Prevzemna ponudba investicijske skupine MSIN, Bernardke Maučec Cigan in Franca Banfija je uspela, novi lastniki pa ne napovedujejo bistvenih sprememb poslovne politike največjega avtobusnega prevoznika v regiji.

Poročali smo že, da je AP MS pred lastniški spremembami, saj sta Bernardka Maučec Cigan in Franc Banfi, skupaj z MSIN ,že pred prevzemno ponudbo prevzela pooblaščeno družbo holding Papilio in s tem tudi delniško družbo Linijo, katere večinski lastnik je Papilio.

Pohodi na Papilio in Linijo uspeli že prej

Sledile so menjave na vodstvenih položajih, na čelo Papila je prišel Davor Vlahek, kader investicijske skupine MSIN, ki je z 1,6 milijona evra financirala prevzem. 

Turi pri Liniji je prišlo do spremembe, na direktorski stolček se je usedla kar Bernardka Maučec Cigan, nadzornike Andreja Topolnika, Evgena Škodnika in Silvo Titan, pa so zamenjali Matej Pirtovšek, Andrej Šeruga in Aleš Lesar. Za predčasno prenehanje mandata so seveda prejeli tudi nadomestilo, Topolnik kot predsednik 4950 evrov, Škodnik in Titanova pa 2750 evrov. 

Agencija prižgala zeleno luč še za AP MS

Z obvladovanjem Linije so tako posredno prišli tudi do lastništva družbe AP MS, saj si Linija lasti skoraj 66 odstotkov delnic od skupno dobrih 96 tisoč delnic družbe.

Ostala je praktično zgolj formalnost, in sicer uspešnost prevzemne ponudbe za 2.592 navadnih imenskih kosovnih delnic z oznako APMR. Do tega pa je prišlo konec novembra, ko je regulatorni organ, Agencija za trg vrednostnih papirjev, odločil, da je prevzemna ponudba uspela.

Delnice kupili po trikrat manjši ceni

Knjigovodska vrednost delnice je sicer konec 2019 znašala 73,84 evra, a zunanji revizor je vrednost, nekoliko nenavadno, ocenil na bistveno manjši znesek, in sicer na 20,9 evra. 

"Gre za glasovalne delnice, vrednost pa je bila diktirana s strani zunanjega revizorja. Tudi mi smo se čudili, ampak tako je bilo pač ocenjeno," pojasnjuje Maučec Ciganova.

Glede dejstva, da je prevzemno ponudbo sprejelo zgolj 12 delničarjev, ki si lastijo 108 delnic pa pravi: "To na prevzemno ponudbo seveda ne vpliva, vsak se ima pravico odločiti, ali bo delnice prodal ali ne, bodo pa v prihodnosti še druge ponudbe. Delničarjev Avtobusnega prometa MS je blizu 300, tudi sama sem ena izmed njih in zdaj so se kupovale zgolj glasovalne delnice, in ne prednostne, teh pa je zelo malo." 
 

Velika lastniška sprememba, ki bo samo to?

Zakonodajne zahteve so tako sedaj izpolnjene, a kakšna prihodnost pa čaka največjega avtobusnega prevoznika v regiji pod novim lastništvom? Kot vemo, je javni promet v drugem valu epidemije ponovno miroval več kot mesec dni, že v prvem pa so bili avtobusi parkirani za skoraj dva meseca.

Družba AP MS je sicer v lanskem letu ustvarila 6,2 milijona prihodkov, ob bilančnem dobičku 2,1 milijona evrov, z ministrstvom za infrastrukturo pa ima do 2.12.2021 sklenjeno koncesijsko pogodbo za opravljanje gospodarske javne službe javnega linijskega prevoza potnikov v cestnem prometu.

Pod AP MS delujejo tudi dodatne storitvene dejavnosti, denimo avtošola Busko, servis in prodaja vozil ter turistična agencija Klas. 

"Ostajamo glavni prevoznik na našem področju, še naprej bomo sledili našemu srednjeročnemu planu. Nobenih sprememb ni načrtovanih glede naših dejavnosti, vse bomo ohranili. Tudi kar se tiče same strukture organizacije, ta ostaja enaka, edina sprememba je vstop družbe MSIN," zagotavlja Maučec Ciganova. 

