirusom, je na spodnji sliki.

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LIBEROstar (nepreverjen)

Ne delajte panike po nepotrebnon,.... Lidgej nabavite si kitajske maske,,...

df (nepreverjen)

mene pa zanima koliko
ljudi je v sloveniji že umrlo

In reply to by LIBEROstar (nepreverjen)

Zuzubar (nepreverjen)

vupan ka so jih duplo zakaserale! neumnost je draga zadeva

micikaaa (nepreverjen)

saj pa govorijo in pišejo MI SMO PRIPRAVLJENI?????

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Butli presrani,drago razkužilo za roke kupujejo,bedaki še ne vejo,če se poščiješ na roke,da ni boljšega razkužila in zaščite ko scalnica.

bezvijzda (nepreverjen)

upam, da te kdo poščije.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

pametnjakoviči (nepreverjen)

vsi ste pametnjakoviči, ko bo novica, da je umrl prvi Pomurec, pa boste vsi leteli kakor podgane pod podnice domače hiše.

Hamlet IV (nepreverjen)

Ta mesec jih je kar nekaj umrlo od navadne pljučnice. Zakaj se ni takrat pisarilo in zganjalo panike?

In reply to by pametnjakoviči (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Kako bi bilo dobro, če bi že delovale nove lekarne, mogoče bi meli zalogo.

Fonzi (nepreverjen)

Tam bodo prodajali zaščitne maske proti virusoma "Janša in SDS"

In reply to by afta he (nepreverjen)

res (nepreverjen)

zakoj se pa ti Janše bojijš, ka maš na grbi??

In reply to by Fonzi (nepreverjen)

Fonzi (nepreverjen)

Ges nej. Bojijo se ga drugi.

In reply to by res (nepreverjen)

Manic in panic (nepreverjen)

Taksi plitvi mediji kak je tej sobotainfo ustvarjajo paniko, plitvi in neumni lidje pa tomi nasedajo. Ovce bebaste

purple guy (nepreverjen)

Čudno zokoj je že potrebno nositi zaščitne maske proti koronavirusom če ga ni v Sloveniji?Ja zdravila proti koronavirusom pa nimajo a ne, zdravnikom pa se tudi neda okrepat a ne.

veščica (nepreverjen)

ka si zaj ti polpismeni sploj ščeu spalamuditi?

In reply to by purple guy (nepreverjen)

Piml (nepreverjen)

Tej dijake iz gimnazije Ms ka prijdejo z Italije takoj znjime v karanteno

Edo (nepreverjen)

Vi se zajebavate ali nej je to hec slovenija je mala kda se prinas enak tej viroz razsiri de velki problem tak ka je fejst za premisliti

Špeh (nepreverjen)

Velki problem bo v tvoji glavi paničarska ovca

In reply to by Edo (nepreverjen)

bv168 (nepreverjen)

Slovenija je pripravlena na tej korona virus katastrofalno, čim pride do okužbe 100 al pa še več lidij več za njih nemamo mesta, katastrofa, preveč časa so politiki to nucali za dodatne točke.

Čergoli (nepreverjen)

Moj stari oče se je ukozio in rabi plenice!!!!

??????? (nepreverjen)

NEKAJ SE GOVORI KA ŽARE PA KRSTE TUDI SFALIVAVLEJO.
HITRO V NABAVO.

Gost lipa (nepreverjen)

Se vidi rumeni tisk dela paniko, umrli so starejši od osemdeset let in oseba z rakom, več jih je umrlo od gripe pa brez panike

kozmomask (nepreverjen)

še boljše od mask so teden dni nošene spodnje lače, ali ženske tangice. Nej vrag ka de tan virus skoz drapnu.

goostt (nepreverjen)

Zaradi koronavirusa v Pomurskih lekarnah pošle vse zaščitne maske,
bomo jih kupili v občinskih lekarnah, policaj akcija !

ZA IDIOTE NI PANIKE (nepreverjen)

Mask nega, ker jih naša butalska vlada podarila 1 milijon Kitajski butli od butlov namesto, da bi jih doma za dobro ceno prodali. Sicer pa se ne nanašajte na informacije naše butalske vlade, značilnost komunistov že od nekdaj je LAŽ, vse sosednje države so sprejele drastične ukrepe, Slovenija NIČ zanima me ka bodo delali z to decov, ki prihajajo iz Italije, Hrvati so jih naprimer dali vse v obvezno karanteno. Ne gre tu za paniko, ampak se država mora preventivno zavarovati, ko bo že vse okuženo te ga lejko pijšejo v rit.

Špeh (nepreverjen)

Tebe ovco bi trbelo preventivno nazaj v srednjo šolo poslati in pozdraviti otroško naivnost

In reply to by ZA IDIOTE NI PANIKE (nepreverjen)

kozmomask (nepreverjen)

tebe pa k bulmastifom

In reply to by Špeh (nepreverjen)

corona-corona (nepreverjen)

To našo deco, ka ide z Italije, do dali v karanteno v prvo pritličje staračlkoga doma.
To bi bila medicina po slovensko.

In reply to by ZA IDIOTE NI PANIKE (nepreverjen)

lucifer (nepreverjen)

Ge san gnjes na ulici v Soboti srečal Kitajca, šteri je cejli čas kihal, časik san spijzdo na drujgo stran ulice, pa san ga od deleč mel na ouki.

Bindi (nepreverjen)

Maske držijo samo 15 minut, po ton zavolo vlage ne pomagajo več. Bole je pomembna higiena. Panika je odveč, z maskami so samo firme dobro zaslužile.

hgdikku (nepreverjen)

GLAVNO KA SO MILIJON PA POL MASK POSLALI NA KITAJSKO. tan bolnico zazidajo v desetih dneh. milijon mask naštemplajo v nekaj urah mi pa njin pošlemo maske zdaj pa od tan kupimo.

License to ill (nepreverjen)

Tej vasi komentarji me spominjajo na zadnjo "gospodarsko krizo". Se slabo leto, preden se je pojavila so razni politiki in strokovnjaki gucali kak smo varni pred tem in ne vem kaj. Samo, ka bi zavarovali/podaljsali svoj mandat ali dobronamerno, ka ne bi delali panike, ne vem...
Zdaj pa vam povem, ka kakoli, zdaj nej cas za lazni optimizem in tiscanje glave v pesek. Ku kuc - globalizacija je tu.

. (nepreverjen)

V avstriji so še meli. Klipani pa preverjajte če je v avstriji aspirin za 2 Centi cenejši ali dražji. V avstriji vsaj greš k doktori, ti da antibijotik ki bo pomagal, pri nas jih doktor napiše 3 različne ki valajo za pojp.

komunistka Olga (nepreverjen)

kje bi lahko dobila virus

AfkaHe (nepreverjen)
Hunek (nepreverjen)

Orban poslal nekaj stotisoč mask v Prekmurje. Maske so sicer dvojezične, ampak so na razpolago vsem prebivalcem Prekmurja. Dobite jih na sedežu občin, po naročilu prinesejo kurirji tudi na dom.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice