Volitve so za nami in soočenja v prvem krogu so marsikje zaznamovale tudi burne razprave o zdravju občanov. V regiji, za katero je značilno starejše prebivalstvo, težave z debelostjo in razširjenost srčno-žilnih boleznih, to niti ni presenetljivo.

Pri Financah so se v predvolilnem času podrobneje posvetili temi zdravja v slovenskih občinah in opravili raziskavo Kje v Sloveniji se najbolje živi 2018. Upoštevali so več dejavnikov, na primer bolniško odsotnost in delež ljudi, ki prejemajo posamezna zdravila, umrljivost, dejavnike tveganja za zdravje, delež predebelih otrok, kajenje ter preventivo.

Tako so ugotovili, da najbolj zdrave Slovence nasploh najdemo v občini Log – Dragomer. 

Na dnu lestvice najbolj zdravih mestnih občin pa se je žal znašla Murska Sobota – v družbi Velenja in Ptuja. Najbolj zdravi so v mestnih občinah Kranj, Ljubljana in Koper.

Sobočani največ na bolniških, kar zadeva mestne občine

S splošno slabim zdravjem Pomurcev je očitno skladna tudi statistika zdravstvene odsotnosti, saj so med mestnimi občinami bolniški dopusti najpogostejši v Murski Soboti, Slovenj Gradcu in Velenju. Med vsemi slovenskimi občinami pa se je s slabimi 25 dnevi bolniške odsotnosti tudi Kobilje uvrstilo na visoko četrto mesto v državi.

Vendar pa v Pomurju najdemo tudi občino z najmanjšim deležem bolniških odsotnosti v vsej Sloveniji. Podatki Financ o zdravstvenem absentizmu namreč kažejo, da so bili ljudje letos najmanj na bolniških na Hodošu, v občinah Jezersko in Cerkvenjak, največ pa v Žetalah, Črni na Koroškem in Kostelu. Povprečna bolniška odsotnost Hodošanov je denimo znašala slabih pet delovnih dni.

Sami smo medtem pobrskali še po lanskih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in med seboj primerjali vse pomurske občine. Kakšno je bilo stanje na področju absentizma pri vas, lahko preverite v interaktivnem zemljevidu:

V porastu predvsem daljše bolniške

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so v začetku leta opozorili na visoke stroške bolniških odsotnosti v državi in pozvali po omejitvah. Kot ugotavljajo, zadnja tri leta znova narašča delež izgubljenih delovnih dni zaradi bolniških odsotnosti in v minulem letu je absentizem znašal 4,26 odstotka delovnih dni.

Delež bolniških, ki bremenijo delodajalce (do 30 dni), resda ne narašča izrazito, se pa zato povečuje delež v breme ZZZS (več kot 30 dni).

Slovenci v evropskem povprečju

Slovenija se v merilu EU sicer uvršča v sredino, podobno kot Madžarska, Nizozemska in Španija. Več bolniških odsotnosti so denimo zabeležili v Belgiji, Švedski, Češki in Slovaški, manj pa v Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji in Franciji.  

Upoštevati seveda moramo tudi, da bolniške odsotnosti ne gre vedno pripisati izključno le zdravstvenim težavam, temveč je v nekaterih primerih tudi nezadovoljstvu s službo.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Slabo je tudi z duševnim zdravjem, kar kažejo minule volitve. Izvolitev komedijanta za predsednika vlade to potrjuje.

dušebrižnik (nepreverjen)

Tvoji komentari tudi.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

To ni hec, je pa res. Za duševno zdravje v naši regiji je zelo slabo poskrbljeno, duševne stiske, depresije, anksioznost in podobno se kažejo s simptomatiko, ki se prevečkrat zdravi pri internistih. Najbolj žalostno pa je, ko ti ljudje dobijo zdravila za simptomatsko zdravljenje (pomirjevala), kar pa samega problema ne reši, saj se vrnejo v isto okolje in isti način življenja. V bistvu bi rabili psihično podporo in usmerjanje, skratka spremembe v življenju, ki bi vodile, k bolj zdravemu načinu življenja.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Na žalost ma velke "zasluge" za to tudi konzervativni narod. Govora je o ljudeh, šteri se, kda vidijo ka ma nešče drugi psihične probleme, iz njega posmehujejo pa ga žalijo namesto ka bi njemi pomagali. Še posebej to vala za tiste "prave moške", šteri mislijo, ka za moškoga čustvena ranljivost ne vala in je sramotna. Te pa mi povej, kak se naj lidgej, če majo takšne lidij v familiji, soseščini, sploj začajo zdraviti in stvari urejati. In, kar je najbole važno, kak ostanejo ozdravljeni... Določen vpliv ma tudi to, ka lidgej tudi ne ločijo med psihologon in psihiatron in te nejdejo k pravilnin oseban. Če dodamo še, kak omenjaš, A79, slabo psiholioško/psihično podporo v regiji, je stanje tak kak je...

