Sašo Vaupotič je spregovoril o dneh po izbruhu koronavirusa, posledičnih ukrepih in trenutnih razmerah na Kitajskem.

Sašo Vaupotič je Mariborčan, ki se je pred nekaj leti preselil na Kitajsko. Živi in dela v mestu Foshan, ki je od Vuhana, epicentra izbruha koronavirusa, oddaljen samo 1000 kilometrov.

Spregovoril je o začetkih izbruha, trenutno umirjenem stanju in strogih ukrepih kitajske vlade, ki so po njegovih besedah nastopili morda nekoliko prepozno, a kljub temu profesionalno in konkretno.

»Začetek je bil težak, predvsem za nas tujce, ki nismo vajeni tako strogih in nenadnih ukrepov s strani države. Ukrepi so se vrstili in spreminjali tudi po večkrat dnevno. Informacije, takšne in drugačne, so dobesedno deževale,« pravi Vaupotič. 

Kljub temu da so mnogi prebivalci državo grajali zaradi poznega sprejema ukrepov, se je njihovo mesto kaj kmalu spremenilo v mestu duhov: »Ulice in ceste so samevale in prav srhljivo se je bilo v tem času sprehoditi skozi center, ki ga je še pred tednom dni vsak dan napolnilo milijone ljudi. Občutek je bil neprijeten in kaj hitro so se v glavi pojavili prizori iz postapokaliptičnih filmov.«

Kitajci upoštevajo, kar jim naroči država

Vaupotič pravi, da so skoraj vsi na začetku ostajali doma, delali od doma in »pridno čakali na nadaljnja navodila«. Čeprav se je vsak dan odpravil na delo v eno izmed redkih podjetij, ki dela ni prekinilo, se je, kot pravi, prve tri tedne počutil, kot da živi v hišnem priporu.

V pogovoru se obregne tudi na spletne video posnetke, ki so ob začetku izbruha krožili po družabnih omrežjih. Prikazanih dejanj ne zanika, vendar meni, da bi bilo brez takšnega pristopa rezultat danes grozljiv. 

»Nikjer pa nisem zasledil, kako je v provinco Hubei potovalo tisoče zdravnikov in medicinskega osebja, skupaj preko 20.000 iz ostalih provinc. Nikjer nisem zasledil posnetkov zdravnikov in sester, ki so delali po več dni in tednov brez predaha, spali so kar na stolih v bolnici,« dodaja Vaupotič.

Foto: Osebni arhiv

Kitajska se počasi prebuja

Ulice in mestna središča bi se naj ponovno počasi začela polniti z ljudmi in avtomobili. Odpirajo se tudi trgovine in restavracije, ki so bile zaradi novega koronavirusa dolgo zaprte.

»Na vseh vhodih v trgovine, podjetja in ostale javne ustanove je še zmeraj obvezno merjenje temperature in dezinfekcija rok, restavracije pa nudijo hrano zgolj samo za zraven,« pravi Vaupotič.

Tudi o virusu se na Kitajskem ne govori več toliko, kot se je na začetku: »Vsa Kitajska in vsi njeni državljani se trudijo vzpostaviti normalno stanje, kolikor je to mogoče. Takšno enotnost med ljudmi in upoštevanje navodil ter ukrepov, ki prihajajo zmeraj iz vrha, lahko v demokratičnem svetu srečaš le se na mravljišču. To je nemogoče opisati, to je potrebno doživeti.«

Foto: Osebni arhiv

Čas velikih sprememb

Po njegovih besedah kitajski prebivalci govorijo, da jim je virus zadal velik ekonomski udarec. »Kako močan je bil ta udarec, ne le za kitajsko ekonomijo, bomo videli čez čas povsod po svetu,« pravi Sašo.

Zraven ekonomskih sprememb je virus spremembe prinesel tudi med ljudmi same, med drugim v higienski režim. »Očistili in dezinficirali so vse tržnice in središča mest, na straniščih so se prvič pojavila mila in papirnate brisače, povsod se širi vonj po razkužilnih sredstvih, ljudje so vsaj začasno prenehali s tradicionalnim pljuvanjem, naučili so si umivati roke …«.

Vseeno pa kljub že skoraj vzpostavljenemu mirnemu stanju vztrajajo strogi ukrepi. »Če te policisti dobijo brez maske, dobiš kazen. Rekli so nam, da je kazen od 5.000 pa do 25.000 juanov, kar je med 650 in 3250 evri. Če te na delu dobijo brez maske te prvič pošljejo domov za tri dni, naslednjič pa za vedno,« še dodaja Vaupotič.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
VojkoZMajolko (nepreverjen)

Mater ste kreteni. Res, tik ob Vuhanu živijo. Ne bi se še na kakšno bolniško posteljo vlegli za fotošuting? Maske so premalo škandalozne.

psit00 (nepreverjen)

2 milijona, ampak najdeš jih pa na vseh koncih sveta na vsakem vogalu.

E-na lastovka (nepreverjen)

Dobro jutro, Sobotainfo, bog daj znova dober dan, Koronavirus (KOVI-19) !

zamišljena.. (nepreverjen)

24ur: Sem bila v naših toplicah, kjer so bili večinoma Italijani. Malo sem zamišljena..
Prekinili Dirko po Emiratih – z novim koronavirusom okužena dva Italijana....

murek1 (nepreverjen)

rajši se čuvaj vnetja v tej clorovi brozgi.

In reply to by zamišljena.. (nepreverjen)

zamišljena.. (nepreverjen)

Lidge, glavo in pamet v roke. Ka paničarite. Kot prvo. 2 meseca virus v Wuhanu kjer živi 11,1 milijona ljudi - in koliko jih je zbolelo? 7915 je number of cases .... torej v tem mestu je to 0,071%. Če bi to bilo invazivno, bi jih bilo sedaj na milijone bolanih … Torej ta odstotek na MS pri 15000 ljudeh je 10 obolelih …. v dveh mesecih pri isti invazivnosti....
Kot pravi doktor:
"Če zaradi novega koronavirusa čutite strah ali paniko, ki ni primerljiva s tem, pomeni, da vaš strah ni več razumen in da ste začeli podlegati vzdušju panike. To paniko v vas vzbujajo nenehni medijski pozivi in senzacionalističen način poročanja. Če ste se začeli vesti drugače, kot se vedete v zimskih mesecih, ko je epidemija gripe, če denimo zbirate zaloge hrane ali na ulici nosite masko, to ni vedenje, ki je skladno z resnično mero tveganja," opozarja.
https://www.24ur.com/novice/tujina/hrvaski-znanstvenik-pomirja-interes-…

Debil mmmm (nepreverjen)

Nice very nice. Pridite ovcice k dobremu pastirju.

Ojgdxsfhhbf (nepreverjen)

Tile viruse trosijo po nas prek raznih letal, kateri letajo nad nami.

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Se strinjam. En zelo velik je zaneslijvo padel - tebi na glavo.

In reply to by Ojgdxsfhhbf (nepreverjen)

Ojgdxsfhhbf (nepreverjen)

Tebi bo pa padel na smrdljiva jajca!

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

Stric (nepreverjen)

Toti ne ga srat. Sebi pa zeni si dal gor masko, kaj pa hčerki???
Iščeš spet pozornost ali pa se na taki način javljaš dece v Sloveniji

Starejše novice