Vir: Mestna občina Murska Sobota
V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so včeraj predstavili bogato zbirko 99 judovskih knjig, ki so bile prinesene iz nekdanje knjižnice v Hartnerjevi vili, vendar doslej niso bile katalogizirane, saj nihče ni poznal hebrejščine.

S pomočjo poznavalke judovstva in hebrejščine Maje Kutin so se s v knjižnici lotili zahtevnega projekta s katerim je Murska Sobota pridobila največjo zbirko judovskih knjig v Sloveniji.

Knjige si je odslej možno ogledati in tudi izposoditi.

Dogodka se je udeležil veleposlanik Izraela

Dogodka se je udeležil tudi veleposlanik Izraela Eyal Sela, ki se je Murski Soboti zahvalil za pomoč pri ohranjanju judovske kulturne dediščine. 

»Ponosen sem, da v Murski Soboti skrbimo, da spomin na nekoč številčno judovsko skupnost nikoli ne bo izbrisan,« je ob tem povedal Aleksander Jevšek.

Skušajo popraviti krivico

Z ureditvijo židovskega pokopališča, postavitvijo obeležja pred židovskim blokom, namestitvijo kamnov spotikavcev na ulice mesta in zdaj tudi z bogato knjižno zbirko, po županovih besedah tudi na simboličen način skušajo popraviti krivico, ki se je zgodila, ko je bila porušena soboška sinagoga.

Vir: Mestna občina Murska Sobota
Vir: Mestna občina Murska Sobota
Vir: Mestna občina Murska Sobota

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice