Foto: Peter Dominko
Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra se ob 60. jubileju in po dveh koronskih letih vrača s polno izvedbo. Organizatorji se veselijo polne zasedenosti sejmišča in obiskovalce vabijo z bogatim programom.

Gornja Radgona bo med 20. in 25. avgustom znova dihala po sejemsko. Na razstaviščih Pomurskega sejma bodo pod sloganom »Tradicionalno sveže« pripravili jubilejni 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem.

V Gornji Radgoni so že leta 1877 pripravili veliko razstavo kmetijskih pridelkov, živine in vinogradniške dejavnosti, prvi sejem pa so na pobudo soboškega okraja in radgonskih zanesenjakov izpeljali že leta 1962, prvi direktor sejma je bil Jože Rogač.

»Šestdeset let kasneje bomo jubilejni sejem odprli 20. avgusta. Prav gotovo je v teh 60 letih zrasel v enega največjih in najpomembnejših kmetijskih sejmov v tem delu Evrope. 

Čeprav je v tem času dodobra prerasel Gornjo Radgono pa tudi Pomurje, je obdržal ime Pomurski sejem, kot se je imenoval že prvi sejem, čeprav je v tem obdobju pod svoje okrilje spravil številne druge sejemske prireditve in ocenjevanja,« se je bogate zgodovine spomnil Janez Erjavec.

Predsednik uprave družbe Pomurski sejem je izpostavil tudi podatek, da bo letošnji Mednarodni kmetijsko-živilski sejem po dveh prilagojenih izvedbah spet potekal v polni obliki.

Na sejem so se letos med prvimi vrnili tudi tisti razstavljavci, ki se lani niso odločili za udeležbo, letošnji sejem pa je povsem zaseden tako glede komercialnih kot tudi strokovnih razstav.

Letošnja partnerica Japonska

Ker smo v mednarodnem letu ribištva in ribogojstva, so za državo partnerico izbrali Japonsko, ki je tretja gospodarska sila sveta. Na Japonskem so zaslužni za kar desetino svetovnega ulova rib.

V Gornji Radgoni se bo predstavilo tudi deset japonskih podjetij, ki iščejo partnerje v Sloveniji, kar je lahko priložnost za domače podjetje, je pojasnil izvršni direktor sejma Boris Erjavec:

»Letos nas veseli, da se vračajo številni razstavljalci, saj se z nekaterimi zaradi koronavirusa nismo videli že tri leta. Veseli smo, da smo spet pri številkah, kot pred epidemijo. 

Lahko rečemo, da so na sejmu prisotne najnovejše tehnologije vodilnih svetovnih blagovnih znamk v kmetijstvu in gozdarstvu.«

Na letošnjem sejmu se bo na skupni površini 70.800 kvadratnih metrov predstavilo kar 1750 razstavljalcev iz 31 držav. Ob številnih evropskih državah so med njimi tudi Armenija, Egipt in Senegal.

Eden od dogodkov za slovenska podjetja bo namenjen tudi področju poslovanja z Japonsko, Indijo in afriškimi državami, ki se ga bodo udeležili tudi veleposlaniki in poslovneži.

Almanah, razstava v novem paviljonu in knjižnici

»Celotno zgodovino sejma bomo lahko letos spremljali pod novim paviljonom, ki smo ga ob jubileju na dvorišču postavili za prireditve.

Na obeh stenah paviljona bo predstavitev 60 let Pomurskega sejma, ki sta jo pripravili Mateja Jaklič, dolgoletna komercialna direktorica, in Darja Ficko. 

Istočasno bo predstavitev jubileja potekala tudi v radgonski knjižnici. Martina Marušič si je zadala nalogo, da predstavi 60 let sejma.

Izdali smo tudi almanah, v katerem smo posvetili pozornost šestim najpomembnejšim osebam, ki so zaznamovale razvoj Pomurskega sejma,« je razkril Janez Erjavec.

Zapišimo, da so med šest oseb, ki so odločilno zaznamovali razvoj Pomurskega sejma, uvrščeni Milko Krajnc, Ivan Kovač, Leopold Krese, Gusti Grof, dr. Lojze Slavič in Milan Erjavec.

Sejem povezal številne partnerje

Šestdesetega Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma ne bi bilo brez številnih partnerjev. Ob ministrstvu za kulturo, gozdarstvo in prehrano velja izpostaviti Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije ter Zadružno zveo Slovenije, ki bo na sejmu obeležila 150 let zadružništva na slovenskem.

Med partnerji sejma so še Gospodarska zbornica Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Čebelarska zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Biotehiška fakulteta Univerze v Ljubljani, Konzorcij biotehniških šol Slovenije in številni drugi.

Ob razstavi bo na eni strani predstavljen traktor letnik 1962, na drugi strani pa brezpilotnik z nanosatelitom, ki so ga na Univerzi v Mariboru razvili posebej za kmetijstvo. 

Pripravili so tudi strokovna ocenjevanja kakovosti - ocenili so kar 1667 izdelkov 431 sodelujočih podjetij oziroma organizacij, letošnja novost sejma pa je slovenski oskar za embalažo.

Okronali bodo peto Medeno kraljico Slovenije, prvič pa se bo na sejmu predstavilo kar 110 praproščakov slovenskih čebelarskih društev. Zdaj že tradicionalno je tudi zanimivo tekmovanje sekačev.

Obiskovalce čaka veliko zanimivega dogajanja

Cena vstopnice ostaja nespremenjena, to je osem evrov za odrasle, v ugodnejši ponudbi pa je moč kupiti paket vstopnic. Ena od pobud je namenjena tudi uporabi bolj zelenega javnega prevoza. 

Kot je že tradicija, bo tudi letos potekala razstava govedi, konj, drobnice, čebelarstva, perutnine, malih živali, kraših ovčarjev in rib. V ospredju bo razstava avtohtonih pasem domačih živali.

Predstavili bodo tudi sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan z več kot 300 rastlinami. Na sejmu si bo moč ogledati permakulturni vrt, ki je obdelan po načelih biodinamike, pa ekstenzivni nasad jabaln starih sort.

»Sejem bo po dveh letih ponovno bogato in strokovno opremljen s številnimi spremljajočimi dogodki. Vsak, ki pride na sejem, bo našel nekaj zase. 

Kdor želi strokovnost, bo imel tega veliko na voljo, za tiste, ki se želijo poveseliti, pa bodo namenjene tudi številne prireditve,« pa je dejala Sandra Sedmak, ki je razkrila, da so za obiskovalce pripravili tudi nekaj nagradnih igre.

Letošnji jubilejni sejem Agra bo v Gornji Radgoni potekal med 20. in 25. avgustom.

Komentarji (1)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Večni, doživotni Erjavec !!!!!!!!!!

Škoda tega velikega območja, kjer stoji to sejmišče !

Oligarhi !!!!

Starejše novice