Na svetovni razstavi Expo, ki je v italijanskem Milanu lani potekal od maja do oktobra, se je predstavljala tudi Slovenija. In to s svojim lastnim paviljonom, ki bo, kot vse kaže, kaj kmalu stal v Pomurju.

Paviljon Expo v Mursko Soboto

Murska Sobota je bila ena izmed dvanajstih kandidatk med slovenskimi mesti, kjer naj bi po končani razstavi stal paviljon. Kot so nam sporočili iz mestne uprave so s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejeli ustno zagotovilo o postavitvi paviljona Expo v Murski Soboti. Vendar pa dodajajo, da je za dokončno odločitev potreben sklep Vlade Republike Slovenije.

"Vrata v Pomurje" ob Kamenšnici

S postavitvijo paviljona v Murski Soboti bi le ta dobila edinstveno priložnost med slovenskimi mesti. Kot možna lokacija za postavitev paviljona se omenja izhod z avtoceste ob neposredni bližini Kamenšnice.

Paviljon Expo bo služil predvsem kot »vrata v Pomurje«, vsebine bodo namenjene promociji turizma na območju vseh 27 občin, Porabja in drugih čezmejnih parterjev. Pvilijon bo nedvomno postal pomembno stičišče turistične ponudbe celotne regije in jo dvignil na višjo raven. Manjši del bo namenjen tudi za predstavitev arheološke zbirke.

Čezmejne partnerje bodo vključili tudi zato, ker želijo kandidirati za EU sredstva. Vendar pa je vse še zelo v povojih, zato je tudi prehitro govoriti o tem, kkdo in koliko bo stala sama zadeva.

Obetajo se nove zaposlitve

Paviljon v Milanu bodo predvidoma prihodnji mesec začeli demontirati. V novi preobleki bi naj luč sveta ugledal v drugi polovici leta 2017. Kar pomeni, da se, kot so nam zagotovili na občini obetajo nove zaposlitve. Kot smo izvedeli neuradno, bi naj Murska Sobota bila med dvanajstimi slovenskimi mesti izbrana na podlagi zelo dobrega programa, več o tem pa v prihodnjih dneh.

https://www.youtube.com/watch?v=qypAiGwKDq8

Slovenski paviljon ima piramidalno obliko, postavljeno na geometrijsko razgibani površini, kar odraža reliefno razgibanost slovenskega ozemlja – prehajanje alpskega hribovja, panonskih ravnic ter sredozemskega gričevja v obdelovalne površine, pod katerimi se skriva izjemen podzemni labirint kraških jam in kapnikov. Paviljon je narejen iz naravnih materialov - lesa in stekla. 

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bači Skači (nepreverjen)

Pohvalno ! Zelo dobro za našo regijo !

Kupec (nepreverjen)

Najprej Regijski reševalni center zdaj paviljon.....ma mogoče kdo ka zemle za oddati okoli kamešnice.

Gost (nepreverjen)

Hehe, samo zadeve kjer se trosijo pejnezi! Trbej fabrike in sluzbe! Kaksni turizem!!!

Dizni (nepreverjen)

Malo prostora je treba pustiti tudi za letališki muzej.
Pa še en razgledni stolp, kot ga imajo v Lendavi, da bomo ZVIŠKA gledali na ves ta diznilend.
Potem bo pa res drlo TURISTOV k nam...

tutu (nepreverjen)

Turizem tuj prinasa sluzbe, majster... Ovace bi na Hrvaskon bila 60% brezposelnost... Tovarna pa ti nede napravo niksen zupan, pozabe...

müjra (nepreverjen)

mele ste tovarne v preteklosti in je to tude en razlog zakoj je takšen gospodarske zaostanek...gnes se dela biznis za računalnikon...tan so plače in posledično vekša potrošnja...tudi turizem je slab za prekmurje ker, kak tovarne ali trgovina, ne davle viskih plač in tude za podjetja je to nej dober biznis ka dokazuvlejo fin. rezultati

kranščak (nepreverjen)

Dajte lidge malo optimizma. Sploj van je jasno ka trbej delati ? V turizmi, na zemlej, v tovarnaj ! Tou de zaj pač turizem. Vej pa skakalnic na našoj ravnici nemremo meti. Lejko pa mamo vodne športe. Nej je kamenšnica tak mala. Pametne lidij zaposliti, pa de tü tüdi biznis. Ge bi tou poudpro.

- (nepreverjen)

bedarija, saj pa niti nastanitvenih kapacitet nimamo, gostinska ponudba in infrastruktura je pa tako la-la. kje bodo vsi ti obiskovalci parkirali? pa šli na stranišče? vse to je treba računat zraven. bodo predelali Tovarno Mura v paviljon, pa v hotele?

A (nepreverjen)

Pozitivno. Spodbujam. Skrb da nimamo kapacitet za spanje ipd je pravzaprav priložnost. Hvala bogu, če bo tak.

arschloch (nepreverjen)

super! samo da ne bodo stroški vzdrževanja večji od "dobička"

müjra (nepreverjen)

to pa resno ne razmin kak de paviljon keromekole meste v slovenije koristo...saj pa turisti idejo gledat znamenitosti in samo mesto ter okolico...nej pa paviljon ge se predstavlajo tur. ponudnike...so gnes aplikacije na telefone kere ti dajo vse info ka ščeš

copo (nepreverjen)

Poglednite si ka je gratalo s telko opevanim projektom www.pomurje.eu.
BTW, ka je Podlunški uspelo priti v Master Class?

Jelinčič bey (nepreverjen)

@copo ne delaj se norca, na strani se izpiše : #---The page you requested does not exist.#
Kako moreš biti tako nevljuden, da nam kažeš kje v resnici smo ...?

Sigurno nas bo ta paviljon izstrelil med zvezde in bodo vsi drveli k nam.
Še prej pa postavimo letalski muzej, ki nam bo pripeljal 2 miliona obiskovalcev vsako leto!
Škoda da ga že nimamo, do zdaj bi obisk gotovo še narasel in se približal cca 5 mil. kolikor jih doseže Louvre v Parizu.
Evo, pa niti Eifelovega stolpa ne bi rabili :)

POBUDNIK (nepreverjen)

Menim, da bi se poleg gospodarstva Pomurje v tem paviljonu lahko tudi kulturno promoviralo. In sicer izpostaviti to, kar je v regiji najboljše in seveda strokovno ovrednoteno kot kvaliteta. s tem imam v mislih različna področja umetnosti od sodobne glasbene, likovne in literarne, saj premoremo obilo odličnih ustvarjalcev na vseh omenjenih področjih, le promovirati jih ne znamo na ustrezen način oziroma nam je bilo zato doslej vseeno. To vrzel zdaj zapolnjujejo samooklicani ljudski umetniki, ki sramotijo nivo regije.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice