Velika in Mala Polana sta bili danes v okviru svetovnega tekmovanja v urejenosti krajev Cvetoče skupnosti pod drobnogledom sodnikov iz Kanade, ZDA in Madžarske. Spomladi so zasadili kar šest tisoč cvetlic, ki pa jih je konec maja povsem uničila toča.

Ocenjevalci iz Kanade, ZDA in Madžarske so si danes zelo podrobno ogledovali Veliko Polano in preverjali ali izpolnjuje 120 natančno določenih meril mednarodne organizacije Cvetoče skupnosti.

»Če kraj izpolnjuje vseh 120 meril, ki jih preverjamo in gre za zelo majhne podrobnosti, je tak kraj pravzaprav lahko popoln,« je povedala ocenjevalka iz Kanade Susan Ellis.

V Veliki Polani so ocenjevalce poskusili navdušiti tudi prekmurskim pozvačinom, ki je nekdaj vabil svate na poroko, tokrat je ocenjevalce popeljal po vasi. 

Napredno, trajnostno in ljubko

Pri svetovnem tekmovanju ne gre le za cvetje, temveč za celovito urejenost kraja, okoljsko ozaveščenost, kulturno dediščino in skrb za ustrezno krajinsko arhitekturo.

»Skupnost tukaj razmišlja zelo napredno, je trajnostna in res zelo ljubka. Ne skrbi le za svoje prebivalce, ampak je v marsičem pravzaprav vodilna v tem delu Slovenije,« je prve vstise strnil ocenjevalec iz ZDA Alex Pearl.

Kraj so uredili zaradi sebe in ne za ocenjevalce

Velika Polana je že dvakrat postala najlepši izletniški kraj v Sloveniji in se tudi zato uvrstila na svetovno tekmovanje. A župan pravi, da kraja niso uredili zaradi tekmovanja, temveč zaradi krajanov.

»Jaz sem v začetku ocenjevalcem povedal, da jih pač moram razočarati, kajti tega nismo delali zaradi njih. Po začudenem pogledu sem jim povedal, da smo to delali zaradi sebe, ker radi živimo v lepem in urejenem kraju, so pa kdajkoli dobrodošli, da nas obiščejo,« je povedal župan Velike Polane Damijan Jaklin.

Toča uničila 6000 zasajenih cvetlic

V zadnjem času sicer sreča ni bila na strani Velike Polane. Na tekmovanje so se prijavili že pred dvema letoma, a je bilo zaradi covida-19 prestavljeno. Pred mesecem dni pa je pri njih klestila toča.

»Na žalost nam je konec maja zagodla toča. Na področju cele občine smo posadili čez šest tisoč različnih cvetlic in so bile nekako vse uničene,« pravi župan Jaklin.

In kako kaže Veliki in Mali Polani?

»Možnosti za zmago so ena proti šest. Je to dobro? To ni slabo,« pravi ocenjevalec iz ZDA Alex Pearl.

V kategoriji, kjer tekmuje Velika Polana, je namreč skupno šest manjših krajev iz celega sveta.

»Da je ta kraj prišel tako daleč je ogromna zasluga za občino, tukajšnja podjetja in zagotovo za ljudi,« je dodala Kanadčanka Susan Ellis.

Kako uspešna je bila na tekmovanju Velika Polana bo znano na svečani podelitvi priznanj oktobra letos v Kanadi.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Brihta (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Naša Polana je tuj lejpa. Kakše lejpe marele majo.

heeeh (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To ka so pa tan vsi v sorodi pa se zenijo daljni
sorodniki med sebof pa skrivlejo? Vej malo v iz Polane bi mladi lejko poglendoli

pacen1234 (nepreverjen)

v sorodi si tij tudi s svojin sosedon ka ti pravi oča! Majmun en

In reply to by heeeh (nepreverjen)

🥂 (nepreverjen)

Ja, Velika Polana je pa res v marsičem prva na svetu.....

A (nepreverjen)

V čem le...

In reply to by 🥂 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

jaklin je kilav
bucket salas,vedra so prazna

Xxxxx (nepreverjen)

Debeli pa laže. Oni so nej urejali za ocenjevalce, ka za krajane. Crknen od smeja.

Magnolija (nepreverjen)

Ja, zdaj je rejsan lepo zasajeno, ka pa naprej,..... Što de pa to od zdaj naprej polejval? Trbej iti gledat v Polano tak za en mesec, ali pa za dva.

Mala morska deklica (nepreverjen)

Ce ne vejs ne komenteraj. Roze so ze bile prle tudi, ce bu gda bijla tan ali poznala koga od tan bi znala. Polevlejo pa saksi den obinski delavci.

In reply to by Magnolija (nepreverjen)

pacen1234 (nepreverjen)

Magnolija... te rože se zalejvlejo že kar nekaj lejt! Zato so javni delavci ka vse pokosijo pa rože zaljejo.... Prijdi v Velko Polano čez čas, pa boš vijdla kak je kda nega ocenjevalcov... 90% isto

In reply to by Magnolija (nepreverjen)

Olr (nepreverjen)

Te lejs se je zabiu zagnjiva dva tjedna, isto tak gumiji. Nega šanse ka je 90% isto kak gda nega ocenjevanja. Lažete sami sebi

In reply to by pacen1234 (nepreverjen)

Magnolija (nepreverjen)

Mogoče, pa tudi kaj znan? Znan, nej mogoče!

. (nepreverjen)

majo lestev ali kak zalivajo .....

Oseba (nepreverjen)

Samo se oči farbajo. Na vsaki lestvici glede gospodarstva, razvitosti, komunikacije z občani, ... pa so zadnji, ali pa med zadnjimi tremi občinami v celi državi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice