Zdravje v občini 2019 – Kakšno je zdravje Pomurcev danes? Debelost ostaja težava, čeprav je pri otrocih opazen majhen napredek.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je tudi letos pripravil pregled zdravja prebivalcev v slovenskih občinah. Že četrtič zapored so s pomočjo različnih podatkovnih virov za vsako slovensko občino oblikovali kratke publikacije ter interaktivne tematske karte. Tako so ugotovili, da se je na ravni države v primerjavi z minulim letom izboljšalo več kazalnikov zdravja. 

Zabeležili smo recimo opazno zmanjšanje deleža prekomerno prehranjenih otrok. Od leta 2016 je ta delež uspelo zmanjšati 60 odstotkov slovenskih občin. Upadla je tudi umrljivost, kar se odraža v povečanju deleža prebivalcev, starejših od 80 let. Več je medtem bolniških odsotnosti; porasle so s 13,7 na 15,3 dneva na zaposlenega prebivalca. 

Še vedno pa so zaskrbljujoči predvsem podatki o rabi alkohola med Slovenci. Povečal se je namreč tako delež prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji kot delež bolezni, pripisljivih alkoholu.

Pomurci še vedno občutno predebeli

Pregled je postregel s kar nekaj zanimivostmi o zdravju Pomurcev. Nobena skrivnost ni, da regijo zaznamuje velika razširjenost srčno žilnih bolezni. Prav tako se otroci iz Pomurja uvrščajo med najbolj prehranjeno in telesno neučinkovito mladino v Sloveniji. Sveži podatki NIJZ pa zdaj kažejo, da slabe navade prenesemo tudi v odraslost. 

Delež prekomerno prehranjenih otrok, starih od 6 do 14 let, je v Pomurju je najvišji v občini Šalovci. Z zglednim telesnim fitnesom otrok se lahko pohvalijo predvsem v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kar zadeva prekomerno prehranjeno odraslo prebivalstvo pa prednjači Občina Cankova.

A stanje ni brezupno. Vsaj v minulem letu je namreč kar nekaj pomurskih občin uspelo nekoliko izboljšati razmere na področju prehranjenosti otrok. 

Vir: nijz.si

Hrup nam je prihranjen

Sicer pa lahko med svetlejšimi točkami vpliva okolja na zdravje ljudi v Pomurju izpostavimo dejavnik hrupa. Na vzhodu države namreč uživamo precejšen mir; delež oseb, ki svoje okolje ocenjujejo kot hrupno oziroma zelo hrupno, je pri nas, predvsem v Kuzmi in na Hodošu, najnižji v vsej državi.

Kot zanimivost pa še omenimo, da se kar štiri pomurske občine – Kobilje, Cankova, Dobrovnik in Velika Polana – uvrščajo med deveterico slovenskih občin, kjer v minulem petletnem obdobju niso zabeležili nobenega samomora.

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Školnikom je jasno le to, da imajo ob plačilnem dnevu "debelo denarnico", za učne programe (preventivne kot je ta), pa "preozko pamet", za delo se jim pa tako ali tako füčka.
Celoletni slogan pa je "debeli regres"...………….. "debeli regres"...………….. "debeli regres"...…………..

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Članek nima ne repa, ne glave. Kdo je to pisal? ČE že pišete o prehrambi mladih, napišite to vsaj uvodno, o čem se gre.

gost25 (nepreverjen)

Moj stari oča si je vkraj vrezo cucka pa ga je vrgo svinjam!!!! Samo telko ka znate!!!!

gost25 (nepreverjen)

.....de pa kujpo traktor Ursus.

In reply to by gost25 (nepreverjen)

Starejše novice