V Splošni bolnišnici Murska Sobota so nam potrdili, da so ukrepi za primer diagnoze koronavirusa že pripravljeni.

Zadnje dni je veliko govora o nevarnosti koronavirusa, ki naj bi trkal na vrata že tudi v Sloveniji. Po izbruhu v Italiji so potrdili prve primere tudi na Hrvšakem in v Avstriji. Do tega trenutka pri nas sicer še ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom, so pa nazadnje obravnavali dva suma v UKC Maribor, ki sta bila ovržena.

Tudi predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je na nedeljski tiskovni konferenci priznala, da skoraj ni več dvoma, da se bo koronavirus pojavil tudi v Sloveniji.

Oblasti mirijo, da imajo situacijo pod nadzorom, v Pomurskih lekarnah pa so medtem že pošle vse zaloge zaščitnih mask. Za pripravljenost na potencialen izbruh v naših koncih smo povprašali v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Spremljajo zadeve in so pripravljeni na izbruh

V soboški bolnišnici so nam potrdili, da so v veljavi posebni preventivni ukrepi, ki so nujno potrebni v primeru morebitnih okuženih, za zdravstvene delavce pa so izvedli tudi dodatna izobraževanja na temo novega virusa SARS-CoV-2. To je namreč poimenovanje virusa, bolezen, ki jo virus povzroča pa imenujemo COVID-19.

V SB Murska Sobota pravijo, da so izdelali algoritem ukrepov s posebnim poudarkom na hitrem prepoznavanju potencialno okuženih, uporabi osebne varovalne opreme, izvajanju osamitve bolnikov in na hitri diagnostiki.

Priznavajo, da glede na hiter razvoj dogodkov, saj se situacijo spreminja iz ure v uro, sproti dopolnjujejo dejavnike tveganja za okužbo, zelo pomembno vlogo pa pripisujejo zdravstvenim delavcem v Urgentnem centru, ki bi prvi prišli v stik z okuženim bolnikom.

Na infekcijskem oddelku, ki ga vodi dr. Emil Pal, imajo na voljo 30 bolniških postelj, okužene s koronavirusom pa bi bilo potrebno osamiti.

"Trenutno imamo pripravljeni dve sobi za osamitev, v primeru večjega izbruha bolezni pa bi sprostili dodatne postelje in delo prilagodili razmeram," pravijo v soboški bolnišnici in dodatno pojasjnujejo, da bi sicer najtežje bolnike s COVID-19 zdravili na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani.

Možnost pojava koronavirusa pri nas je realnost

Večino prebivalstva najverjetneje zanima, ali so tudi pri nas že morda obravnavali sum okužbe s koronavirusom. V soboški bolnišnici so nam razkrili, da do sedaj suma na okužbo z novim koronavirusom še niso obravnavali, kar pa ne pomeni, da je skrb odveč.

"Glede na epidemiološko situacijo pa lahko prvega potencialno okuženega pričakujemo kadarkoli," še priznavajo v SB Murska Sobota.
 

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Manic in panic (nepreverjen)

Pa ka resno van je se nej zadosta sirjenja panike? Bebci eni

Rastko (nepreverjen)

Ka tij si dezuren za vsakso novico o koronavirusi? Paniko delajo glih taksi patroni, kak si tij. Pisi na WHO, ka naj slucajno ne razglasijo pandemije, ker vse ka se poroca, je ocitno delanje panike, za takse strokovnjake na podrocji imunologije pa epidemiologije, kak si ti.

In reply to by Manic in panic (nepreverjen)

Pastircek. (nepreverjen)

Sto te je iz ograjenoga pasnika ven spujto? Mars nazaj notri ovca. Beeeeeeeeee

In reply to by Rastko (nepreverjen)

Rastko (nepreverjen)

Ovčke so takši pametnjakoviči, ka sakši beden prispevek nestrpno klikajo pa komenterajo pod krinko racionalnosti ;) Ampak se razume, tu živeči narod itak v svojon omejenom intelekti nenehno shizofreno prehaja iz ene skrajnosti v drugo. Večinoma.

