Bolnišnice po vsej Sloveniji se ukvarjajo s težavami zaradi koronavirusa. Težava sta tako kadrovska, kot prostorska stiska. Še posebej to velja za bolnišnice v severovzhodnem delu Slovenije, kjer je situacija dokaj alarmantna.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so nove paciente primorani premeščati drugam, saj so vse kapacitete povsem zasedene. Zaradi kadrovske stiske potekajo tudi pogovori o pomoči iz tujine.

Pomurje večje žarišče

Potem, ko je bilo pred časom glavno žarišče koronavirusa na Gorenjskem, se je to zdaj preselilo v severovzhodni del Slovenije. V Pomurju je trenutno aktivnih 1654 okužb, glede na 14-dnevno incidenco pa imamo 1448 okuženih na 100.000 prebivalcev, kar nas med regijami uvršča na drugo mesto.

To se kaže odraža tudi v soboški bolnišnici, kjer so že pred dnevi presegli kapacitete. Pri njih se trenutno zdravi 143 bolnikov, obolelih s koronavirusom, dvajset jih potrebuje intenzivno zdravljenje.  Do danes je življenje zaradi covida v bolnišnici izgubilo 38 oseb.

So bolnišnica, ki ima največji delež covid pozitvnih pacientov. O resnosti situacije priča tudi podatek, da je v UKC Maribor, ki je trikrat večji od soboške bolnišnice in v bolnišnici na Celju, ki je dvakrat večja, manjše število bolnikov, kot v Murski Soboti.
 

"Trenutno v eni izmeni vsaj 95 zdravstvenih delavcev skrbi za covid paciente, ob tem da tudi ostala nujna stanja, zelo hitra stanja, potrebujejo obravnavo v bolnišnici. Ob vseh teh pogojih, ko je potrebno obravnavati covid pozitivne paciente, to seveda predstavlja praktično nerešljivi problem. Mi smo vse kapacitete izkoristili, odpovedali večino vseh ostalih dejavnosti, ki bi jih lahko nadaljevali, v kolikor bi še imeli razpoložljivi kader," priznava strokovni direktor Daniel Grabar. 

Strokovni direktor SB MS opozarja na "nerešljivi problem" zaradi naraščanja covid bolnikov.

Zunanja pomoč prišla, a govora tudi o tuji pomoči

Kadrovska problematika je bila prisotna že prej, a v času epidemije je še toliko bolj opazna, saj trenutno ne morejo računati na vsaj 200 zaposlenih, ki so odsotni iz takšnih in drugačnih razlogov. Na njihov klic na pomoč pa so na srečo dobili odgovor. "Dvanajst zunanjih sodelavcev, ki se je do včerajšnjega dneva priključilo našim sodelavcem, je seveda velika pomoč, ki jo izredno cenimo. To je tako moralno-etična podpora kakor pomoč v obliki usposobljenih rok, ki jih več kot potrebujemo," pravi Grabar.

V enotah intenzivne terapije, kjer so najbolj hudo bolni pacienti, bi bilo potrebna ena medicinska sestra za vsakega bolnika. V soboški bolnišnici pa dve medicinski sestri pokrivata sedem bolnikov. Zunanja pomoč iz drugih ustanov morda kmalu ne bo dovolj, zato se bolnišnice pogovarjajo tudi o možni pomoči iz tujine.

"Veliko se pogovarjamo o tej možnosti, po zgledu nekaterih evropskih držav, torej o nameščanju bolnikov, kje v tujini oziroma o vključevanju tujih sodelavcev v našo bolnišnico. Stvari so še zmeraj odprte, vseh odgovorov še nimamo, a tudi o tem razmišljamo," pravi Grabar.

Do takšnih praks je prišlo med drugim na Nizozemskem, kjer so s helikopterjem prepeljali covid bolnika na intenzivno nego v sosednjo Nemčijo. Pa tudi iz Belgije so že premeščali bolnike k nemškim sosedom. Nenazadnje pa so Čehi zaprosili za pomoč Svetovno zdravstveno organizacijo, Američani pa so na Češko poslali vojaške zdravnike.

Grabar opozarja, da virusa ne gre jemati z levo roko, kar pričajo tudi podatki o bolnikih, ki se zdravijo pri njih. "Zdravimo tudi 34-letnega bolnika na intenzivni terapiji, ki diha s pomočjo ventilatorja, pred kratkim pa smo imeli 22-letno nosečnico, ki smo jo zaradi covida morali poslati v Ljubljano," navaja. 
 

Kako pa pravzaprav poteka premeščanje bolnikov?

V zdravstvenem sistemu so vzpostavili koordinatorja, ki jim sproti javlja možnosti, kam namestiti pacienta.

