Foto: Jure Banfi
V Mariborski knjižnici so to jesen kot ptice razprli krila ter se s Knjižnico Rotovž in Čitalnico podali na selitev na nadomestno lokacijo, da bi naredili prostor za novo knjižnico, ki bo v naslednjih letih zrasla na Rotovškem trgu.

Del knjižnega gradiva Knjižnice Rotovž in Čitalnice okoli 400 ljudi danes v akciji 'Selimo pamet!' pomaga seliti s pomočjo žive verige

Živa veriga se začenja pri vhodu v knjižnico na Rotovškem trgu in zaključuje pred vhodom v Trgovski center City, kjer je nadomestna lokacija knjižnice.

Osrednjo mariborsko knjižnico na Rotovškem trgu selijo na nadomestno lokacijo, saj se bo konec leta začela rušitev in gradnja novega Centra Rotovž.

»Selitev bo predvidoma trajala dva meseca,« pravi direktorica knjižnice Dragica Turjak, saj je treba preseliti okoli 170.000 enot gradiva, razstaviti za okoli štiri kilometre polic, jih prepeljati in ponovno sestaviti na novi lokaciji. 

Gradivo si bomo v času gradnje izposojali v Trgovskem centru City

Ko bo knjižnica preseljena na začasno lokacijo, jo bodo tam ponovno aktivirali in bo v času gradnje Centra Rotovž delovala nemoteno.

Depozitarno gradivo, ki se redkeje izposoja, bo preseljeno v skladišče na Zagrebško 20. Gre za prostore v nekdanji stavbi Metalne na Teznu, ki jih je občina odkupila.

Foto: Jure Banfi

Zamudnin v času selitve ne bodo zaračunavali

Knjižnica Rotovž in Čitalnica bosta zaradi selitve zaprti vse do 20. decembra. Takrat bo knjižnica znova zaživela na nadomestni lokaciji v trgovskem centru City. 

Vse ostale enote Mariborske knjižnice bodo v času selitve Knjižnice Rotovž in Čitalnice odprte po normalnem delovnem času. 

V obdobju od 18. oktobra do 5. januarja opominov in zamudnin za gradivo, izposojeno v Knjižnici Rotovž ali Čitalnici, ne bodo obračunavali.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Pionirska knjižnica bo ostala na Rotovškem trgu

Pionirska knjižnica Rotovž bo ves čas gradnje ostala na Rotovškem trgu, saj ta objekt ni predviden za rušenje. Po izgradnji Centra Rotovž se tudi Pionirska knjižnica seli v novogradnjo.

Knjižnica Rotovž se že vrsto let sooča s prostorsko stisko v dotrajanih in neprimernih prostorih. Z izgradnjo Centra Rotovž bodo dobili še kako potrebne nove prostore. Projekt poleg tega na Rotovški trg umešča še galerijo in art kino.

Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 25 milijonov evrov, polovico bo prispevala država.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tak je (nepreverjen)

In to za čase korone si oni knige podajajo.. Drugi pa v trgovino nesmi brez pct

realnoo (nepreverjen)

hehe, na vsaki nacin zejni pozornosti:)

ppanduriiii (nepreverjen)

Prekmurcon pa nej nika jasno, ka pomeni se postaviti za neka v zivo, nej prek FB pa SIP nebuloz.

Ja, tej se postavijo za faking knjiznico gor! Mij pa niti proti frackingi, picke premurske! PFUJ

Starejše novice