Na tiskovni konferenci je vodstvo soboške bolnišnice predstavilo aktivnosti v zvezi s pripravo na pojav okužb z novim koronavirusom.

Ob pogostem poročanju o primerih okužb z novim koronavirusom okoli nas in vrsti neresničnih govoric, so se v Splošni bolnišnici Murska Sobota odločili, da pomirijo javnost. Vodstvo bolnišnice pravi, da skupaj z drugim zdravstvenim osebjem in delavci skrbijo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in izvajajo vse aktivnosti za ustrezno diagnostiko ter morebitno zdravstveno oskrbo obolelih.

Kot je povedal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar, so takoj po informacijah o izbruhu v Italiji sprejeli ustrezne ukrepe in vsem zaposlenim posredovali pisna navodila o ustreznem ravnanju pri sumu, da gre za okužbo z novim koronavirusom.

V začetku tedna so skupaj z vodstvi zdravstvenih domov v Pomurju pregledali pripravljene ukrepe in sprejeli sklepe o delovanju zdravstvenega sistema na podlagi podanih smernic Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Nazadnje so pa še pripravili pisna operativna navodila izvajalcem. 

Postopek, ki ga narekuje soboška bolnišnica ob sumu okužbe:

1. Pacient osnovne informacije dobi po telefonskem pogovoru s svojim zdravnikom. Če tega ne dobi, pokliče v Zdravstveni dom Murska Sobota (02 534 13 27), Gornja Radgona (02 564 86 00), Ljutomer (02 585 14 00) oziroma Lendava (02 512 38 04). V nujnem primeru se lahko pokliče tudi urgentni center v bolnišnici (02 512 38 04)

2. Pacienta s telesno temperaturo nad 38 stopinj in akutno okužbo dihal ali pljučnico po izpolnjenih epidemioloških pogojih v zdravstvenem domu izolirajo, po posvetu z epidemiologom mu odvzamejo bris.

3. Pacienta, ki ne potrebuje nujno takojšnjega zdravljenja v bolnišnici, iz zdravstvenega doma z ustreznimi navodili pošljejo domov in počakajo na izvid testiranja na novi koronavirus.

4. Pacienta, ki potrebuje takojšnje zdravljenje v bolnišnici, naptotijo na zdravljenje, pred napotitvijo morajo biti o tem obveščeni zdravniki v bolnišnici.

5. Osebje v bolnišnici v skladu z navodili oskrbi pacienta ter se glede na njegovo stanje in rezultate testiranja odloči o nadaljnjem zdravljenju.

6. Pacienta lahko po obravnavi v urgentnem centru odpustijo z navodili, lahko ga oskrbijo v bolnišnici, po potrjenih pozitivnih testih na novi koronavirus pa ga načelno premestijo v Univerzitetni klinični center Maribor.

Ni razloga za paniko in strah

Pacienta, ki mu odvzamejo bris in se počuti dobro, pošljejo domov v samoizolacijo, rezultati testiranja brisa pridejo iz Maribora v roku šestih ur. Grabar je potrdil, da v Splošni bolnišnici Murska Sobota še ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom, so pa obravnavali sum, ki pa je bil ovržen po opravljenem testiranju. Vodstvo bolnišnice zagotavlja, da spremljajo vsa navodila in epidemiološke razmere ter delovanje sproti prilagajajo potrebam v regiji. 

Morebitne obolele bodo premestili v UKC Maribor ali UKC Ljubljana, v primeru večjega izbruha pa bi prilagodili razmere v bolnišnici in vključili še zdravstvene domove v Pomurju. Grabar se je dotaknil še področja opreme, saj je bilo veliko govora o pomanjkanju zaščitnih mask v Pomurju, Grabar pravi, da imajo v tem trenutku na voljo dovolj opreme, priznava pa, da bi nastal problem ob morebitnem večjem izbruhu. V nadaljevanju so pokazali še prostore izolacije, kamor bi lahko namestili eno potencialno okuženo osebo pred nadaljnjimi ukrepi.

Vodstvo bolnišnice poziva ljudi, da upoštevajo vsa navodila tako pri preprečevanju širjenja okužb kot pri ravnanju ob obolelosti, ob tem pa da naj ohranijo mirnost.

"V tem trenutku je najprej pomembno, da imamo prave informacije. Zagotavljamo, da imamo stvari urejene in da smo pripravljeni, zato so ljudje lahko pomirjeni in ni nobenega razloga za paniko," je še povedal Grabar in dodal, da bodo za vse morebitne obolele z novim koronavirusom v regiji strokovno in odgovorno poskrbeli.

Komentarji (11)

Špeh (ni preverjeno)

Hvala bogu, sem se že bal da danes ne bo 3 člankov o koronavirusu

Debil mmmm (ni preverjeno)

Mmmm, jaz tudi

Gostitelj123 (ni preverjeno)

Lani zaradi plučnice umrlo v sloveniji 35.000 a po vsen svejte zaradi toga virusa še neje doseglo 3000. Še malo pa de pomlad pa se od toga več nede gučalo

HAH (ni preverjeno)

Novi virus in seveda bo se pisalo ker je vroča tema, naj pišejo in obveščajo javnost.

In reply to by Gostitelj123 (ni preverjeno)

Špeh (ni preverjeno)

Vroča tema? Virus na ravni gripe? In brez okuženih v SLO, kaj šele kaj drugega.

Kaj pa 13.000 Slovencev ki letno umre zaradi raka?
Rak, katerega bi naj v prihodnosti dobil vsak drugi slovenec in vsaka tretja slovenka.
Rak, čigar smrtnost se lahko povzpne do 75%.

To pa ni "vroča tema", vredna obveščanja?

In reply to by HAH (ni preverjeno)

tihi (ni preverjeno)

Ne blebetaj, na ladji princess se je okužilo 1/4 vseh, če to prenesemo na SLO, je to 500 000 okuženih in 100 000 pomoči potrebnih, pregledov, od teh 25000 rabi respiratorje, to je problem, hebala vas gripa in rak

In reply to by Špeh (ni preverjeno)

Tenisac (ni preverjeno)

Na ladji je zaprt prostor in gor 6000 ljudi.... Slovenija je vseeno malo vecja po povrsini... Tako da ponovno v solo ker tvoja matematika ne drzi

In reply to by tihi (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Slovenci majo zelo slab spomin. Tako je ob začetku cepljenja proti kokošji gripi vsak dan umrl kakšni bolnik za to gripo. Šele pozneje se je izkazalo, da so to bili večinoma stari ludje s številnimi kroničnimi bolezenskimi stanji. Tudi zdaj je tak, samo se to prikriva.

kanžor

Včeraj se je po Soboti govorilo o viruso ,ki naj bi bil v Pomurju .A kdo kaj ve ,ali pa nam ne izdajo resnice

Desnicar (ni preverjeno)

V pomurju je ze dugo virus.... Si tisti steri volijo desne so pod vplivom...

In reply to by kanžor

. (ni preverjeno)

Če jih bo 200 koroniziranih na den, nede časa za fotošuting, boukše ka ste se zdaj pokazali.

Starejše novice