"Ko dobimo zjutraj podatke o prostih oziroma možnih kapacitetah v ostalih bolnišnicah, naši zdravniki vstopijo v kontakt in sporočijo, kakšnega bolnika imamo," pojasnjuje strokovni direktor, a poudarja, da je na mestu previdnost pri oceni stanja bolnika: "Treba je vzeti v obzir, ali je sposoben takšnega transporta in da bo varno preživel takšno premestitev, šele po tej oceni in pogovoru, se transport lahko izvede. V določenih primerih bi koga lahko premestili drugam, ampak pacient enostavno tega ni sposoben". 

Tudi zato Grabar apelira na vse, da se držijo ukrepov in pomagajo slovenskemu zdravstvu. Kot pravi, je situacija obvladljiva skorajda izključno zaradi izredne požrtvovalnosti vseh, ki v Sloveniji delajo s covid pacienti.

S spleta

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kolikor vem je na Madžarskem
v bolnišnicah še dovolj prostora
samo dogovoriti se je potrebno

lpppii (nepreverjen)

levicarje ne smejo prestavit na madzarsko lahko se bolj zbolijo, njih lahko na svedsko ali francijo, italijo.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

janez.b (nepreverjen)

Ti si gnoj,porini se šiptarju v rit

In reply to by lpppii (nepreverjen)

erwt (nepreverjen)

se vedno je prevec korona idiottov v medijih in raznih potrckotov.

. (nepreverjen)

Mogoče v lj dajo še kakšno zdravilo coj, ne samo lekadol, da prej ozdravijo in se ne držijo navodil zavarovalnice. Hvala za vaš trud.

tenprocent (nepreverjen)

mogoce lahko pa da tam se Jankovicevo farmacevtko dobijo zraven?

In reply to by . (nepreverjen)

pepeton (nepreverjen)

v zadnjih 3 dneh iz "totalne represije in diktature" v zadnjih 2 mesecih prišli v "vlada nič ne dela in vse je zajebala, ker ni ukrepala". bravo nestrpni levicarji, v boju za kaviar oblast je dovoljeno vse, cetudi ljdje umirajo.

tanja flaškon (nepreverjen)

sem nekje prebrala
ne vem već kje
da v Lentiju pripravljajo pravo korona naselje
za slovenske koronaše
Da nas ni sram ... mi pa nič

Svetlana Maka… (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jaz sem pa prebrala da v Ćakovci
delajo veliko korona naselje
za slovenske koronaše
Baje bo Glavni koordinator striček iz Čakovca
kva čemo
je že tako
minister gantar pa nič
jebat ga

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

jaz ču ga jebat

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

Anonymus28 (nepreverjen)

So pa tudi diplomirane medicinske sestre v upravi, ki so na vrhu v ustanovi, ampak ne gredo pomagat ampak se v opremo oblečejo šele ko jih pridejo snemat s televizije, potem se pa hvalijo s tem in onim. Tudi zunanji delavci pa niso prišli prostovoljno kot je bilo rečeno, ampak so jih drugi ustanove poslale brez da bi jih sploh vprašali. Toliko o tem

Absurd (nepreverjen)

Podpišem! To so tiste, ki so še grozile nekaj časa nazaj,da delavci čakajo pred bolnišnico zunaj v vrsti, če komu kaj ne paše lahko gre. Sedaj pa prosjačijo za kadrom, namesto da bi že omogočili tistih par let nazaj zaposlenim normalno delovno okolje. Koliko je v bolnišnici mobinga na zaposlenimi toliko ga ni nikjer.

In reply to by Anonymus28 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

sereš

In reply to by Absurd (nepreverjen)

boter61 (nepreverjen)

saj hvala bodu, boljše. ker tu v rakičanu te še ubijejo. kjerkoli drugje imam več zaupanja kot v to "bolnico".

heh.. (nepreverjen)

to je vse en veliki vse svetovni nateg

purdek (nepreverjen)

Le kdo ima od tega hasek? Če je seveda nateg, kot praviš ..?

In reply to by heh.. (nepreverjen)

heh.. (nepreverjen)

svetovni voditelji in farmacija

In reply to by purdek (nepreverjen)

Binbo (nepreverjen)

Goričanci in Marki navali na soboške baute dokler so odprte !

