Storilca v krvavem obračunu mladoletnikov v Murski Soboti ovadena, končalo bi se lahko tudi s tragedijo.

Sredi novembra lani smo v središču Murske Sobote bili priča pretresljivim prizorom. Pločnik ob Blagovnici je bil prekrit s krvavimi madeži, dva fanta sta poškodovana obležala na tleh. Z nožem sta bila zabodena v predel noge in potrebovala zdravniško pomoč, zato sta bila prepeljana v Splošno bolnišnico Murska Sobota. 

Zdaj, več kot tri mesece po krvavem obračunu zgodba dobiva epilog. Kot smo poročali, so policisti Policijske postaje Murska Sobota pred kratkim zaključili preiskavo nasilnega incidenta. 

Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja je bilo ugotovljeno, da sta se sprli dve skupini mladoletnikov. Zoper dva mladoletna storilca so možje v modrem podali kazensko ovadbo. Kot kaže, pa ni manjkalo veliko in pretep bi se lahko končal tudi tragično.

»Splet srečnih okoliščin je bil v tem, da je bila povzročena samo lahka telesna poškodba, mogoče bi malo drugačno mesto vboda ali pa globina vboda, lahko privedla do hude telesne poškodbe ali pa do kake hujše posledice,« razlaga Tomislav Habulin, komandir Policijske postaje Murska Sobota.

Brez pogovora stvari hitro eskalirajo

Molk in zanikanje bi nas torej lahko drago stala, zato je skrajni čas, da javnost spregovori o medvrstniškem nasilju.

»Niso znali, bom rekel, obvladati konflikta, ker se niso s tem ukvarjali, tudi nikomur od odraslih oseb povedali. Ne staršem, ne v šoli, ne drugim odraslim, da bi nekako poskušali vplivati, je zadeva eskalirala tako daleč,« ugotavlja Habulin.

Tako tudi policisti od pretresljivega dogodka v središču mesta še bolj zavzeto opozarjajo na medvrstniško nasilje. 

»Potrebno je razumeti, da neko neobvladovanje nekega konflikta ali pa da se nekdo ne ukvarja z nekim sporom, lahko privede na koncu tudi do dejanja, ki lahko ima zelo hude posledice,« svari Habulin.

Kot kažejo izkušnje policistov, je s pravim pristopom zadeve vsekakor moč obvladovati:

 »Moram povedati, da smo zelo zadovoljni, da nam je uspelo potem v razgovoru z vsemi udeleženci, z animiranjem šole, centra za socialno delo, nekaterih nevladnih služb, tudi staršev navsezadnje zadevo tako sanirati, tako umiriti, da se k sreči ta zadeva ni ponovila.«

Ne spreglejte opozorilnih znakov

Mlade tako velja še enkrat pozvati, da se v primeru medvrstniškega nasilja zaupajo odrasli osebi, bodisi staršem bodisi zaposlenim v šoli.

»Po drugi strani pa starši moramo biti pozorni, kako se naši otroci obnašajo, kako prihajajo iz šole in športnih dejavnosti, če se z njimi karkoli dogaja, treba je biti pozoren na te znake in na vsak način odreagirati na njih, poiskati morebiti tudi pomoč. Policija, center za socialno delo, vse te inštitucije smo zato tukaj, da si pomagamo med sabo, da v bistvu odvrnemo mladostnike od tega, da bi se kaj takega ponovilo,« sklene komandir soboške policijske postaje. 

Komentarji (3)

čarni vrag (ni preverjeno)

Splet srečnih okoliščin je bil v tem, da je bila povzročena samo lahka telesna poškodba, mogoče bi malo drugačno mesto vboda ali pa globina vboda, lahko privedla do hude telesne poškodbe ali pa do kake hujše posledice,« razlaga Tomislav Habulin, komandir Policijske postaje Murska Sobota.

Hvala gospod policaj, to ka je nož smrtno nevarno orožje nam je že znano. Kakšen cirkus de kda do prišli še ubogi begunci iz Afganistana in Pakistana. Tej se smicajo za vsako figo. Če ne verjamete preštite kakšna je situacija v Nemčiji in Avstriji. Vsakih par dni koga pošljejo na drugi svet.

Rumeniiiii (ni preverjeno)

Smijcanje omenjate.Šiptar je bil oseba z zelo niskim IK

IQ (ni preverjeno)

Ti maš očitno tak nizkoga ka ga še napisati praf ne znaš

In reply to by Rumeniiiii (ni preverjeno)

Starejše novice