V Domu svetega Martina v Martjancih so se po dveh letih zbrali verniki. Potekalo je bogoslužje ob pravoslavnem božiču.

Danes, na 13. dan po katoliškem in evangeličanskem božiču praznujejo tudi pravoslavni verniki.

Post in »badnjak«

Pravoslavni verniki se na božič pripravljajo s kar 40 dnevnim strogim postom, torej niso uživali hrane živalskega izvora. Srede in petki pa so bili namenjeni hrani in živilom pripravljenim na vodi.

Pred epidemijo so duhovniki srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji, dan pred božičem vedno pripravili posvetitev »badnjaka«, torej s hrastovimi vejami in slamo v navzočnosti vernikov.

Tokrat so verniki »badnjak« prevzeli v cerkvi in ga odnesli domov. Blagoslovljeni »badnjak« je simbol Jezusovega nauka.

Pravoslavni verniki ne postavljajo jaslic, božičnega drevesa in ne krasijo svojih domov. Pa vendar na večer verniki badnjak zakurijo v peči in ponazorijo rojstvo Jezusa.

Velik družinski dogodek

Pravoslavni verniki iz Prekmurja in okolice so se tako zbrali v kapeli Doma svetega Martina v Martjancih. Pravoslavno liturgijo oziroma bogoslužje je pravoslavnim vernikom omogočila župnija Martjanci z dovoljenjem in blagoslovom murskosoboškega škofa Petra Štumpfa.

Za pravoslavne vernike pomeni božično praznovanje velik družinski dogodek.

Bogoslužje v Martjancih je daroval pravoslavni duhovnik Milan Jovanović iz Maribora. V času bogoslužja so verniki prejeli obhajilo in sveti blagoslovljeni kruh.

Duhovnik je bil ponosen in srečen, da se je v bogoslužja v Martjancih udeležilo veliko število vernikov. V Pomurju jih namreč živi okoli 200. 

J.Ž.

Komentarji (12)

Ležeči policaj (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

OBVESTILO
Obvešča se vsaka pedofilska izrojena nesnaga katera uporablja avtomobilsko hupo čez cestno oviro (ležeči policaj)na cesti v naselju Dokležovje,da nam bo slej kot prej padel v roke v to ni dvoma.Kot prvo bo ob hupanju dobil sekiro v njegovo kripo ali morebiti v bučo je vseeno potem pa take batine,da iz poškodbenega ne bo prišel nekaj mesecev.
Vemo tudi,da je nekaj zaposlenih na Panviti oziroma plinarni katere bomo garantirano izsledili.
Prekleti izmečki sramota slovenije so vsi posiljevalci domačih kokoši nekaj je buzičev in pedofilov kateri po opravljenem deliktu iz veselja trobijo čez ležeči policaj.
To so seveda navadni psihopatski iztirjenci katere se mora zaradi varnosti v prometu iz njega izločiti saj so nevarnost za vse udeležence verjetno brez vozniških dovoljenj.
V zakonu je namreč uporaba zvočnih avtomobilskih signalov po nepotrebnem prepovedana in je uporaba le teh razen v nujnem primeru opozorila kaznivo dejanje katero se kaznuje z visoko globo čez dan v nočnem pa še dodatno z pikami.
Da se bo to zgodilo je obveščena Generalna Policijska uprava v Ljubljani,da morebiti pozneje ne bi bilo kakih izgovorov,da ni bilo obvestila glede teh prekrškov.
Garantirano je najbolje vsakemu od teh smrdljivih prašičev,da crkne,ker bo po obdelaviko bo prefukan verjetno ostal invalid.
Tako sedaj pa gnojni izmečki trobite še naprej dokler vas drži še sreča a vas bo slej,ko prej garantirano zapustila prekleti gnusi kmetavzarski zahojeni kaj mislite,da z tem dosežete smradi?
Ničesar razen kar je napisano da vas bo slej,ko prej doletelo bodite ziher pa čeprav bo sledil kateremu od nas zapor ni pomembno.

wd40 (ni preverjeno)

Da mo se kaj po dokležovje vozo ti stötkan! srečno pa vzami tablete

In reply to by Ležeči policaj (ni preverjeno)

ponevnabreknjena (ni preverjeno)

še eden… kda mo se pelo mo tude ges precko… tak precko ka de se od štale bara do konca vesi čulo… teleta dokležovska… prva sekirica ka jo vržeš de pa zadnja kda te krogla trufi.. naj vidim junaka ka vupa v lovski avto vrčti sekirco

In reply to by wd40 (ni preverjeno)

ZA Ležeči policaj (ni preverjeno)

Se ti tip zavedaš, da so ti vaši ležeči policaji v Dokležovju postavljeni NEZAKONITO MIMO VSEH ZAKONSKIH STANDARDOV - MERIL. Točno je predpisano kakšnih mer mora biti ležeči policaj in to vaši v Dokležovju NISO. Vozniki dajte uveljavljajte odškodnino na sodišču, zaradi poškodbe osebnih vozil, garantiram vam da tožbo in odškodnino dobite, v Dokležovju pa bodo morali rušiti te njihove cestne ovire. Odvetnik.

In reply to by Ležeči policaj (ni preverjeno)

Labdopojo (ni preverjeno)

Tij budaletina prokleta či nebi nika postavlali van nebi nišče traubo, jebo vas ležeči policaj. Točno znan što je dal pobudo pa začo podpise zberati pa vupan ka boš dobo svoje. Či si tak retarderani ka se te še buniš, te rejsan neven. Sicer pa še malo pa de tak nešče to vse skup v ftrgno.. Ka mo si vsi zaradi enga retarderanca avtoje vničavali, neven no. Pa tak kak či bi se neven kelko lidij dnevno neslo tu mimo al pa ka nebi pločnika bilau. Retardejrani lidje v toj vejsi rejsan

In reply to by Ležeči policaj (ni preverjeno)

2022 (ni preverjeno)

Христос се роди!

PIŠI SLOVENSKI (ni preverjeno)

TU JE SLOVENIJA, ZATO PIŠI SLOVENSKI IN NE IZIVAJ ALI PA POJDI OD KODER SI PRIŠEL.

In reply to by 2022 (ni preverjeno)

H2O4 (ni preverjeno)

JEŠ SLOVENSKI KRUH, GOVORI SLOVENSKO

In reply to by 2022 (ni preverjeno)

NE ŠIRITE KRIVO VERO (ni preverjeno)

NE ŠIRITE KRIVO VERO PO PREKMURJU. PREKMURJE JE VEDNO BILO IN BO KRŠČANSKO. Naj se ti prišleki v Slovenijo prilagodijo okolju v katero so se priselili, noben jih ni sem klical, če pa ne naj se vračajo tja od koder so prišli in tam častijo kogar hočejo.

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti si zabiti kak telefonska štanga. Pravoslavje je krščanska vera

In reply to by NE ŠIRITE KRIVO VERO (ni preverjeno)

ffran

Pravoslavje je krščanska vera, samo papinci tega ne vedo.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Grk (ni preverjeno)

Ti si res primitivec. Kot, da Slovenci nikjer ne bi bili "prišleki". Se ti pozna, da nisi nikoli, nikoli bil v tujini. Totalni bebec. Kako lahko žališ čustva človeka s katerim živiš v sosedstvu. Čudiš se pa kako lahko muslimani preganjajo kristjane_predvsem katolike na Bližnjem vzhodu? Nič nisi drugačen!

In reply to by NE ŠIRITE KRIVO VERO (ni preverjeno)

Starejše novice