Gre pravzaprav za širši problem? Nasilje med mladimi v minulih dneh na več koncih Slovenije.

Od krvavega obračuna v središču Murske Sobote, ki je pretresel Pomurje in v javnosti spodbudil potrebno razpravo o nasilju, težavah in zaščiti mladih, sta minila slaba dva tedna. 

Vse, kar je o samem dogodku znano doslej, je, da je v križišču Slovenske in Zvezne ulice, pred vhodom v Blagovnico domnevno mladoletni storilec z ostrim predmetom zabodel dve osebi. 

Po prvih pojasnilih soboške policijske uprave je prišlo do pretepa mladoletnikov, v katerem je sodelovalo več oseb, dve sta bili ranjeni in prepeljani v Splošno bolnišnico Murska Sobota. Utrpeli naj bi vbodnine v spodnje okončine. 

Po naših neuradnih informacijah naj bi prišlo do spora zaradi dekleta. V središču mesta se je vnel prepir, pri čemer naj bi dva fanta dekletu stopila v bran. Sledil je pretep, ki se je končal s krvjo in poškodbami, po naših podatkih naj bi policisti pridržali tri osebe.

Medtem ko se v javnosti o povodu in motivih nasilja porajajo številna ugibanja, pa policija uradnih podatkov in podrobnosti preiskave še vedno ni razkrila.

Mesec nasilja in pretresov

Kot kaže, bi lahko šlo za širšo problematiko slovenskih dijakov. Zgolj v preteklem mesecu dni smo namreč bili priča kar trem krvavim obračunom med mladoletniki. Potem ko smo poročali o incidentu v središču Murske Sobote, se je podobna zgodba odvila še v Ljubljani in v Novem mestu.

V prestolnici za Bežigradom je minuli teden, v sredo izbruhnil obsežen pretep, ki je vključeval več mladoletnih oseb. Spopad se je končal s poškodbami in dva od udeležencev sta bila celo prepeljana v klinični center. Eden je utrpel vbodno rano, drugega je po odpustu iz bolnišnice čakal pripor zaradi kaznivega dejanja poskusa uboja.

Dan pozneje je podoben šok doletel še Novomeščane. Na območju tamkajšnje avtobusne postaje, kjer se je zvrstilo že več incidentov, so fantje domnevno obračunali zaradi nadlegovanja dekleta, in to kar sredi ceste. Že pred štirimi leti so na tej problematični točki zabodli 19-letnika, leta 2015 pa je 15-letni dijak v pretepu utrpel zlom rebra.

Letos že več kot dvesto primerov

In žal to še zdaleč niso edini primeri. Kot še piše 24ur.com, je v zadnjih štirih letih kar 1553 mladih fantov in deklet koga udarilo, sodelovalo v pretepu oziroma k temu spodbujalo. Zgolj v letošnjem letu je bilo na področju mladoletniške kriminalitete nad mladoletnimi osebami in otroki storjenih že dvesto kaznivih dejanj. 

Med drugim jim botruje predvsem nestrpnost, vrstniški pritiski, dokazovanje in koristoljubje. Še posebno žarišče tovrstnih konfliktov so seveda osnovne in srednje šole, pa tudi druge javne površine.

Se pa tako poraja tudi vprašanje, kaj bi kot družba lahko storili, da bi preprečili tovrstne konflikte, ter kdo pravzaprav lahko stori največ. So to starši, šole, strokovni delavci ali policija?

Komentarji (4)

Loki (ni preverjeno)

Kriva je vzgoja pa starsi...20 lejt nazaj je toga nej bilo ...so ze nasi stari poskrbeli ka smo nej na taksne pizdarije premislavali

bambi123 (ni preverjeno)

Razvajeni starši - razvajena deca...... blesavi starši - blesava deca. In toga de sigdar več. Razštelana deca izvajajo nasilje na sovrstniki, učitelji, starejšimi, živalmi .... in na vedno več tudi nad lastnimi starišami. Blesavi stariši pa tou cuj gledajo, se tolažijo ka so njihovi nej takši, jih zagovarjajo in jin stopajo v bran, dostikrat se pa celou valijo okouli kak so njihova deca kul ka se ne pistijo nikomi zajebavati in jih davlejo še potuho. Najbole je tou vidno v šoulaj ge deca grozijo učitelon, gda se pa ukrepa pa stariši z odvetnikami po šolaj lejčejo. Ges bi napravo zakon ge za dejanja svoje dece do polnoletnosti odgovarjajo starši, tak kak je bilou negda. Pa bi te vidli, če bi še dale tak bilou.

In reply to by Loki (ni preverjeno)

butalec (ni preverjeno)

Če ste nej opazili:
- zdaj so starši tiste generacije, ki so bile vzgojene po permisivni vzgoji
-nej štrc po riti, ampak njemi lepo dopovedati
-obilo poučevanja o otrokovih pravicah - o dolžnostih pa nič
-spremenjen odnos stariš-dete v prijatelj-prijatelj,
ne da se mi več felerov naštevati, ka jih je za eno enciklopedijo.

In zdaj ti permisivno vzgojeni starši vzgajajo svoje ŠE SODOBNEJŠE otroke, zraven je prišla še tehnologija, fejsbuki itd................... in evo ga. Nič nas več ne sme presenetiti.

Sicer pa: nej so že dr. Sepeši "krvajice" šivali, kda so čreva doj z plota vijsile?
Je REJSAN gnes tak fejst načik????

Xy191 (ni preverjeno)

Samo zalite pa provocirate,na bruhanje mi ide da vidin kak ste neolikane nevzgojeni...

Starejše novice