Danes je v ekskluzivnem intervjuju za Sobotainfo spregovoril Jernej Šavel, član zasedbe Dubioza Kolektiv, ki se je v sproščenem pogovoru dotaknil marsikatere teme.

Priljubljena skupina Dubioza kolektiv prihaja ta konec tedna v Prekmurje, na Expano, kjer se bo odvijal festival Soboški dnevi.

Na isti lokaciji pa nam je nekaj dni pred koncertom v intervjuju odgovarjal njihov kitarist Jernej Šavel, ki prihaja ravno iz naših koncev. Zaupal nam je nekaj o koncertih, vajah, članih skupine ter njihovih začetkih. 

»Kamenšnica v meni zbuja ogromno spominov, komaj čakam ta koncert«

Pogovor smo začeli sproščeno, z vprašanjem o petkovem koncertu. Kako se torej kitaristu Dubioze kolektiv zdi prizorišče ob priljubljenem soboškem jezeru?

Kljub dejstvu, da prihaja iz naših krajev, je bil Jernej Šavel tokrat komaj drugič ob paviljonu Expano. Tega prizorišča se namreč spominja bolj iz otroštva, ko so se hodili sem namakat v "kamenšnico". 

»Po pravici povedano, sem komaj drugič v Expanu. Daleč od paviljona še nisem prišel. Super prizorišče, kaj naj povem. Kamenšnica v meni zbuja ogromno spominov. Zraven sem bil, ko so komaj delali to hišico za surferje. Sem smo hodili z mojim pokojnim očetom, ko sem bil mogoče prvi, drugi razred. 

Če vse te spomine "oženin" s tem, kar rad delam, z dejstvom, da sem hobi pred osmimi leti pretvoril v poklic, je to super. Vsota na vsoto, komaj čakam ta koncert,« pove Šavel. 

Člani Dubioze kolektiv se radi vračajo v Prekmurje

Nazadnje je zasedba Dubioza kolektiv v Prekmurju nastopala pred nekaj leti, in sicer na Pomurskem poletnem festivalu v Veliki Polani.

Kot razloži Jernej Šavel, se vedno rad vrača v Prekmurje, tudi ostalim članom skupine je v naših krajih prijetno. Kako pa se mu zdi nastopati pred domačo publiko?

»Ni nobenih posebnih občutkov, da prihajamo na koncert v Prekmurje. No v resnici, ko pridem domov imam vedno posebne občutke, sem vesel. Veliko je Dubioza v Prekmurju, velikokrat smo pri meni doma. Prekmurje ima takšno geografsko lego, leži na razpotju, da se mimogrede nekaj krat letno ustaviš tukaj, narediš pavzo, ostaneš tukaj dva, tri dni.

Ampak nebi pa rad delal razlik med koncerti. Ni razlike med Londonom in Mursko Soboto, to večkrat povem. Mi ne delamo razlik,« razlaga Šavel. 

Se pa seveda dogaja, da ko prihaja skupina v Prekmurje veliko znancev in prijateljev tukaj sprašuje, kako bo izgledal koncert, kje bo postavljen oder, če se da dobiti zastonj karte, v smehu doda član Dubioze. 

»Obstaja samo slab gvant, nega slaboga vremena«

Kot poudari Šavel, se velikokrat zgodi, da koncertu na prostem ne prizanese vreme, a se na koncu izkaže, da je lahko koncert v dežju še boljši, kot če bi bilo sončno vreme. 

»Sicer mislim, da bo nam vreme tokrat prizaneslo. Se pa večkrat dogaja, da se vsi ukvarjajo z vremenom in koncerti na prostem. V tujini tega ni. Deževalo bo, "so what?"

Ker obstaja samo slab gvant, nega slaboga vremena. Pred leti smo nastopali v Franciji, to je bil prav osvobajajoč trenutek, smeh, sreča. Toliko potapljaških mask še nisem videl. Ljudje so bili v plavutkah, neoprenski opremi. Vedel sem, da bo dober "špil"

Kaj dela Dubiozo kolektiv tako posebno?

Prvo dejstvo, ki naredi člane zasedbe Dubioza kolektiv nekoliko posebne je to, da prihajajo iz različnih koncev Evrope. V skupini so namreč člani iz Bosne, Srbije, Hrvaške in Slovenije.

Čeprav prihajajo iz različnih koncev, pa tvorijo celoto, ki je postala prepoznavna po celem svetu. Kaj pa jih še naredi tako unikatne in posledično tudi priljubljene?

»Ne moreš sedem tak "grdih" moških dati v eno skupino, pa da bodo jih še prišli ljudje gledat. To je to, kaj je posebno.

Pa trudimo se, da se zlažemo, da znamo igrati. Veliko skačemo, dres gor-dol, rekviziti, vse polno teh distrakcij na odru, kompleten šov,« pojasni Šavel v smehu. 

Turneje po celotni Evropi

Skupina Dubioza kolektiv opravi sicer letno več kot 100 koncertov in to po celotni Evropi. V maju so imeli tako na primer turnejo po Nemčiji in Angliji, v juniju pa so nastopali v Franciji, Španiji in Banji Luki. Pred Soboškimi dnevi se odpravljajo še v Salzburg.  

Kako pa se je pravzaprav zgodil ta preskok, da nastopajo po celotni Evropi?

»Enostavno tak. Ko imaš nekaj za ponuditi, nekaj več kot drugi, se ti to zgodi. Biti samo dober ni dovolj.

Je pa to tudi plod dolgoletnega dela. Ogromno truda in dela je vloženega v to. V življenju nisem v nobeni službi toliko delal, kot delam v tej. Čeprav na videz izgleda, kot da je to samo hobi,« še doda Šavel. 

Kaj si Šavel misli o politiki, kako se razumejo v skupini, kako so delovali v času epidemije ter kako se pripravljajo na koncerte in še marsikaj zanimivega pa si lahko pogledate v priloženem videoposnetku.

Starejše novice