Tišinski župan Franc Horvat je podal odstopno izjavo z mesta predsednika strokovne komisije zadolžene za pripravo predloga odzivnega poročila na poročilo računskega sodišča, ki bremeni Cerop in pomurske občine.

Pomurske občine, ustanoviteljice Javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci so na zadnji seji sveta ustanoviteljic sklenile, da bodo imenovale 11-člansko strokovno skupino, ki jo bo koordiniral tišinski župan Franc Horvat.

Strokovna skupina bi naj bila zadolžena za pripravo predloga odzivnega poročila, ki ga nalaga računsko sodišče, tišinska občina pa je prevzela tudi nalogo priprave javnega naročila, s katerim bi poiskali strokovnega sodelavca za pomoč pri izvedbi popravljalnih ukrepov in pripravi odzivnega poročila.  

Zapleti že pri imenovanju strokovne skupine

Kot navaja Horvat v izjavi, je sprejem vodenja strokovne skupine obžaloval že v začetku, saj je imel nemalo preglavic že z njeno sestavo. Občine bi morale namreč imena svojih predstavnikov posredovati do 2. decembra, a do roka je Horvat prejel le štiri imena. Preostala imena je dobil šele po opozarjanju in opominjanju preko elektronske pošte in telefona.

Prekipelo pa mu je zdaj, ko je dobil težko pričakovan odgovor s strani ljutomerske občine glede pogodbe z izbranim zunanjim izvajalcem. Kot navaja Horvat v odstopni izjavi, so na ljutomerski občini namreč zavrnili podpis pogodbe in to utemeljili s tem, da naziv pogodbe ni v skladu s sklepom, ki so ga sprejeli na seji sveta ustanoviteljic. "Iz sprejetega sklepa ne izhaja, da bi zunanja institucija pripravljala tudi odzivno poročilo, ampak, da zunanja institucija pripravi predloge za realizacijo popravljalnih ukrepov iz poročila računskega sodišča," so obrazložili.

Vzrok za odstop: Iskanje dlake v jajcu s strani ljutomerske občine

Kot pravi Horvat, gre za 'iskanje dlake v jajcu' in očitno neresnost, saj se rok za oddajo odzivnega poročila, to je 15. februar, hitro približuje. Občine so se sicer strinjale, da si bodo stroške za plačilo zunanjega sodelavca razdelile med sabo glede na ustanovitveni delež, pa je bil morda ravno denar problem?

"Gre za 578 evrov, kolikor bi morala prispevati Občina Ljutomer. Mi smo javno naročili pripravili in ga poslali strokovni komisiji, izbor je bil opravljen, tudi članica strokovne skupine, ki jo je predlagala ljutomerska občina, se je strinjala z njim," pojasnjuje tišinski župan.

Po njegovih besedah so izbrali najugodnejšega ponudnika, ki je sodeč po razdelilniku stroškov podal ponudbo v višini 5.795 evrov, ostali dve ponudbi pa sta znašali bistveno več, 20 oziroma celo 30 tisočakov. Izbrani izvajalec je sicer Inštitut za javno-zasebno partnerstvo, zavod Turjak pod vodstvom pravnika Boštjana Ferka.

Horvat je tako razočaran nad neodzivnostjo ostalih občin, nespoštovanjem njegovega dela in 'iskanjem dlaka v jajcu' podal odstop z mesta vodje strokovne skupine, saj kot pravi 'ima vsega poln kufer', a po naših poizvedovanjih je prišlo do preobrata.

Županja občine Ljutomer Olga Karba je 'sporno' pogodbo po pregledu vendarle podpisala in posredovala tišinskemu županu.

Nesporazum rešen, kaj je nauk zgodbe?

Kot nam je pojasnila ljutomerska županja Olga Karba, je šlo pravzaprav za nesporazum, saj so sodelavci ljutomerske občinske uprave na tišinsko občino poslali dobronameren predlog za manjši spremembi v skladu s sprejetimi sklepi na svetu ustanoviteljic. Sama je vendarle po detajlnem pregledu ocenila, da ne gre za bistveni poseg v vsebino pogodbe in jo že podpisala ter poslala tišinskemu županu in ga tudi telefonsko seznanila.

"Občinska uprava bo poslala pojasnilo tudi vsem pomurskim županom in županjam, da mi nismo zaviralec in si želimo, da se zadeva pelje naprej," je zatrdila Karbova. 

Bo Horvat zdaj ostal na čelu strokovne skupine in bo vse šlo naprej tako kot bi moralo? Kot nam je potrdil, si želi, da se stvari opravijo v roku in se ta zgodba zaključi, odstop pa bo umaknil, v kolikor se bodo s tem strinjale tudi ostale občine. Po njegovih besedah je zadnji zaplet tudi dober pokazatelj, da je potrebnega več sodelovanja še pri vseh ostalih skupnih projektih v pomurski regiji. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Kaj pa so po izobrazbi tile "strokovni tovariši in tovarišice", da ne zmorejo enostavnega dialoga ??????????????????

župek (nepreverjen)

Diplomirani osemenjevalci hrčkov.

In reply to by tuncika

gostj (nepreverjen)

Par jurjov gor ali dol !!

In reply to by župek (nepreverjen)

občannnn11 (nepreverjen)

Olga je kot po navadi malo svoje svirala pa je dobila po p..ki. Kaka županja pa je če ne ve kaj ji delajo podrejeni?

Starejše novice