Ponovoletna skupščina z novima nadzornikoma, direktorja ne bodo menjali

Po novem letu, natančneje 11.1.2021, je sklicana skupščina družbe, kjer bo prišlo do imenovanja novih nadzornikov, Andrej Topolnik bo za predčasno prenehanje mandata predsednika nadzornega sveta dobil 3.920 evrov, član Stanislav Ficko pa 3.120 evrov.

Na njuno mesto bosta imenovana Davor Vlahek, sicer direktor družbe pooblaščenke Papilio in tudi del MSIN, ter Tamara Novak, ki tudi izhaja iz omenjene prevzemne družbe.

Na direktorskem stolčku AP MS pa, tako pravi Maučec Ciganova, ostaja Darko Kovač, ki ima mandat do 1. julija naslednje leto. 
 

Komentarji (19)

helmut (ni preverjeno)

Začetek konca APMS

darkø (ni preverjeno)

Čestitke ob prevzemu in mnogo uspehov!

Busybee (ni preverjeno)

jaz sem lepši od ove blondine

🐥 (ni preverjeno)

Smrdiš pa tudi bolj!

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Sam doma (ni preverjeno)

Novi šofer de una

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

limonada33 (ni preverjeno)

Zakaj se ne pove kdo vse je MSIN, ki je financiral prevzem, kot piše v članku? Potem bi bilo marsikaj bolj jasno..

brezowski (ni preverjeno)

Obrazloženo v članki, na katerega te v začetku napotujejo - PREVZEM....pač, ljubljanska elita nam prevzema apms.

In reply to by limonada33 (ni preverjeno)

Forint (ni preverjeno)

MSIN je tajkunska firma nekdanjoga direktora pomurske investicijske družbe.

In reply to by limonada33 (ni preverjeno)

limonada33 (ni preverjeno)

Se pravi ka so kupili AP za samo 2 miliona Eurov ali san ge kaj nej dobro zračuno'

brezowski (ni preverjeno)

Za 1,6 milijona evrov v bistvi.

In reply to by limonada33 (ni preverjeno)

hujs45 (ni preverjeno)

Svaka cast, ce ste njin tou ta senkali!

. (ni preverjeno)

Tej so tudi sposobneži.

afta he (ni preverjeno)

Poplačali pa se bodo iz nerazdeljenega bilančnega dobička, kar pomeni da so ga kupili, dobili zastonj. Zopet je šel nekdo žejen čez vodo. Me bolj zanima kako bodo v bodoče poslovali oz. komu ga bodo preprodali.

debelibot (ni preverjeno)

Za spricer ta dano.

repadovrha

Največji prevoznik v Slo jim verjetno ze sledi po prevzemu

Domoljub1234 (ni preverjeno)

Kučanovo mazilo

Tišinčar (ni preverjeno)

To je sploj nej presentljivo. Že pred lejtame so vodilni keri so v članki tude omenjeni napravili "slamnato firmo" na kero so se nakazuvala določena sredstva. Par lejt nazaj (par napisano zato ker neven točno keroga leta je bilo) njin pa je bivša uslužbenka iz računovodstva maznola pejneze z tej "slamnate"firme to je bilo okoli 80.000 € in je dobila v zameno zato ka vrne papere od tej firme pa ostalo pomembno dokumentacijo ponujeno duplo vsoto. Je pa to bila žena od bivšoga najemnika Busko bara g. Celeca, šteri je nej v 5 lejtaj niti enoga meseca najemnine bil sposoben plačati kamo li svoje delavce(prispevki in ostalo). Tak ka je tej prevzem sploh nej nepričakovani glede na to ka so si tej odzgoraj omenjeni nadzorniki in hkrati vcečinski lastniki APMS-ja dali nakažűvati pejenze na hčerinsko firmo in so zdaj povsem uradno zdignoli pejneze iz nje ker idejo v penzije in se to več kak oni upajo nede raziskavalo in nigdi vidlo.

Kinho_16 (ni preverjeno)

Banfi obrača svoje milijone....

Podpornik (ni preverjeno)

Eden redkih ka zna kak skriti svoje bogastvo pred navadnimi smrtniki

In reply to by Kinho_16 (ni preverjeno)

Starejše novice