V Dobrovniku je svoj prostor pod soncem našla Rokodelska hiša PANNart, ki združuje rokodelska izročila.

V Dobrovniku stoji hiša, v kateri si mojstri prizadevajo na osnovi ljudskega rokodelskega izročila ustvariti nove uporabne in okrasne predmete. »Rokodelsko Hišo PANNart v Dobrovniku smo odprli junija lani z namenom, da rokodelstvo in pozabljene rokodelske veščine ponovno poživijo, dobijo nov zagon in morda celo dobijo interes pri mlajši generaciji,« nam pove vodja Rokodelske hiše PANNart Timea Vida.

»V Rokodelski hiši PANNart razstavljajo naši mojstri rokodelstva, ki prihajajo iz celotnega Prekmurja. Izdelujejo izdelke iz gline, ličja, šibja in medenjake.  Mojstri lončarstva izdelujejo uporabno in okrasno keramiko. Pletarji pletejo iz ličja in šibja razne okrasne figurice, košare in cekarje. Mojstri izdelovanja medenjakov pa pečejo in krasijo okrasne medenjake.«

Vsaka rokodelska panoga ima svoj prostor

Na osnovi ljudskega rokodelskega izročila poskušajo mojstri rokodelstva ustvariti nove uporabne in okrasne predmete pod blagovno znamko PANNart. V Hiši rokodelstev PANNart je tako vsaka rokodelska panoga dobila svoj prostor. »Notranjost hiše je opremljena v duhu začetka minulega stoletja, ki se rahlo prepleta s sedanjostjo. Prostorom dajo še dodaten čar preteklosti izdelki naših rokodelcev,« doda Timea Vida.

Končni izdelek je vedno unikat

Rokodelci lahko tako raziskujejo tehnike in materiale domačih avtohtonih izdelkov, izdelke pa izdelujejo iz naravnih materialov s tradicionalnimi postopki, tako da na koncu nastane unikatni izdelek, ki se za malenkost razlikuje od prejšnjega.

»Keramični izdelki so oblikovani v minimalnem 'designu', ki ohranjajo klasično domačo tradicijo oblik. Medenjaki so posebni zaradi njihove filigrane izvedbe okrasnih motivov.  Figurice iz ličja pod prsti mojstric postajajo prave skulpture, košare iz šibja pa so nepogrešljivi v našem vsakdanu,« pravi vodja rokodelska hiše.

Da bi vsako rokodelstvo nekoč imelo svoj dom

Timea Vida še doda, da bi nekoč radi za vsako rokodelstvo uredili svojo hišo, jih med sabo povezali s peš ali kolesarskimi potmi in tako svojo dejavnost predstavljali na še bolj kakovosten način. Sicer pa v Rokodelski hiši PANNart že zdaj izobražujejo mlade rokodelce, ki nato svoje znanje predajajo na delavnicah za odrasle in šolskih krožkih. Organizirajo pa tudi raznorazne dogodke za najmlajše obiskovalce, hkrati pa svoje znanje radi predstavijo radovednežem. 

Komentarji (1)

Tanja C. (ni preverjeno)

Zelo lepo! Pohvalno!!! Podpiram in navijam za ćimveč takšnih prostorov pod soncem!

Starejše novice