Pomurske lekarne so skupaj s kolegi iz Hrvaške – Ljekarno Čakovec pripravili mednarodni projekt, ki so ga poimenovali »Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil«.

Z njim želijo starejše, ki uporabljajo več zdravil za zdravljenje katere od kroničnih nenalezljivih bolezni, opolnomočiti za pravilno uporabo zdravil.

Poleg pravilne uporabe zdravil vplivajo na kakovost življenja bolnikov s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi tudi drugi dejavniki, recimo upoštevanje nefarmakoloških nasvetov, ustrezen življenjski slog, zato so projekt razdelili v sklope, ki bodo problematiko celostno zaobjeli

S projektom so bili uspešni na razpisu Erasmus+ 2021 in za izvedbo pridobili evropska sredstva. V zimskem času so pripravili vsebino načrtovanih aktivnosti, s katerimi bodo pričeli v mesecu aprilu. V Pomurju bodo aktivnosti izvedli v naslednjih krajih: v Beltincih, Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni. 
 

Predavanjem bodo sledile delavnice

V vsakem od navedenih krajev bodo pričeli s predavanjem, čemur bodo sledile aplikativne delavnice. Prvo predavanje bo v Beltincih, v torek, 5. aprila 2022 ob 18.00 v v poročni dvorani gradu v Beltincih.

Na predavanjih bodo udeležencem omogočili boljši vpogled v njihove kronične nenalezljive bolezni in jim tako pomagali, da jih bodo lažje obvladali, tako s pomočjo zdravil kot tudi s pomočjo nefarmakoloških pristopov.

Med slednje uvrščamo pravilen način prehrane, izogibanje škodljivim dejavnikom, ustrezno telesno aktivnost, spremljanje bolezni s pomočjo samomeritev in podobno. 

Predstavili bodo tudi delavnice in omogočili, da se slušatelji opredelijo, katere se bodo udeležili.

Na delavnicah bodo namreč na razpolago demonstratorji, zato si želimo poznati vsaj približno število udeležencev.

Pripravili so aplikativne delavnice štirih različnih področij: hipertenzija, sladkorna bolezen, astma in kronična obstruktivna bolezen ter področje digitalizacije. 

Delavnica o hipertenziji

Na delavnicah o hipertenziji bodo predstavili, kako si pravilno merimo krvni tlak in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu novega merilnika.

Udeležence bodo seznanili tudi z zdravim življenjskim slogom, saj lahko z zdravimi navadami preprečijo pojav povišanega krvnega tlaka ali celo pripomorejo k zniževanju že povišanega.

Delavnica o diabetesu

O tem kako prepoznati zgodnje simptome in znake sladkorne bolezni ter pravočasno ukrepati bodo spregovorili na delavnici o diabetesu.

Poudarek bo na predstavitvi pravilne uporabe zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni, vsak udeleženec se bo imel priložnost naučiti tudi samostojnega merjenja ravni glukoze v krvi, si jo sam izmeriti in si pravilno razlagati izmerjene vrednosti.

Delavnica o astmi in kronični obstruktivni pljučni bolezni 

Glavni poudarek bo na pravilni uporabi vdihovalnikov. Posebno pozornost bodo namenili tudi zdravemu življenjskemu slogu, opuščanju kajenja, dihalnim vajam in drugim dejavnikom, ki vplivajo na kvaliteto življenja bolnikov z boleznijo pljuč.
 

Delavnica o sodobnih digitalnih storitvah

Predstavili bodo nekatere sodobne digitalne storitve, kot so uporaba aplikacij (recimo zVem ter aplikacij za spremljanje odmerjanja zdravil), elektronske pošte in drugih, da se bodo tudi starejši znašli v sodobnem zdravstvenem sistemu, ki se zadnja leta, še posebej pa v času epidemije COVID-19, pospešeno digitalizira.

Starejši, sveže prisotni na svetovnem spletu, so običajna lahka tarča prevarantov, zato jih bodo opremili z napotki, kako prepoznati in se izogniti goljufijam v obliki ponujanja nepreverjenih in velikokrat celo škodljivih pristopov k zdravljenju.

Ponudili bodo možnost osebnega posveta o uporabi zdravil

Dvesto udeležencem, po sto v vsaki državi, bodo ponudili možnost osebnega posveta o uporabi zdravil, v Pomurju kot storitev pregleda uporabe zdravil, ki ga bodo izvedli magistri farmacije s pridobljeno kompetenco na Lekarniški zbornici Slovenije.

S tem posvetom skušajo s koristnimi nasveti zagotoviti, da pacient svoja zdravila bolje spozna in jih zna pravilno uporabljati, predlagajo pa tudi ukrepe za odpravo morebitnih težav, povezanih z zdravili.

Hkrati je to priložnost, da magistra farmacije povpraša o vsem, kar ga o zdravilih, ki jih jemlje zanima, pa v lekarni morda za to še ni bilo prave priložnosti.

Na osnovi pogovora o predpisanih zdravilih mu bodo izdelali tudi osebno kartico zdravil. To je seznam pacientovih zdravil, ki vsebuje koristne informacije o uporabi zdravil in pacientu jemanje zdravil olajša, uporabi pa ga lahko tudi ob obisku zdravnika ali bolnišnice.

Za udeležence bodo vse opisane aktivnosti brezplačne. Pri pripravi vsebine predavanj in delavnic so upoštevali njihove dosedanje izkušnje, kakor tudi odgovore na vprašalnik, ki so ga pripravili z namenom, da od bolnikov dobijo povratne informacije o temah, ki jih zanimajo.

S pregledom uporabe zdravil pa bodo k vsakemu posamezniku pristopili individualno in naslovili njegova vprašanja in težave. 

Prepričani so, da s pripravljenim projektom ljudi resnično lahko opolnomočijo za redno in pravilno uporabo zdravil, zato vljudno vabijo, da se odzovete njihovemu povabilu. S tem boste izkoristili potencial zdravil, ki vam podaljšujejo kakovostna leta življenja.

 

Avtor: Bojan Madjar, mag. farm. spec.
 

Starejše novice