Zavod RS za blagovne rezerve je na podlagi poziva ministrstva za zdravje nabavil potrebno dodatno opremo za ventilatorje Siriusmed R30, ki jih je z blagovnih rezerv v prvem valu prejela tudi soboška bolnišnica.

Splošna bolnišnica Murska Sobota ima trenutno 35 ventilatorjev, v bolnišnici pa razpolagajo z dvema intenzivnima enotama in sicer na Internem oddelku in na Oddelku za perioperativno medicino, ki je centralna.  

Včeraj, 11. novembra, so imeli v bolnišnici 32 bolnikov priključenih na ventilatorje, od tega 25 covid bolnikov in sedem obolelih z drugimi boleznimi. Tako je od 35 razpoložljivih zasedenih že 32 ventilatorjev.

A, kot je sporočilo vodstvo bolnišnice trenutno poteka dobava dodatnih 10 ventilatorjev v intenzivni enoti in pet ventilatorjev za predihavanje na pljučnem oddelku, ki jo bodo financirali tudi z donacijo pomurskih podjetjih v višini 94.000 evrov.

Še 100 tisočakov za 3,6 milijona evra vredno neprimerno opremo

O domnevno sporni nabavi medicinske opreme v prvem valu epidemije s strani Zavoda RS za blagovne rezerve je bilo prelitega že  veliko črnila. V skladišča blagovnih rezerv je takrat za 5,9 milijona evra prišlo 148 ventilatorjev, od tega 90 ventilatorjev Siriusmed R30 s strani podjetja Geneplanet, ki so državo stali 3,6 milijona evra. Enajst teh ventilatorjev je prejela tudi Splošna bolnišnica Murska Sobota, a ti so se izkazali za neprimerne za zdravljenje covid bolnikov. Takrat so nam tudi v soboški bolnišnici pritrdili, da bi bili primerni le z ustreznimi dodatki.

No, oktobra so v blagovnih rezervah za slabih 100 tisočakov od podjetja Medicotehna dobavili zahtevano dodatno opremo in jo razdelili med bolnišnice. Šlo je za 64 kosov vlažilnikov, dvojnih sond in vmesnikov grelne žice za dvojno ogrevan enkratni sistem, ki so bili namenjenih za 11 zdravstvenih ustanov v državi. 

Tudi soboška bolnišnica je prejela navedene dodatke, a sreče z ventilatorji Siriusmed R30 vendarle nimajo. Trenutno so v uporabi štirje tovrstni ventilatorji za covid bolnike, trije ventilatorji pa so na popravilu. Kot nam je pojasnil strokovni direktor Daniel Grabar, niso pokazali dobrih parametrov, zato so morali poklicati servis in izkazalo se je, da imajo slabo baterijo.

Je bila torej ta draga medicinska oprema že v osnovi defektna? "Obvestili so nas, da je do tega prišlo zaradi tega, ker se niso ves čas uporabljali, zato se je baterija iztrošila. Dodatke, ki so bili potrebni smo sicer prejeli in zato zdaj te ventilatorje skušamo v čim večji meri uporabiti," je še dodal strokovni direktor SB Murska Sobota. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
eyuii (nepreverjen)

Ventilatorji SiriusMed R30, ki so bili dostavljeni 12 zdravstvenim ustanovam po Sloveniji, se za zdravljenje bolnikov s COVID-19 uporabljajo po vsem svetu!

Karl Marx (nepreverjen)

citiram
Trenutno so v uporabi štirje tovrstni ventilatorji za covid bolnike, trije ventilatorji pa so na popravilu. Kot nam je pojasnil strokovni direktor Daniel Grabar, niso pokazali dobrih parametrov, zato so morali poklicati servis in izkazalo se je, da imajo slabo baterijo
BATERIJO BATERIJO BATERIJO

ja gasilci je niso izklopili in se je izpraznila

Čergoli (nepreverjen)

V Big Bengu imajo zelo dobre ventilatorje samo kaj, ko je trgovina zaprta.

. (nepreverjen)

Več let se prenašajo se pa ta, ker so neprimerni, pa se baterije šle?

~~~~ (nepreverjen)

Te ventilatore še so samo za Dinos .Glavno ,ka je nekdo ,dobil mastno plačano za ne uporabno mašinerijo

boter61 (nepreverjen)

očitno baterije se spraznijo kak akumulator v avtu, če se ga dugo ne nuca. so pa imeli več kot doovlj časa da bi to sprobali.t orej samo še en dokaz da so nesposobni za svoja delovna opravila i potem takim naj zaupam svoje zdravlje odnosno življenje? malo morgen! bilokam samo v rakičan ne!

Starejše novice