Fotografija je simbolična
Dijaška in študentska organizacija pozivata k izvedbi razpisa za štipendije ukrajinskim dijakom in študentom.

Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad pozivata k izvedbi izrednega razpisa za dijake in študente, ki jih je ali jih bo vojna v Ukrajini prisilila v izobraževanje v Sloveniji.

Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, vojna v Ukrajini pušča veliko število ljudi brez doma in mnoge tudi brez domovine.

»Mnogi posamezniki, med njimi dijaki in študenti, ki le lahko odidejo iz države, v kateri divja vojna, skušajo iskati svoj prostor pod soncem v drugih državah,« so navedli.

Tudi v Sloveniji sprejemamo begunce iz Ukrajine, mnogi pa so k nam prišli že sami, kar nekaj pa je tudi dijakov in študentov, ki so na šolski ali študijski izmenjavi in bi zaradi očitnih razlogov radi ostali tu.

V Ukrajini ostajajo dijaki in študenti, ki bi si želeli predvsem običajnega življenja, nadaljevati z izobraževanjem ter uresničiti svoje življenjske cilje. Tudi njim je po mnenju dijaške in študentske organizacije treba ponuditi roko pomoči ter jim finančno omogočiti izobraževanje v Sloveniji.

Zato v obeh organizacijah pozivajo ministrstvo za delo, da zagotovi sredstva, štipendijski sklad pa da operativno izpelje izredni razpis za štipendije, ki bi bile namenjene ukrajinskim dijakom in študentom, ki se izobražujejo v Sloveniji.

Na ta način bi lahko po njihovem mnenju država največ prispevala pri reševanju humanitarne katastrofe, pomagala pri pridobitvi izobrazbe mladim in perspektivnim kadrom ter opolnomočila ukrajinske državljane pri ponovni gradnji države, ki bo sledila neizogibnemu končanju vojne, so še dodali.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Nevem no (ni preverjeno)

Zakaj se vsem ne omogoči študij. Dosti jih nemre študerati ka nemajo financ za šolo praf tak ne dobijo študentski dom ali pa privat sobe

čarni vrag (ni preverjeno)

Naj se ovi Zeleni Napoleon enja kurčiti in prekine to nesmiselno vojno. Te do lejko vsi tej študenti šli domo in tam študirali. Mi nemamo zadosta pejnez niti za svoje, kamoli za Ukrajince. To jim treba jasno povedati. Kak se bo prenehalo streljati, via Ukrajina.

Starejše novice