Preverili smo, kakšno je stanje z okužbami oslovskega kašlja in ostalih virusov v Pomurju med otroci.

V začetku meseca oktobra se je v Splitu in Zagrebu pojavilo več primerov oslovskega kašlja, ki posebej ogroža zelo majhne otroke.

Že v septembru se je oslovski kašelj pojavil v Splitu, po ocenah infektologov pa je precepljenost v Splitu manj kot 86-odstotna, kar po poročanju hrvaškega zavoda za javno zdravstvo nikakor ni dovolj.

Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev. Najpogostejši od zapletov je bakterijska pljučnica, ki ima tudi najvišjo smrtnost.

Kaj je oslovski kašelj?

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki je v ustih, nosu in žreli.

Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, lahko imajo epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov, bolezen pa najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

Kako ga zdravimo?

Oslovski kašelj zdravimo z antibiotikom, ki zmanjša intenzivnost bolezni, hkrati pa zmanjša možnost prenosa bakterije na druge.

Pri zdravljenju je pomembno tudi zadostno uživanje tekočine za preprečitev dehidracije.

V začetku oktobra porast virusnih okužb zgornjih dihal v Pomurju

V začetku oktobra smo poročali, da so na pomurskih osnovnih šolah opažali vse več odsotnosti otrok.

Iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so takrat pojasnili, da v njihovih ambulantah vsako leto v tem času opažajo porast virusnih okužb zgornjih dihal.

»To so večinoma respiratorni virusi oziroma virusi prehlada, pojavlja se tudi covid-19,« so dodali.

Kako je z oslovskim kašljem v Pomurju?

V Zdravstvenem domu Murska Sobota smo preverili, ali so se tudi v Pomurju pojavili primeri oslovskega kašlja in drugih okužb pri otrocih. Kot so pojasnili za Sobotainfo, v zadnjem primerov oslovskega kašlja ni bilo.

So pa v zadnjem času zabeležili večje število enteroviroz, z bruhanjem in driskami, tako med predšolskimi otroki kot tudi šolarji.

Komentarji (2)

REALen (ni preverjeno)

Sobotainfo, kdaj ste to preverili, v začetku oktobra kot pisarite?! Dajte ne zavajajte in ne nabijajte,...od tega je en mesec!!!! Samo, da se pisari in klika!!

Grk (ni preverjeno)

Dajte na Sobotainfo preverite, če so otroci še vedno drislavi ?

Starejše novice