Ministrstvo za zdravje je zavrnilo namigovanja, da naj bi v slovenskih bolnišnicah že sprejeli paciente okužene s koronavirusom. Po zadnjih informacijah se koronavirus v Slovenijo še ni razširil.

Predstavniki delovne skupine ministrstva za zdravje so zavrnili informacijo, da naj bi v Sloveniji že imeli prvi pozitivni primer okužbe s koronavirusom. Tudi Slovenci, ki so se domov vrnili s križarke Diamond Princess, se počutijo dobro. Enako velja za dva Slovenca, ki sta še vedno na Japonskem. So pa ob tem dodali, da so vlado pozvali, naj sprosti blagovne rezerve.

Normalno je, da vsaka nova stvar povzroča strah

Po končanem srečanju Koordinacijske skupine za nalezljive bolezni je strokovnjak Franc Strle povedal, da je normalno, da nam koronavirus sproža strah, saj gre za nov virus, ki ga slabo poznamo: »Gre za novo stvar. Podatki so včasih malo zmaličeni ali osvetljeni le z ene strani.« Dodaja, da strah ni enako kot panika in da je ta popolnoma nekoristna. 

Za zdravnike predstavlja koronavirus po besedah Strleta dva izziva: »Prvi je, da bolnika prav obravnavamo. Drugi, večji izziv, pa imamo, ker gre za kužno bolezen. Takrat je treba zelo paziti, da se stvar ne prenese na nas in na druge.«

Kako se širi koronavirus, je jasno

Koronavirus se širi kapljično, z razmeroma velikimi kapljicami. Te kapljice še širijo do razdalje enega metra. Če so ljudje od nas oddaljeni vsaj dva, tri metre, jih ne moremo okužiti. Ob tem se koronavirus, tako kot vse kapljične okužbe, širi tudi s stikom. Kapljice padejo na površine, ki se jih drugi dotaknejo in tako poberejo okužbo. Zato svetujejo previdnost pri higieni: »Če bomo pazili na to, bomo bolj varni pri prenosu vseh bolezni,« še dodaja Strle. 

Meje z Italijo ostajajo odprte

Zdravstveni ministri so včeraj v Rimu sprejeli dogovor, da države, ki mejijo na Italijo ne bodo zapirale mej. Kot je poudarila direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec smo še res dežela brez potrjenega primera, vendar zaradi velike pretočnosti, lahko to pričakujemo. A hkrati poudarja: »Prekomerni ukrepi lahko povzročijo več škode kot koristi.« 

Posebni ukrepi za tiste, ki se vračajo iz okuženih območij, niso potrebni

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so povedali, da v kolikor oseba, ki se je vrnila iz tujine, nima zdravstvenih težav, lahko gre normalno na delovno mesto. V kolikor ima znake respiratornih okužb, naj na delovno mesto ne hodi. Posebni ukrepi, pravijo, niso potrebni, tudi ne za zdravstvene delavce, ki se vračajo iz karantenskih območij. 

»Za širše testiranje se zaenkrat še ne moremo odločiti, ker niti še nimamo potrjenega primera,« so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zavrnili možnost širšega testiranja. Za širše testiranje, kot so se odločili v Veliki Britaniji, se pri nas zaenkrat ne bodo odločili, saj še vedno čakajo na prvi potrjen primer.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Shame on you (nepreverjen)

Zdaj se ze pomali lejko henjate sramotiti iz dneva v den. Bole diletantskoga medija lekar nega nindri indri.

alkimist

Vi polovžeki na ton portali mate zaj šanso ka vsaj idnouk na leto napravite teren namesto ka prepišavlete iz vseh medijov in socialnih omrežij na svejti. Recimo grupa gimnazijcov je šla v Italijo na izlet, v Soboti je glavno pitanje dneva, če mo preživeli to katastrofo. Lejko bi spokali svoje lejne riti do gimnazije in zejli kakšo izjavo?

murek1 (nepreverjen)

morejo prvo iti v avstrijo v lekatno po teste, pa te do vidli keko jih ma virus, če ne testejrajo nedo znali.

Starejše novice