Bolnični (nepreverjen)

Samo neka bi rad povedo o toj situaciji v našoj bolnici. Dva delata na covid oddelki samiva in skrbita za cca 28 bolnikov v eni 12 urni izmeni, kere moreta samiva rihtati in skrbeti za njih. Po bolnici pa medicinke sestre šetajo gor pa doj brez dela in se skrivajo po pisarnah. Niti ena nešče iti delat na covid oddelek. Še celo gda se tej iz covid oddelka doj sličejo in idejo v skupne prostore se ovi iz njih norca delajo pa jin gučijo ka so nej nouri ka bi tan delali. Zakoj je telko medicinskoga osebja iz soboške bolnice trenutno na bolniški? En del jih je sigurno zaradi toga ka so pozitivni, ostali pa zato ka so si sami to naštimali samo ka jin nej trbej na covid oddelki delati. San čuo dvej sestri zadnjič ka sta na glas povedali ka rajši odpovid data in ideta v Avstrijo kak pa ka bi na covid oddelki delali. Tu bi še rad povedo ka vsi tej v ton članki lažejo in zavajajo. Situacija v bolnici je čisto drugačna. 20% zaposlenih je pripravljenih delati na covid oddelki, vsi ostali prestrašeni hinavci, tak doktori kak medicinci pa nej. Telko o ton kak nega kadra in zakoj so preobremenjeni.

Represija... (nepreverjen)

👍

In reply to by Bolnični (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

Mislin ka si malo mijmo vdaro.Res,da je nekaj osebja na bolniski se vec pa na dopustu in ni res,da nebi sli delat na intenzivo dopust je pod prisilo.

In reply to by Bolnični (nepreverjen)

Glaisdorf (nepreverjen)

Zdaj pa je istina idealen cas za dopust, vej pa jim pripada, drugi pa naj vsi propadnemo, ka vse dol zapirajo zaradi preobremenjosti nasoga velecenjenoga zdravstva stero je puncica nasoga ocesa in se stalno nekaj pritozuje, vsi mi ostali pa se zabavamo po sluzbah ..... za nekatere ki vse jemljete dobesedno, to je sarkazem!!

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

silasila (nepreverjen)

Če je takšna panika z osebjon ka morejo zunanje prosti za pomoč in vabiti prostovoljce naj vodstvo prepove dopuste. Tou je itak blamaža največje, če so resno zdaj zaposleni na dopusti, Grabar pa po medijaj đouče kak nemajo kadra. Če je pa dopust pod prisilo te je pa to itak dokaz ka je zadeva sploj nej resna in se samo medijsko nafudavle.

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

Crni vrag (nepreverjen)

Vej nejso če pa samo nujne stvari delajo. Kda se vodstvo snema naj uni idejo na te oddelek pomagat. Tujino.saj razen hrvaščine tak ne vejo tujih jezikov, prle bi bolniki znali kaj več. Dvomim da bi te bolnike vozili v Avstrijo ge bi za njih poskrbeli. Za hrvaško in madžarsko pa tak znamo kakšno stanje je v zdravstvu! Kadra je dosta v bolnico, plače vlečejo in naj delajo!

In reply to by Bolnični (nepreverjen)

Anccccka (nepreverjen)

Nej vse vrvate ka ti ena podkuplena opica tipka za računalnikon ka se njoj neda v životi nič delati kak po cejle dneve za računalnikon sideti..

Alennn (nepreverjen)

To naše zdravstvo je bilo podhranjeno že leta pred korono, pa niso naredili nič edino položnice za dodatno zdav. zavarovanje so dvignili in za številna zdravila je potrebno v lekarni še dodatno doplačati.

Karl Marx (nepreverjen)

Popoln fiasko Janšistične vlade. Največ mrtvih na svetu, največ okuženih na svetu kljub najbolj strogim ukrepom na svetu. Nobena država ne omejuje gibanja svojih državljanov tako zalo, kot to počne janšistična vlada. Vsi ukrepi vlade so se zreducirali in koncentrirali na o ejevanje morebitnih protestov, medtem ko varovanje zdravla Janši nikoli ni bila prioriteta. Domovi ostarelih, bolnice in šolstvo so nepripravljeni pričakali drugi val zato ker vlada ni naredila svoje naloge. V Nemčiji so nabavili hitre teste za vse stanovalce domov ostarelih in tam zaposlene. Prav tako reddno testirajo vse učitelje in profesorje. Zato v Nemčiji nimajo niti desetine okožb kot v Sloveniji, umrlih je dvajstkrat manj, šole so odprte, življenje skoraj normalno poteka. V Sloveniji pa je popoln kaos, otroci niso bili defacto v šolah že od 12 marca, v domovih ostarelih nimajo več kadra, bolnice selijo bolnike v tujino. Poleg tega pa je Janša zadolžil državo za 8 milijard evrov . Iz te godlje se ne bomo izmazali še naslednjih 20 let, teh norih sedem mesecev bodo plačevali še naši vnuki. Druge drżave se bodo lepo izmazale iz Covid krize saj jih vodijo usposobljeni ljudje, strokovnaki in politiki, Slovenija pa je največji poraženec Covid krize. Janśa ravnokar zabija zadnji žebelj v krsto te države. Želim mu vse najslabše v nadaljevanju njegovega bednega življenja.