In reply to by A79 (nepreverjen)

kepa (nepreverjen)

Ti si verjetno princ teme 2

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)
Hjkl (nepreverjen)

Seveda ka se bolniske izkoriscajo. Ce pa jih doktor lezej predpise kak pa skatlico nalgesinov. Malo skaslamo pa dobimo bolnisko + antibiotike. Tisti ka pa resno bolnisko nucajo pa morejo delat iti ka jih "vrhovni" doktori na komisiji za somare majo! V solskih ustanovaj zdravnisko potrdilo osebnoga doktora nema vec nikse "cene", samo specialisticna mnenja valajo. Malo za zamisliti...

Malomorgen (nepreverjen)

Od kje tebi to, da v šolskih ustanovah zdravniško potrdilo osebnega zdravnika nima cene? Kar nekaj napišeš, pa če je res ali ne!!!

In reply to by Hjkl (nepreverjen)

1711976 (nepreverjen)

Malo firm pa dosti betežnoga naroda (???????zatou ka znajo ka je sociala 399€plača delavca je pa mejsečna 650€ ...pa mora delat kak gujnec .Zato so dobri doktori ka jih razmijo DUŠEVNO pa njim bolniške pijšejo za medalijo ka je tudi prav.
V Avstriji si 1teden na bolniškem te preglejda komisija kera je resno strokovna in ugotovi ka maš talent za simolacijo te lepo obravnavajo pošljejo nazaj delat ter ti obljubijo v kolikor ne boš mogel delat se vrni svojemu zdravniku in kaj se zgodi greš delat delaš tri dni po tretjem dnevu te čaka odpoved (no in te bojte srečni)Volk... skrit v grmu... zakikirika...
lisica skoči v grm, volk pa jo nabriše!
NAUK: Kdor zna tuje jezike,
lahko vsakega nategne.

. (nepreverjen)

Bolniške so na dopustu.

Matejko (nepreverjen)

Ze pa smo najslabsi?? Ge vij te oneje pobejrate? Butalci

reca (nepreverjen)

Leto se izteka in je treba še lansko bolniško izkoristiti.

reca (nepreverjen)

za Hodoš kjer je visoka brezposelnost, bi verjetno lahko rekli, da starejše prebivalstvo živi od kmečkih penzij, tisti, ki so zaposleni pa so predvsem mladi, ki naj bi bili bolj zdravi. Moj laični zaključek....lahko da se motim.

123498Tržnica (2) (nepreverjen)

Na enkrat so vsi duševno bolani?? Zato pa Država cigane pošilja v prilagojene programe >tam se ugotovi ka so duševno prizadeti(na tržnici je pa g.Sandra njoj rit ploska ka ma vsako vgojno oštarijo puno(No pa tudi dobijte kavo z ščurkami oz kakalaki z dokazilami z strani vira študenta

? (nepreverjen)

vej pa nej čudno. dobrih doktorof premalo, novih pacientof ne gemlejo, čakalne dobe nenormalne. tudi v zdr. domu, nej samo bolnici.

občinar (nepreverjen)

Place so premale,pa se vmes parkrat na leto vzame bolniska,pa se gre lepo delat na crno prek v avstrijo pa se v dveh tednih zasluzi ena placa zraven....Naj se delodajalci malo zamislijo...

11111111111111… (nepreverjen)

Fejst bi bilou zanimivo ka bi ednok gor dali štere novine v Sloveniji so najslabše. Pa te bi tudik bilo tak ka bi jih Sobota info gor djal. Zakoj zato ka je Sobota info med najslabšimi, slabši je samo Pomurec. Ger bar tak mislin, nej , nej samo se hecan Lendava info je mogouče še ..........................

Neko (nepreverjen)

Novine maš ti v glavej, samo jih še gor vužgate trbej, ka de ti toplo med vujame.

In reply to by 11111111111111… (nepreverjen)

11111111111111… (nepreverjen)

Bokše meti novine v glavi kak pa pleve. Pleve ne gorijo z jih pa gnoj grata

In reply to by Neko (nepreverjen)

Mirko Papirko (nepreverjen)

Drži, največ bolnih je v Murski Soboti, ker so med njimi tudi oni s Püšče, ki so zaradi nezdravega načina življenja bolni
od samega prenajedanja, kajenja, lenarjenja, brezdelja... Ta populacija zelo zelo prispeva k predstavljeni zdravstveni statistiki.

reca (nepreverjen)

Mirko Papirko...tu članek guči, o bolniškah...torej statistika je delana glede na zaposlene.... praviš, ka so oni s Pušče bolni zaradi lenarjenja, brezdelja?? Tou nejde fkup. Pri bolniškah gučijmo o ljudeh s statusom zaposlen, nej pa o nezaposlenih. Zaposlenih romov je tan med 2 do 15 % (odvisno keri vir glejdaš), vse ostalo je brezposelno.

Torej populacija romov sploh nema veze s predstavljeno zdravstveno statistiko, kak tij tou trdiš.

Se vijdi, ka eni neka preštejo in se niti minimalno ne poglobijo v stvar, kar neka na pamet strejlajo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice