Slika je simbolična.
V Pomurju beležijo povečano število respiratornih obolenj, kako ravnati v primeru okužbe?

Na pomurskih osnovnih šolah v zadnjih dveh tednih zaradi raznovrstnih virusov opazujejo vse več odsotnosti otrok.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota smo preverili, ali so opazili porast virusov pri otrocih, kakšni simptomi so najpogostejši in kakšne ukrepe svetujejo.

Porasta virusnih okužb zgornjih dihal, hujših oblik za zdaj niso zabeležili

Kot so pojasnili za Sobotainfo, v njihovih ambulantah vsako leto v tem času opažajo porast virusnih okužb zgornjih dihal.

»To so večinoma respiratorni virusi oziroma virusi prehlada, pojavlja se tudi covid-19,« pojasnjujejo.

Najpogostejši simptomi so zamašen nos oziroma izcedek iz nosu, boleče grlo, povišana telesna temperatura, slabo počutje, glavobol, slab tek. Hujših oblik zaenkrat niso zabeležili.

Poskrbeti je treba za zadosten vnos tekočin

V primeru okužbe svetujejo, da otrok ostane v domači negi, počiva, poskrbeti je treba za zadosten vnos tekočin (najbolje toplih).

V primeru povišane telesne temperature čez 38 ali 38,5 stopinj Celzija se vročina zbija z antipiretiki po navodilih pediatra.

»Navodila o tem, kdaj lahko gre otrok nazaj v vrtec ali šolo, pa so natančno opisana na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje,« so dodali.

Kaj svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da je treba upoštevati splošna, že dobro znana priporočila za preprečevanje širjenja okužb dihal, kot so, da ob prehladnih znakih ostanemo doma.

Vzdrževati je treba medosebno razdaljo, si pogosto umivati roke, izogibati se dotikanju obraza, upoštevati higieno kašlja in kihanja ter prezračevati zaprte prostore.

»Če se pričnete slabo počutiti, postanete nahodni ali hripavi, občutite bolečine v žrelu, vas boli glava, mišice ali sklepi, izgubite voh in okus ali si izmerite povišano telesno temperaturo, ostanite doma, da ne širite okužbe na druge.

Če spadate v ranljivo skupino, se po potrebi obrnite na izbranega zdravnika, ki bo odločil glede morebitnega zdravljenja in testiranja,« svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Komentarji (7)

. (ni preverjeno)

Če nega številk je samo blef.

čarni vrag (ni preverjeno)

baje sestre pušijo
ponoči
in
podnevi

In reply to by . (ni preverjeno)

PIAr (ni preverjeno)

Ne delajte paniko! Virusi, prehladi, spremembe vremena,...vsako leto čita isto! Je in bo! Samo ka se naklada, pa pisari, pa klika!

. (ni preverjeno)

Virusna obolenja oktrobra so bila že stoletja nazaj tak ka nika nouvoga.

mjager (ni preverjeno)

ZD pri MS??

black panter

Nategnjeni grintavi golobinjekovi levaki, do pravli ka je to nika nej

sava (ni preverjeno)

Kupim kilo virusa od najboljšega ponudnika.

Starejše novice