Foto: Bobo
Mariborski svetniki bodo na današnji izredni seji odločali o tem, ali bo Mestna občina Maribor uveljavljala predkupno pravico pri odkupu kompleksa hotela Arena pod Pohorjem.

Družba za upravljanje terjatev bank je konec oktobra z elektronsko dražbo iskala kupca za Hotel Arena.

Izklicna cena je znašala nekaj več kot dva milijona evrov, z 2,7 milijona evrov je najvišjo ponudbo pa oddalo celjsko podjetje Eurotas Hoteli

To je zdaj v lasti Aleksandra Jančarja, celjskega nepremičninskega mogotca, ki lastniško obvladuje večje število nepremičnin po državi, med drugim je solastnik celjskega hotela Evropa in Celeia ter solastnik Casinoja Portorož.

Mariborska občina želi uveljaviti predkupno pravico

Po izpeljani dražbi se je v prodajni postopek vključila mariborska občina, ki ima na nekaterih parcelah predkupno pravico. Gre za parkirišča, cesto, iztek Snežnega stadiona in dostop do sedežnice Radvanje.

Mariborski svetniki bodo na današnji izredni seji odločali o tem, ali bo občina uveljavljala predkupno pravico pri odkupu kompleksa hotela Arena. Zraven hotela želijo na občini prevzeti okoliške nepremičnine, in s tem, kot pravijo, zavarovati javni interes.

Občina sicer ne more odkupiti samo dela nepremičnin, zato mora odkupiti celotno premoženje po ceni 2,7 milijona evrov. Denar za nakup nameravajo na občini zagotoviti z najemom kredita.

Del svetnikov kritičen do predloga

V Mestnem odboru SDS Maribor so se odzvali na predlog župana in v sporočilu, pod katerega sta se podpisala Dejan Kaloh, predsednik Mestnega odbora SDS Maribor, in Vladimira Cokoja, vodja svetniške skupine SDS v mestnem svetu, zapisali, da nasprotujejo uveljavitvi predkupne pravice.

Menijo, da se mora vsem meščanom in meščankam mesta Maribor zagotavljati predvsem »stabilen in trajen razvoj Mestne občine Maribor na področju komunale, sociale in zdravstvenega varstva, vzgoje in izobraževanja, kulture, športa, ter se prioritetno posvetiti zagotavljanju potreb na navedenih področjih in zagotavljati učinkovito, gospodarno in ekonomično financiranje ključnih politik in programov mestne občine.«

Mestni odbor SDS Maribor meni, da bi morala občina imeti druge prioritete

Ocenjujejo, da so v mariborski občini težke gospodarske in socialne razmere in da se prevečkrat daje prednost nekaterim projektom zaradi ozkih interesov posameznikov po nakupih gostinskih objektov, zemljišč.

»Dejstvo je, da smo v Mariboru na posameznih območjih še vedno brez kanalizacije, imamo zastarelo in dotrajano kanalizacijsko in vodovodno omrežje, že dalj časa nimamo niti enega urejenega notranjega kopališča, imamo zastarelo in energetsko potratno javno razsvetljavo, nimamo izgrajene nove zdravstvene postaje Tezno, da o stanju prometne infrastrukture niti ne govorimo, saj vemo, v kakšnem obupnem stanju je ta na posameznih območjih,« so zapisali. 

Dodajajo, da so nasprotovali nakupu gostišča pri Treh ribnikih, dokapitalizaciji mestnih nepremičnih in subvencijam Energetike, »saj bi lahko ta znesek namenili vsem najranljivejšim skupinam prebivalstva v Mestni občini Maribor.«

Menijo, da bilo potrebno prioritete zastaviti tudi izven strogega centra mesta in predvideti finančna sredstva za skladen razvoj celotne občine. Izpostavljajo predvsem razvojno naravnane projekte na področju komunale.

Lastnik predlagal brezplačni prenos parcele na občino

Kot menijo, predkupna pravica Mestne obliče Maribor za hotel Arena za 2,7 milijona evrov iz proračuna, samo zaradi javnega interesa občine po dovozni poti, parkirišču in izteku snežnega stadiona, v tem trenutku ne more biti prioriteta glede na druge pereče potrebe meščanov in meščank mesta

»Če bi bil možno uveljavljati predkupno pravico zgolj za te parcele bi bilo modro zastopati javni interes zaradi razvoja turizma na Pohorju in zahtevati predkupno pravico s strani Mestne občine Maribor,« pravijo. 

Vse je stvar pristopa in konstruktivnega dialoga med obema stranema, so še zapisali. Ob tem dodajajo, da je kupec hotela Arena sicer že samoiniciativno predlagal, da ciljno areno odstopi mestni občini brezplačno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice