Slika je simbolična.
Večina trgatev je že mimo, v hladnem vremenu in slani pa bo grozdje trgalo le še malo vinogradnikov. Letošnje leto je bilo za vinogradnike ponovno zelo zahtevno.

O letošnji letini smo povprašali na Kmetijsko gozdarski zavod v Murski Soboti.

Spomladanska pozeba vinske trte

Leto 2021 se je za vinsko trto začelo s spomladansko pozebo na nižje ležečih vinogradniških območjih.

»Mesec april in maj sta bila hladna in mokra. To je negativno vplivalo na cvetenje vinske trte, ki se je začelo v sredini meseca junija in se končalo v 10-15 dneh. Sledili so topli in vroči poleteni meseci, ki pa so na vinsko trto, zaradi spomladanske pozebe vplivali blagodejno«, pravijo na KGZ Murska Sobota. 
 

Zaščita proti boleznim in škodljivcem je pomembna

Vinogradniki večjih težav z zdravstvenim stanjem grozdja v času dozorevanja niso imeli. Pomembno je namreč, da poskrbijo za redno in pravočasno zaščito vinske trte proti različnim boleznim in škodljivcem.

Na KGZ Murska Sobota so spremljali dozorevanje grozdja in letošnje rezultate primerjali z letom 2020 ter letom 2003, ko je bila zabeležena najhitrejša trgatev.

»Med spremljanjem dozorevanja vinske trte letnika 2021 smo opazili, da je ta že septembra prehitel letnik 2020 na področju vsebnosti sladkorja v grozdju pri ranih, srednje poznih in poznih sortah. Pa vendar je letnik 2021 zaostajal za letnikom 2003 na tem področju«, izpostavijo na KGZ.  

Povečana kislina v grozdju

Glede na vsebnost kisline v grozdju, pa je bila letošnja stopnja višja v primerjavi z letnikom 2020 pri ranih, srednje poznih in poznih sortah. Višja je bila tudi v primerjavi z letnikom 2003.

»Tedenska rast sladkorne stopnje je bila tudi šest Oe, medtem ko je vsebnost kisline pri nekaterih sortah, na primer renskem rizlingu in šiponu, ostajala visoka«, povejo za Sobotainfo. 

Prve trgatve letos okrog 24. septembra

Vinogradniki so s trgatvami začeli okrog 24. septembra in končali nekje v preteklem vikendu. Čas trgatve je bil odvisen od vinogradnikov glede na to, kakšno kakovostno stopnjo so ti želeli doseči.

»Izjeme so bile trgatve za peneča vina, ki so se začela že nekoliko prej kot ostale«, pravi sogovornik. 

V Prekmurju največ posajenega Laškega rizlinga

Sorta, ki prevladuje na območju Prekmurskega vinorodnega okoliša in tudi Štajerske Slovenije je Laški rizling.

Laški rizling je sorta, ki je zelo hvaležna glede rodnosti in ni dovzetna za bolezni. Je dobra pri doseganju sladkorne stopnje, iz nje pa lahko pridelamo tudi visoko kakovostna vina

Za vsako vinorodno območje drugačne sorte

Ker ima vsako vinorodno območje priporočene in dovoljene sorte, ki naj bi na tem območju uspevale, nekako o slabih vinskih sortah na splošno, ne moremo govoriti.

»Izjema letos sta sorti Renski rizling in Šipon, kjer pa so zaznali višjo vsebnost kislin. Kljub temu pa to pri vinogradnikih ni povzročilo slabe volje, saj so s poznejšo trgatvijo vseeno dosegli želeno kakovostno stopnjo. Pa tudi vmesno obdobje z dežjem je na področju kisline nekoliko pripomoglo. Dež namreč zmanjša vsebnost kislin, vendar pa poveča žlahtno gnilobo na grozdju«, še pojasnijo na KGZ Murska Sobota. 

V letu 2021 manj pridelka

Za leto 2021 velja, da je pridelek grozdja v primerjavi z letom 2020 manjši, in sicer za 20 do 30 odstotkov. Letos se je poznala tudi spomladanska pozeba, predvsem na ranih in srednje poznih sortah.

Nekaj pridelka je odnesla tudi bolezen imenovana zlata trsna rumenica. Ta je problem tudi v Prekmurskem vinorodnem okolišu, kot v Sloveniji na splošno.

»V prihodnjih letih zna zlata trsna rumenica predstavljati velik problem v vinogradništvu«, opomnijo na KGZ.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
živžal (nepreverjen)

Pri PROPADLEM RAVNATELJU GŠ BELTINCI MATEJU ZAVCU sicer ni grozdja zaenkrat, prodaja pa vse drugo od JAJC, OMAK, ZAČIMB prek ŽIVALI do AVTOMOBILOV, INŠTRUMENTOV in še pa še. BOUGI REVEŽ kama je spadnil. Tak to gre, ko si PROPADLI RAVNATELJ poiščeš svoje mesto V ŠTALI, dokler te bojo živali prenašale!

Starejše novice