In reply to by Pastircek. (nepreverjen)

kanžor

Invazijci so hűjši od tega virusa.Saj ,če bo v Sloveniji ta virus tako in tako ne bomo izvedeli pravo časno .Tudi o pobarvanem mesu Posedi in ostali niso prej izdali kot po treh mesecih

Pohodnik (nepreverjen)

V soboti prlej mergejs kak pa ti sto kaj pomore...ali pa te se zapravijo!!!

miran159

+ pohodnik
V soboški bolnici moraš imeti zveze, da prideš do doktora, to pa je tudi vse. Specialist se pofujčka na to zrihtanje, od tu dalje je samo eno: zato ka si po vsej sili hotel do njega priti je dr. sumljivo, postavlja vprašanja najprej; što je vas k meni poslal... pa ka bi zdaj radi, ka van moren odkriti... vijdin ka bi rada betežna bila. Na drugi polovici nadiranja, to je med pregledom me niti ni več vikal. Potem še zevanje, češ kje pa, ma kakša gripa, ta ne pušča posledic, nej na srcu, nej na pljučih, pa ka te pijete mrzlo vodo, če vam škodi... ma ge pa škodi, kakša mrzla voda... zbadalo vas v bradi? Jes san nej za to ka bi to znal, ka van je, če vas ponoči zbada v bradi. Mogla bi prokletomi specialisti zabrusiti, da me 2x, da me v ramo in ves prsni koš, da me zbudil nerazložljiv strah in me še vedno, vendar drugače. To pa zaradi tega, ker imamo takšne zdravnike, ko ti gre na konec, potem uvidijo bolezensko stanje, tedaj pa je prekesno. Samo v prekmursko bolnico ne iti!

In reply to by Pohodnik (nepreverjen)

Nejj (nepreverjen)

Kak nega žrtve?
Ka pa ovi malo nori..za njega nega statistike?

Pastirček. (nepreverjen)

Ovce..... beeeeeeeeeeeredeeee

narod (nepreverjen)

Ges man pašteto pa melo pa bilice za 2 leti krejdi

Neko (nepreverjen)

Naj že ednouk henjajo lagate, kak so pripravlene, ker je realnost čisto drugačna. Oddelke so nabito pune, kader v totalnon deficite, delate po standardaj pa preventivno je skoraj znanstvena fantastika. Skratka nega postel, nega kadra, betežneh je že zdaj preveč, te be še kaj kadra zbetežalo, tak ka be ob izbruhe totalno naje8ale.

toti, (nepreverjen)

mogoče bo pa nova vlada z istimi obrazi zdaj znala urediti stvari, ki jih 20 let niso mogli

In reply to by Neko (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Podpišem to.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Hunek (nepreverjen)

Orban poslal nekaj stotisoč mask v Prekmurje. Maske so sicer dvojezične, ampak so na razpolago vsem prebivalcem Prekmurja. Dobite jih na sedežu občin, po naročilu prinesejo kurirji tudi na dom.

dms1 (nepreverjen)

Povsod je samo v Sloveniji ga ni ker se ocitno prikriva.. Golnik tudi ne soglasa da postane bolnisnica za corono.. druge bolnice pa itaw niso primerne za tako NB.. edino vojaska bolnisnica role se pride vpostev..

čarni vrag (nepreverjen)

Orban je poslo 10 šleperov pameti.

Yooop (nepreverjen)

Orban posijla pejneze desnicaron v sloveniji, zdaj pa pravis ka van je se pamet poslo?! 10 sleperov de van obcutno premalo, prosite ga vec. Vacik haska nede in te se dale zabiti.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

SandokanMujcek (nepreverjen)

Ta je dobra , zdravstvo , ki je v kolapsu in razsulu v normalnih razmerah , zatrjuje , da je pripravljeno na epidemijo , pa ne me j..

