Foto: Niko Časar
December je mesec, ko panožne zveze nagradijo najboljše dosežke svojih članov. Strelska zveza Slovenije je ob prisotnosti Bogdana Gabrovca, predsednika OKS, priznanja podelila v Panonski vasi.

V Tešanovcih so včeraj podelili priznanja za najboljše dosežke slovenskih strelk in strelcev v letu 2022. Med dobitniki priznanj so bili tudi Prekmurci.

Zbrano smetano slovenskega strelstva je najprej nagovoril prvi mož zveze Ljubo Germič. Spomnil je na kar 47 rekordov in mednarodne dosežke v iztekajočem se letu, ki je dobra podlaga za nove izzive, zahvalil pa se je tudi vsem sponzorjem in partnerjem.

Strelke in strelce je v Panonski vasi pozdravil tudi Bogdan Gabrovec. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, ki se z decembrom poslavlja od te funkcije, je zatem podelil plakete za dosežke v letu 2022.

Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, ki se z decembrom poslavlja od te funkcije.

Živa Dvoršak že osmič najboljša

Nika Skubic iz Strelskega društva Kisovec je bila proglašena za najboljšo strelko leta 2022 v kategoriji starejših deklic, pri starejših dečkih je priznanje pripadlo Maksimilijanu Žariću, ki nastopa za Strelsko društvo Olimpija.

V kadetski konkurenci sta slavila Hana Strakušek (SD 1956 Trbovlje) in Andraž Kardelj Kresal (SD Olimpija), v mladinski pa Sara Ščuri (SK Brežice) in Luka Lukić (SD Trzin). Priznanje za najboljše društvo v letu 2022 je že 15. doslej prejelo Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica pri Laškem.

Nika Skubic iz Strelskega društva Kisovec.

Osmi naslov najboljše strelke leta je osvojila Živa Dvoršak, članica Strelskega društva Olimpija. Olimpijka, ki trenira pod vodstvom Polonce Sladič, je na svetovnem pokalu v Kairu osvojila zlato mesto. 

Dvakratna državna članska podprvakinja s puško na 50 metrov v trojnem položaju in z zračno puško na deset metrov, je uspešno sezono dopolnila z dvema bronastima medaljama na sredozemskih igrah v Oranu. 

Bila je udeleženka finalnega dela evropskih prvenstev v Hamarju in Wroclawu ter svetovnih pokalov v Kairu in Chagwonu. V sezoni 2021/2022 se je podpisala pod kar devet posameznih ali ekipnih državnih rekordov.

V moški konkurenci je bil za najboljšega strelca leta še drugič izbran Jože Čeper. Največji uspeh je dosegel z osvojitvijo četrtega mesta s pištolo velikega kalibra na svetovnem pokalu v Kairu ter zlata v finalu evropskega pokala v Lizboni s pištolo s središčnim vžigom na 25 metrov. 

Na državnem prvenstvu v domači Rečici pri Laškem je osvojil tri naslove državnega prvaka na 25 metrov, s hitrostrelno pištolo, standardno pištolo in pištolo s središčnim vžigom. V letu 2022 je postavil tudi nov državni rekord s pištolo s središčnim vžigom na 25 metrov. Trenira ga Andrej Brunšek.

Živa Dvoršak, članica Strelskega društva Olimpija. Olimpijka trenira pod vodstvom Polonce Sladič.

Plakete tudi prekmurski četverici

Bogato zastopstvo v strelskem športu ima že dolga leta tudi Prekmurje, saj pri nas delujejo številna strelska društva. Tudi med nagrajenci je bilo nekaj predstavnikov naše regije.

Jure Sočič je bil dobitnik bronaste plakete za 13. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v norveškem Hamarju, na katerem je nastopil z zračno puško na deset metrov, v isti disciplini pa je s 623,5 kroga postavil tudi novi državni mladinski rekord.

Tako kot Sočič, je članica Športno strelskega društva Murska Sobota tudi Konjičanka Katarina Fevžer, ki je bronasto plaketo osvojila po mladinskem državnem rekordu s puško na 50 metrov v trojnem položaju (574 krogov).

Robert Markoja je prejel srebrno plaketo. Dolgoletni član Strelskega društva Štefan Kovač Turnišče je bil na svetovnem prvenstvu v Kairu sedmi v disciplini s puško 300 na metrov v trojnem položaju. Na evropskem prvenstvu v Zagrebu je osvojil četrto mesto v disciplini mešani pari s puško na 300 metrov v trojnem položaju, s standardno puško na 300 metrov v trojnem položaju pa je zasedel deveto mesto. 

Ob dveh izenačenih državnih rekordih je izboljšal še tri državne dosežke, v puški na 50 metrov v trojnem položaju (584 krogov), standardni puški na 300 metrov v trojnem položaju (588 krogov) in puški na 50 metrov v trojnem položaju (585 krogov).

Z zlato plaketo Strelske zveze Slovenije sta bila nagrajena Jasmina Maček in Boštjan Maček, ki zaradi bolezni ni bil prisoten v Tešanovcih. Sestrsko-bratska naveza je septembra v Osijeku osvojila bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v mešanih parih v trapu.

Pogovore z Jasmino Maček, Robertom Markojo, Rajmondom Debevcem in Bogdanom Gabrovcem boste lahko brali v prihodnjih dneh.

Vse dobitnike priznanj najdete tukaj, na spletni strani Strelske zveze Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice