Stanovalci matične enote Doma starejših Rakičan so se po enem letu in devetih mesecih končno preselili v prenovljene prostore.

Energetska prenova stavbe se je začela že v letih 2012 in 2013, v zadnjih dveh letih pa je sledila še celovita prenova notranjosti doma

V sklopu slednje so skupno obnovili 8500 kvadratnih metrov površin. 

Stanovalci so v obdobju enega leta in devetih mesecev bivali v Hotelu Diana, sedaj pa so se končno razveselili ponovne vselitve v matično enoto rakičanskega doma

Preverili smo, kako so po prenovi videti prostori enote. 

Predhodno že izvedena energetska obnova, sedaj dodana še popolna obnova notranjosti doma

Prenova matične enote Doma starejših Rakičan je po enem letu in devetih mesecih zaključena

Stavba rakičanskega doma je sicer stara že dobrih 45 let. 

V letih 2012/13 so se lotili njene energetske prenove, znotraj katere so obnovili celotni ovoj stavbe, zamenjali vso stavbno pohištvo, namestili kolektorje za ogrevanje sanitarne vode ter dodali toplotno črpalko. 

V zadnjih dveh letih pa izvedli še popolno obnovo notranjih prostorov doma, ki je vključevala prenovo vseh stavbnih inštalacij, elektro inštalacij, prezračevalnega sistema in zamenjavo pohištva, prav tako pa dodajanje novih prostorov tako za stanovalce kot za zaposlene, ki so zmanjšali predhodno prostorsko stisko. 

Prenova je predstavljala zahtevno finančno naložbo 

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj ob tem poudarja, da je bila izvedena prenova sicer izjemno zahtevna naložba, a se bo ta obrestovala v prihodnosti. 

»Tovrstna ureditev predstavlja odskočno desko za nadaljnjih 30, 40 let. Naš poudarek v naslednjih letih pa bo zagotovo na zagotavljanju kakovosti za boljše izvajanje storitev, za kar pa, seveda, potrebuješ ustrezne prostore,« še dodaja Hoblaj. 

Celotna investicija obnove je iz prvotno predvidenih 12,4 milijona narasla na 14 milijonov evrov, skupno z začasno namestitvijo stanovalcev v soboškem Hotelu Diana pa je dosegla 15,5 milijona evrov

Dom starejših Rakičan je k temu znesku prispeval 3,5 milijona evrov, preostanek so predstavljala evropska sredstva. 

Stroške bivanja stanovalcev v Hotelu Diana, ki znašajo približno 1,64 milijona evrov, pa bo domu povrnila država. 

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj.

Novi prostori bistveno izboljšali kakovost bivanja stanovalcev ter dela zaposlenih 

Prenovljeni prostori, po besedah Hoblaja, predstavljajo boljšo kakovost dela in življenja za približno 180 stanovalcev ter zaposlenih v rakičanski enoti.

»Po novem imamo v domu le še eno- in dvoposteljne sobe, vsaka soba pa ima tudi lastne sanitarije in kopalnico, tako da je kvaliteta bivanja bistveno boljša, kot je bila prej,« navaja direktor zavoda. 

Stanovalci so sicer že od decembra v celoti preseljeni nazaj v matično enoto, sedaj pa poteka še preselitev posameznih služb, ki so bile nameščene na začasnih lokacijah dnevnih centrov v Bakovcih ter v Murski Soboti. 

V sklopu prenove so v domu ustanovili tudi tako imenovane »gospodinjske skupnosti«, znotraj katerih delo poteka v smislu simulacije življenja v domačem okolju. 

Stanovalci pa se, po besedah direktorja, v novih prostorih in organizaciji dela počutijo dobro oziroma prijetno, kar pa je tudi glavni cilj delovanja doma. 

Na listi čakajočih več kot 400 oseb 

Širši problem pomanjkanja prostora v domovih za starejše po besedah direktorja zadeva tudi rakičansko enoto. 

Ob tem dodaja, da so kapacitete v celoti popolnjene, trenutno pa je na listi čakajočih več oseb, kot je na razpolago postelj.

»Na čakalni listi je preko 400 prošenj. To nam predstavlja posebno težavo, saj sorodnikom ne moremo podati natančnih informacij, kdaj bo nekdo prišel v dom, ker je to odvisno tudi od tega, kakšna soba je na razpolago (torej eno- ali dvoposteljna, moška ali ženska, soba na stanovanjskem ali negovalnem oddelku),« navaja Hoblaj. 

Sicer pa je v Sloveniji trenutno čakajočih preko 15.000 vlog za sprejem v domove za starejše. 

Težave s kadrom trenutno še niso prisotne, problematični pa vedno višji stroški bivanja

Hoblaj dodaja, da trenutnih težav s kadrom, ki je sicer prisoten po nekaterih drugih delih države, še nimajo. Dodaja celo, da imajo na področju zaposlenih nekaj rezerve. 

»Bo pa ta težava prisotna v prihodnje, saj je tudi vpisa v srednjo šolo manj. Kader, ki ga potrebujemo v domovih (bolničarje, negovalce), je zaželen tudi v drugih ustanovah (na primer bolnišnicah, zdravstvenih domovih), zato bodo potrebe po njem v prihodnjih letih naraščale.«

Drug problem pa predstavljajo tudi vedno višji stroški bivanja, ki jih uporabniki in njihovi sorodniki težko plačujejo. 

»Cene se vsako leto uskladijo v skladu z rastjo življenjskih stroškov. Vsi domovi imajo tudi vnaprej določeno metodologijo vnosa stroškov, tako da si domovi ne morejo kar zmišljevati, kakšni bodo stroški. O njih namreč nadaljnje določa ministrstvo. 

Na stroške med letom lahko vplivajo tudi sistemi izrednih dvigov cen posameznih elementov, hkrati pa ministrstvo stroške vedno prilagaja glede na dvig pokojnin in zmožnosti starejših,« še pravi direktor. 

Komentarji (11)

Persona Non Grata (ni preverjeno)

Izgleda resno zelo lepo. Bil fejst presenečeni. Urejeno, sodobno, sterilno, po evropskih merilih. Nekaj kar se je zelo dolgo čakalo. Pohvalno. Starejšim občanom pa želim čim prijetnejše bivanje.

Inehene (ni preverjeno)

Te si ti nej bil tan. Dom je narejeno katastrofa. Zamazano. Neprakticno. Dvigalo se zdaj ne dela in nikoli nede!

In reply to by Persona Non Grata (ni preverjeno)

Žukel (ni preverjeno)

Če mo meli srečo, vsi idnouk pridemo ta!

pali (ni preverjeno)

Žukel .... Raj se sam ubijem kot pa da v domu umiram po obrokih . Nišče me nikoli ni vdaro in da idem ta ka do me ne močnega davili in mlatili jok .

In reply to by Žukel (ni preverjeno)

Sokrates1974 (ni preverjeno)

Umiral bos tako ali tako po obrokuih, danes se ne umre tako hitro.odvisno kakšen človek si, če si dober, potem se zna zgoditi, da bos hitro krepak, če si slab, tedaj pa bis res po obrokih....pa vseeno je...

In reply to by pali (ni preverjeno)

ja bravo (ni preverjeno)

bravo sobotainfo. od enoga prostora pet slik, tiste ka so pa najbole pomembne pa nejste šli gledat? Ka so starejšin nej obnovili spalnih prostorov? Če že poročate, te dajte tak kak trbej.

Ejcek (ni preverjeno)

Čisto vsak kotiček doma je obnovljen razen kuhinje.

In reply to by ja bravo (ni preverjeno)

pali (ni preverjeno)

Z pomočjo Hoblaja je lastnik Diane mastno zaslužil in kar dolgo se je vlekla obnova seveda načrtovano

šajze (ni preverjeno)

Hoblja dosmrtni direktor

čarni vrag (ni preverjeno)

Na strehi doma se nahaja antena GSM oddajnika. Verjetno G5.

Sobota55 (ni preverjeno)

Za plenice ka bi starce previli pa nega ....kriza

Starejše novice