Gost3274 (nepreverjen)

Nekaj je potrebno storiti. Ne glede korone, jebeš to medijsko propagando, mislim na to širjenje panike. Strogo kaznovati take medije, kazni da se malo ti neresni mediji odstranijo.

paničarjenje n… (nepreverjen)

No končno en pameten komentar.

In reply to by Gost3274 (nepreverjen)

kanžor

Upam tudi da Janša dokončno ukine dopolnilno zavarovanje .In brezi kakšnih obveznih 29 € na mesec

miran159

Kaaa 29€, če pa so meni namenili, naj plačujem 45,30€ !!!

In reply to by kanžor

. (nepreverjen)

Če testof ne delate še dugo nete najšli virusa.

License to ill (nepreverjen)

Pal predstojnik inf. v Soboti? Mnja..., dobickar. 16 let nazaj kar san tan mel pripravnistvo je bil tam negovalni tim odlicen. Nikoli ne bom pozabo tistih 3 delovnih starih sester, ki so delale, bile pozitivne in nej jamrale. Mele so se delovne navade z malih kmetij doma in s tem povezano ZDRAVO PAMET.

Sicer pa..., vceraj prisel na siht in slisal, ka so spokrali/zodnesli vecino mask. Stanje na policah sem poslikal. Ampak dobro ka so tam zabarji zabiti in nemarni in so odnesli tiste najmanj efektivne.
To ze od zacetka znam ka tan delam z vecinsko, budalami. Zvecer pa so pred glavnim vhodom UKCja, 3 varnostniki lovili tiste z napolnjenimi torbicami. Fajn, nej. Ahahaha

License to ill (nepreverjen)

Zmerom, ko imam probleme s sodelavkami z obmocja LJ in predvsem obiskovalci. Se spomnim sledecega vica, ki gre nekako takole...
Tisoc let nazaj so se slovenski predniki zbrali pod gricem kjer sedaj stoji Lj. grad, tam je bila tabla s smerokazi za: Primorsko, Dolenjsko, Stajersko, Prekmurje..., in so tisti, ki so se cutili za Primorce, Dolenjcke, Stajerce, Prekmurce..., napotili vsak v svojo zakazano smer. Tisti keri pa, so (bili) zabiti in niso znali brati pa so ostali pod grickom in so tam se gnes.
No, ja velja to v moji glavi tudi za tiste, ki nam vladajo in NAS imajo za bučmane.
Tisti keroga zanimle in je nej iz Lj si naj pogledne ka pomeni tikvan/bucman :)

? (nepreverjen)

Pred kratkim se je nekaj dijakov vrnilo iz ekskurzije po Italiji. Potovali so seveda tudi skozi severne pokrajine, kjer se virus še širi. Včeraj so v Nemčiji dali v karanteno -zaradi okužbe- 25-letnega nemškega državljana, ki se je ravnokar vrnil iz potovanja v Italijo.
Mene zanima, če so bili pri naših dijakih izvedeni kaki preventivni ukrepi ali se jih kako drugače nadzoruje/spremlja, saj se prosto premikajo po mestu.. Prav tako me zanima, kako se na morebiten izbruh COVID-19 pripravljata naše zdravstvo in civilna zaščita; ter kakšni so sploh simptomi - po čem se okužba razlikuje od navadne viroze ali gripe??

Ne lagat (nepreverjen)

Napisite po pravici da ste ze sprejeli obolelo osebo

Lopip (nepreverjen)

S prve roke van poven delan v bolnici in prvi primer je v SBMS samo je nej se v javnoste

Dolenci (nepreverjen)

Orbani de gnouk trbelo nika nazaj da ati za tej pejneze. Ne dava on tou zašenki

Dolenci (nepreverjen)

Orbani de gnouk trbelo nika nazaj da ati za tej pejneze. Ne dava on tou zašenki

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice