Danes obeležujemo dan brez alkohola. Preverili smo, kakšno je stanje na področju tveganega opijanja v Pomurju.

Poraba alkohola na prebivalca je v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, prav tako bolezni povezane s pitjem. V okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, Nacionalni inštitut za javno zdravje v aprilu zato organizira osem dogodkov po različnih regijah po Sloveniji »Dan brez alkohola«. Ti so namenjeni osveščanju javnosti o samem projektu ter o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola.

Dan brez alkohola je tako danes potekal tudi na Trgu kulture v Murski Soboti. Na stojnicah so obiskovalci lahko pridobili informacije o aktivnostih NIJZ in problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, predstavili pa so tudi zdrave alternative in načine, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, ter vire pomoči v regiji.

Na današnjem dogodku sodelujejo tudi predstavniki nevladnih organizacij, in sicer Društvo za zdravje srca in ožilja, Zveza paraplegikov Slovenije, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska Karitas in Športna unije Slovenije. Prav tako so središče mesta danes obiskali predstavniki iz Ozare in Sončka, prisotna pa sta še predstavnica urada za delo Murska Sobota in predstavnik Policije.

Zaradi alkohola vsaj 900 smrti na leto

Kot izpostavljajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je alkohol najbolj razširjena droga, po kateri vsaj občasno posega večina odraslih prebivalcev. 

V povprečju v Sloveniji vsak dan, izključno zaradi alkohola, v bolnišnice sprejmejo 10 oseb in vsak dan v povprečju umreta vsaj dve osebi. Tako na leto pri nas umre skoraj 900 oseb zaradi bolezni in stanj, kjer je edini vzrok alkohol. Zaradi prometnih nezgod, katerih povzročitelji so alkoholizirani, pa vsako leto v povprečju umre še dodatnih 75 oseb. Skupaj je to v povprečju okrog 900 smrti na leto, ki bi jih lahko preprečili. Dejansko število umrlih zaradi bolezni in stanj, kjer alkohol predstavlja le enega od vzrokov, pa je še bistveno višje.

Največ visokotveganega opijanja v regiji v Radencih

Pomurje se po večini kazalnikov, povezanih s tveganim pitjem alkohola, resda uvršča pod slovensko povprečje, toda številke so sodeč po zadnjih razpoložljivih podatkih NIJZ še vedno pretresljivo visoke.

Ob današnjem dnevu brez alkohola pa smo preverili tudi, v katerih pomurskih občinah je delež visokotveganega opijanja največji in kje beležijo najvišji delež bolezni, neposredno pripisljivih alkoholu. 

Podatke smo za vas pretočili v pregledna interaktivna zemljevida:

Komentarji (14)

Sandokan II. (ni preverjeno)

To pa mora biti zajebano, ko se občine napijejo oz. kot pravite pogledajo pregloboko v kozarec

Sandokan II. (ni preverjeno)

No, ker ste spremenili naslov tudi prejšnji moj komentar odpade. V prihodnje pa vas lepo prosim, da najprej preberete in šele potem objavite.

Pax (ni preverjeno)

Po tvojem opozorilu so vsaj popravili debilen naslov. Ko sem sam nekajkrat opozoril na sramotno kvaliteto pisanja člankov, še posebej pa na katastrofalne naslove, so rajši brisali komentar, kot pa da bi popravili napake.
Pa kaj hočemo, sami smo si krivi. Nihče nas ne sili, da se poneumljamo s sramotainfo!

In reply to by Sandokan II. (ni preverjeno)

ehmeti mehmeti (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

mursko sobotčani požeru najviše alkohola u sloveniji, i zato se ubijajo ko majmuni

butalec (ni preverjeno)

Ka pa te ges? Zapijavlen se v Lendavi, prijavljeni san pa nigdi indri.
Kama te ges spadan?

materijalist666 (ni preverjeno)

pod kradljive lendavske cigane

In reply to by butalec (ni preverjeno)

gost25 (ni preverjeno)

Veržej!!!!

In reply to by butalec (ni preverjeno)

Arrogant Bastard (ni preverjeno)

Tan ge so gorice se zgleda najbole cepa!

PimPam (ni preverjeno)

Fest pohvalno narod...

operaMB (ni preverjeno)

To vala samo za tiste na občini delajo ali za vse v občini?

Polana (ni preverjeno)

Polano so nekako v pozabiili?‍♀️?

ehmeti mehmeti (ni preverjeno)

jaz sem pa čui da gasilci najviše pijejo

gost25 (ni preverjeno)

V Lendavi se definitivno manj pije kot pa v Ms, to je tudi zelo opazno pri navijačih Mure!!!!

gost25 (ni preverjeno)

V Ms samo zavijte v caffe bar Pri veselem Goričancu - Sukič - Lendavska in boste videli ase na delu. Alkohol se uničuje vsakodnevno razen nedelje, ko je zaprto!!!!

Starejše novice