Samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom na voljo tudi v soboškem zdravstvenem domu.

Od srede tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota izvajajo teste na novi koronavirus. Po besedah direktorice zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač je zaradi številnih prehodov meje teste smiselno izvajati tudi pri nas. Test velja kot mednarodno potrdilo pri prečkanju državne meje.

Cene testiranja med 80 in 100 evrov

Teste poleg Murske Sobote izvajajo tudi v Mariboru, Celju in Ljubljani, a je, kot kaže, testiranje v soboškem zdravstvenem domu najcenejše.

Teste izvajajo z metodo PCR, cena testiranja in potrdila pa znaša 80 evrov

V Splošni bolnišnici Murska Sobota bodo začeli s testiranji 25. maja, cena bo 90 evrov.

V Mariboru in Ljubljani je cena testiranja 93 evre, v Celju pa je za evro višja. Gre za enake teste, kot so jih uporabljali na vstopni točki za covid-19 ob soboškem zdravstvenem domu, a so bili do zdaj ljudem na voljo le po napotilu zdravnika. Jim je pa pred dnevi ministrstvo izdalo navodilo, da je testov dovolj in jih je mogoče izvajati tudi samoplačniško.

Le smiselna testiranja

Vendar Žižek Sapačeva poudarja, da je smiselno, da se testi opravljajo za posamezne potrebe in ne, da se testira vse povprek, brez potrebe po izvidu in brez simptomov na okužbo.

Testiranje se opravi z odvzemom brisa v laboratoriju zdravstvenega doma, analizo testa pa opravi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. 

Okužba se lahko pokaže šele po treh do petih dneh 

Za samoplačniško testiranje so po besedah Aleksandra Jusa, pomočnika direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, zainteresirani predvsem tisti, ki bi se radi odpravili k sorodnikom - recimo v Srbijo ali Bosno in Hercegovino.
 

»Pa tudi tisti, ki bi morali na primer v sosednji Avstriji urediti kakšne zadeve, recimo obiskati banko ali registrirati vozilo, pa to ni tako nujni opravek, da bi zanj s strani Avstrije lahko dobili dovoljenje za vstop v državo.«

Aleksander Jus, pomočnika direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor
Aleksander Jus, pomočnika direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor

Opozoril je še, da je takšno potrdilo relevantno le nekaj dni: »Nihče ti ne more jamčiti, da ob vstopu v sosednjo Avstrijo ne boš v stiku z nekom, ki je okužen s koronavirusom. Ali je nekdo postal pozitiven, se lahko pokaže po treh do petih dneh.«

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Nategovanje raje se nadaljuje.

zvodnik milan (nepreverjen)

jaz mojima dvema odsluženima prostitutkama redno jemljem bris

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Vavčerje bomo vnovčili za testiranje na covid-19,le po tem scenariju si lahko pivošĉim testiranje za celo družino.

Lubenica12 (nepreverjen)

Što bi se to šče sploj odo testerat...eh

čarni vrag (nepreverjen)

jaz mojima dvema odsluženima prostitutkama redno jemljem bris

In reply to by Lubenica12 (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

čarni vrag zakaj kradeš moje tekste ,, tele mamino

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Amigo (nepreverjen)

Hahahahahahahaha

afta he (nepreverjen)

Je ta metoda testiranja boleča?

Hmmmmmm (nepreverjen)

Takšne cene so čisti nateg ljudstva. Politika bi mogla investejrati v to, ka lidgej svobodno živejo, izkoriščajo svoje življenje v dobršnji meri, lejko svobodno idejo delat, in s ten dvigajo moralo in BDP in v primeri, ka gej sum na virus, vsakoga testejrajo in to na stroške države...

bandit leljak (nepreverjen)

Sredi devetdesetih let je tako Leljak že lastnik treh podjetij:
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
Avto ideala, tabloida As in podjetja za finance in inženiring ZAT. Mimogrede, tedaj je bil tudi pokrovitelj izbora za mis Slovenije. Na roki rolex, v rokah pa volan rumenega lamborghinija diabla. Jeseni leta 1996 se je Leljakov poslovni imperij začel rušiti.
Še danes v Mariboru in okolici blizu 500 opeharjenih kupcev čaka, da bodo videli za svoje naročene in nikoli izročene fiate vplačani denar. No, malo kasneje je Leljaku uspelo zlorabiti kartice Diners Club in naplahtati še dve avstrijski banki. Zato je moral leta 1999 sesti na zatožno klop. Po dveletnem sojenju je Leljak dobil tri leta in osem mesecev zapora. Sodbo je leta 2005 potrdilo višje sodišče. Po izmikanju je kazen v zaporu na Dobu začel služiti šele februarja 2008. Leljak je pristal v osebnem stečaju in je danes skupaj z obrestmi še zmeraj dolžan okoli osem milijonov evrov. Za nameček je prah že pred izvolitvijo v Radencih znova dvignil s svojo novo knjigo in filmom o ustaškem taborišču Jasenovcu. Tam govori o bistveno nižjem številu žrtev, kot so jih zgodovinarji našteli doslej. Knjigo je želel predstaviti tudi hrvaškim imigrantom v Avstraliji, vendar so ga avstralske oblasti ustavile že na letališču in poslale na levo krog nazaj, ker ni imel s seboj potrdila, da ni v kakšnih kazenskih postopkih.

Nekoč je baraba lažljiva tudi izjavil...
Za začetek, zakaj ne bo profesionalni župan: "Izvoljeni župan se lahko po svoji volji odloči za zaposlitev ali pa zgolj za nagrado. Neprofesionalni župan bom, ker nočem, da bi s plačo reševal svoje probleme iz preteklosti. Nagrada pa je večja od povprečne plače v Sloveniji. Z lahkoto bi jo podaril osnovnim šolam v občini. Ostal bom torej kulturni delavec, kjer sem v razvidu pisateljev, in se bom še naprej preživljal tako kot zadnjih 15 let, s pisanjem knjig in režiranjem filmov."

Ne sme se pozabit tudi tega,v osemdesetih letih je namreč
služboval v organih varnosti bivše JLA, pri zloglasni kontraobveščevalni službi KOS. Pa so
ga aretirali nekaj dni prej kot znamenito četverico, Janšo, Borštnerja, Tasića, Zavrla. Uradno
je 14 mesecev zaporne kazni dobil, ker naj bi bil zlorabil metode in sredstva v vojaški
varnostni službi oziroma ker naj bi bil, kako preprosto, vojakom iz pisem jemal denar.

Radenčani ne se pustit barabi.

ena pač (nepreverjen)

sicer ne spada v ta kontekst, pa vendar. Kako je lahko postal župan Radenec, če ne živi v Radencih ali pač?

In reply to by bandit leljak (nepreverjen)

okužen z žganijco (nepreverjen)

Za kaj pa te testiranje ne gre na socialno zavarovanje ? Kak do spet služili

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice