Od srede naprej je v veljavo stopil spremenjen protokol za opravljanje PCR testov. Se je zato povečalo število samoplačniških? Preverili smo.

Ob strmem naraščanju okužb s koronavirusom je ministrstvo za zdravje spremenilo protokol za PCR-testiranje.

Ta je od srede, razen za rizične skupine, namenjen le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta. 

Opravljanje samoplačniških PCR testov

V Zdravstvenem domu Murska Sobota še vedno opravljajo samoplačniške PCR teste. Kot pravi Edith Sapač Žižek, direktorica soboškega zdravstvenega doma, ti omogočajo prehod državne meje.

»Plačljivi PCR testi se ne delajo na željo posameznika, ampak se naredijo za prehod državne meje. Cena je tudi po spremenjenem protokolu ostala enaka in znaša 80 eurov,« pojasni Edith Sapač Žižek.

Za primerjavo: Samoplačniški PCR test v Zdravstvenem domu Lendava stane 90 evrov, v Gornji Radgoni pa 85 evrov.

PCR test v zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor stane 75 evrov, v UKC Ljubljana pa 68 evrov. 

Se je zanimanje povečalo?

Direktorica pravi, da povečanega zanimanja kljub uvedbi sprememb ne beležijo.

»Pri nas je še vedno glavnina PCR testov tistih, ki so bili na hitrih testih pozitivni. Lahko povem približno 90 odstotkov. Vsi ostali so na test poslani s strani osebnega zdravnika po shemi, kot je bila izdana.

Tako, da so samoplačniški testi res redki,« še dodaja.

Tudi za v prihodnje ne pričakujejo porasta samoplačniških PCR-testov. 

Čakanje na rezultat

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano del vzorcev za PCR-testiranje od srede pošilja v Nemčijo, saj vseh sedem laboratorijev v Sloveniji obratuje na višku zmogljivosti.

Na rezultat samoplačniškega PCR testa se čaka enako dolgo kot v navadnem primeru. Torej največ 48 ur.

Direktorica je ob tem še povedala, da pa so imeli težave z rezultati testov, ki so bili odvzeti predvčeraj.

»Tisti, ki so bili na testu predvčeraj ob 9. uri zjutraj, tako rezultatov še do včeraj zvečer niso dobili. Zakompliciralo se je sedaj, ko določeno število testov pošiljajo tudi v drugo državo,« pojasni direktorica.

Žižek Sapač ob tem še dodaja, da so rezultati nekaterih vzorcev odvzetih kasneje od tistih 'izgubljenih' že prispeli.

Odvzem PCR brisa

Poleg ZD Murska Sobota teste PCR še opravljajo v Zdravstvenem domu Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona. V Pomurju pa zaenkrat še nobeden izmed zasebnikov ne nudi PCR odvzema.

»Naj opomnim, da se je na PCR test potrebno naročiti. Če pa pride kdo sem s hitrim pozitivnim testom, mu pa največkrat tudi takoj odvzamemo reden test. Tudi tisti, ki so pri nas v zdravstvenem domu pozitivni na hitrem testu, imajo takoj odvzeti PCR bris,« pravi Žižek Sapač.

Tako v ZD Murska Sobota ne zaznavajo večjih sprememb, razen to, da je na odvzem naročenih veliko več ljudi.     

Spomnimo…

Od srede torej veljajo nova pravila. Osebe z znaki respiratorne okužbe pa novi protokol testiranja deli na dve skupini.

V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice ter otroci. Ti v primeru simptomov o tem obvestijo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR-testiranje.

Ostali simptomatski bolniki morajo najprej opraviti hitri test oziroma se samotestirati. V primeru pozitivnega izvida se po že uveljavljenem protokolu na PCR-testiranju oglasijo s pozitivnim izvidom hitrega antigenskega testa ali samotesta.

Če je izvid hitrega testa pri osebi z znaki respiratorne okužbe negativen, se mora posameznik kljub temu samoizolirati in v izolaciji ostati do tri dni, v tem primeru lahko koristi bolniški stalež. Če se težave po treh dneh nadaljujejo, o tem obvesti zdravnika, ki ga naroči na PCR-testiranje.
 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
govnari eni.... (nepreverjen)

Gnes ste objavili že 6 prispevkov na temo korona. Pa ka ste vi normalni na ton gnojšnjičnon sobotainfo ali ka? Ste normalni vas pitan? Proklete barabe pokvarjene pohablene!

Robin hud. (nepreverjen)

V austriji je zasenki. Pa v 98% primeraj ga dobijs v 18h od odvzema brisa. Pa se 72h vala.

c.. (nepreverjen)

»Več je zamašenega nosu, več nahoda, izrazite bolečine pri požiranju, manj pa kašlja in težav s spodnjimi dihali,« je pojasnila Logarjeva.
Prav norca se delajo iz ljudi. A je folk res tako glupi da naseda tem cenca. Ce je to ta stroka, se poserjem na to.....

Gooighjkkl (nepreverjen)

KORONA NATEG IN PREVARA vsi sodelujoči grejo v DOŽIVLJENSKI ZAPOR IN SLEDI JIM ODVZETJE VSEGA PREMOŽENJA JE ODLOČILO SVETOVNO SODIŠČE!

Starejše novice