Čergoli (nepreverjen)

Janša je največji drekojzar, smet, izmeček, debil sodobne Slovenije.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

Javljam se iz Lentija, sem poveljnik Karči naselja. Vsi ste dobrodošli!!!!

Sumič (nepreverjen)

Karl Marx čeprav dvomim, da veš kdo to sploh je, na tvoji ravni inteligence katera je prebrati iz tvojih objav, ali imaš toliko jajc kot se šopiriš po teh forumih, da objaviš svojo telefonsko številko, da se malo slišiva?

Gtt909 (nepreverjen)

Seveda je v Prekmurju največ okužb, saj okuženi hodijo okrog in to brez maske. Ne govorim napamet. Vem za konkreten primer. Delajo se privat fešte z 50-80 povanljenimi. Zato pa imamo iz dneva v dan več okužb.

Zresni se (nepreverjen)

To pa ne vidis da vgojno fajn doma spis, kelko ljudi ide delat , delovna mesta po ocitno tudi tvojem mnenju ( ker tega ne omenjas) in ocitno vlade, strokovnjakov , niso gojisca okuzb, delavci v strahu hodimo delat ko dnevno obolevajo nasi sodelavci, vprasanje casa ko bomo mi fasali virus, pa zdravniska stroka ocitno pricakuje da bodo delodajalci sami zapirali tovarne, oz posiljali ljudi v karanteno, visek hinavscine in zavajanja.! Kak pravim bo ta idiotizem kateremu smo prica koncan ko bodo cepiva na voljo!

In reply to by Gtt909 (nepreverjen)

Gtt909 (nepreverjen)

Gospod ali gospa Zresni se, vstajam ob petih zjutraj in redno hodim delat. In zato ker redno hodim delat, lahko vidim kaj se dogaja. Če bi bila doma, nebi vedela da okuženi hodijo okrog. In ker delam z ljudmi, mi ni lepo, ko vidim osebo za katero s prve roke vem da je okužena in pride v trgovino po cigarete.

In reply to by Zresni se (nepreverjen)

Donaldinjo (nepreverjen)

Vsi keri đoučete kak je leto 2020 katastrofalno za vas, naj van samo neka poven.... znan za človeka keri se je v enon mejseci okužo s korono, te so ga vrgli iz službe, zdaj ga pa še mečejo iz hiše v keri je žijvo s svojo familijo.
Drži se Donald Trump, mi smo s tebov.

Klaus schwabb (nepreverjen)

Sieg heill✋

Prophet (nepreverjen)

Lejko bi sli pomagat nasi zavestni protestniki, keri so na socialnoj. Ali pa vsaj poglednit, preverit, ka nan te povejo kak je dejansko stanje. Pa ce je resan tak kak pisete, ka sestre setajo pa se skrivlejo, te se strinjan s ten ka pisete.

Konec koncov, saj sestre odijo v sluzbo pa placuvlejo davek, nemajo casa iti protesterat. Torej neka prispevajo. Ce si na spcialnoj, ne prispevas nic. Crpas blagajno, trosis pejneze kere si si nej zasluzo, po moznosti pa komenteras politiko pa pamet solis.

Bonge (nepreverjen)

Ge mijslen ka be trbelo zamenjate vodstvo v soboški bolnici. Korošca , Grabara ter glavno medicinsko sestro.Organizacija dela na nuli. Ene se malo ka ne bujejo od dela večijna pa hvata krivine ter vličejo bolniiške štere njin njihove kolege doktore napijšejo.Te pa še prosijo za prostovoljce.

Čergoli (nepreverjen)

medicinske sestre pušijo
ponoči in podnevi

In reply to by Bonge (nepreverjen)

mirkorogač (nepreverjen)

Ja bi tij bil direktor? Kaj bi pa napravo?
Pa tij znas da je 220 pozitivnih v bolnici zaposlenih in tudi zelo beteznih..
Organizacija dela je najbouksa od vseh bolnic, Najvec bolnikov majo, pe nekak jim najboljse ide..
V toj državi je dosta pravic in moznosti bolniške..

Čergoli (nepreverjen)

meni kar paše ta korona
Na šihtu delamo polovični delovni čas
Vsake toliko časa grem v karanteno
Res mi paše ta covit
delam lahko še privat koliko hočem
Naj covit še čim dalj časa traja

Drimer (nepreverjen)

Sanjaš? Saj nikjer ne delaš oz. delaš zgago tu gor.

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice