Pod okriljem Javnega zavoda zavoda Krajinski park Goričko so Svetovni dan mokrišč obeležili že z 21. Pohodom ob mejni Muri s štartom v medžimurskem Podturnu.

Okoli tisoč pohodnikov se je odločilo, da bo prijetno nedeljo izkoristilo za desetkilometrski pohod ob Svetovnem dnevu mokrišč, ki ga obeležujemo po celem svetu. Pohod je potekal ob mejni reki Muri, po slovenski in hrvaški strani, udeležilo se ga je pa tudi veliko Slovencev, saj je med organizatorji Krajinski park Goričko, skupaj z Medžimursko prirodo in avstrijsko Blauracke. 

Mokrišča med najbolj ogroženimi tudi pri nas

Mokrišča so življenjska okolja, na katerih občasno ali stalno zastaja voda, kot so barja, poplavne ravnice rek in obmorske lagune. Kot so poudarili v generalnem sekretariatu ramsarske konvencije, na območju mokrišč živi ali se razmnožuje 40 odstotkov vseh živalskih in rastlinskih vrst, piše STA.

Kljub zavedanju, kako pomembno vlogo imajo, jih človek še vedno uničuje in spreminja. V zadnjih 300 letih je uničil več kot 87 odstotkov mokrišč po svetu. V Sloveniji so mokrišča ohranjena na obali, ob nekaterih rekah in v poplavnih ravnicah, na kraških poljih in na visokih planotah.

 

A tudi v Sloveniji so med najbolj ogroženimi ekosistemi. Letošnji svetovni dan mokrišč izpostavlja vlogo teh ekosistemov za biotsko raznovrstnost. Mokrišča so dinamična življenjska okolja, kjer zaradi obilice hranil uspevajo številne rastlinske in živalske vrste. Niso pa pomembna le za živali in rastline, temveč tudi za ljudi, še poročajo na STA.

FOTO in VIDEO: Sebastijan Jančar

Komentarji (13)

hhhg (ni preverjeno)

Kdo pa je uničil mokrišča? Mokrišča so uničili komunisti, ki so vse od 50., 60. in 70. letih prejšnjega stoletja delali hidro melioracije reke Mure in Ledave.

joška (ni preverjeno)

Lepo je videti , ljudi , ki se sprehajajo po naravi! Pred desetletji , se tako ne bi morali, ker so tukaj bila močvirja in stoječa vode polne rib. Prejšnji komunistični režim je vse to uničil z izravnavo Mure, ki je pospešilo pretok, ter padec nivo vode v njej. V reki Ledavi, se je že naselil lokvanj, ter v poletnem času se izsuši tako, da ji grozi izumrtje!! Od kdaj je na Ledavo priključenih sedem čistilnh naoprav, je dosti več pomorov rib in drugega živeža kot prej. U prašam se, čemu služi umetno jezero Krašče. Čas je, da se končno zganemo in začnemo razmišljati, kako bi vodo zadržali z zadrževalniki in ponovno ustvarili mokrišča in dvignili podtalnico na prejšnji nivo in , da se izjasnijo tisti ki so temu proti in zakaj so proti!!!

In reply to by hhhg (ni preverjeno)

hhhg (ni preverjeno)

Prvo kot prvo je potrebno ukiniti škropiva oz kemikalije. Pa ukiniti subvencije kmetom, ki uničujejo zemljo ter orjejo tam, kjer nebi smeli! Npr okoli potoka Kopanje, Ledave in na obronkih nemajo kaj delati, kjer je Natura 2000, kjer rastejo npr. močvirski tulipani! Kot drugo je potrebno premakniti to avtocesto in narediti drug načrt, preko druge trase, ne direktno ka ide preko narave, gozda oz najbolj rodovitnega in zaščitenoga dela

In reply to by joška (ni preverjeno)

BOJK (ni preverjeno)

Zakaj ta pohod ne organizerajo poleti, takrat je to območje neprehodno pa komari bi jih pojeli, najk ljudstvo takrat vidi znamenitosti. Istočasno ko vi tak lepo pešačite pa bo farmi Jezera nastajala velika gramoznica ista kak je že na drugi strani ceste ki je tako velika, da je vidna iz vesolja. PA O TEM NARAVOVARSTVENIKI NIČ ! Vse v imenu kapitalista, lastnika Pomgrada velikega prijatelja SD ne glede na posledice. Seveda je pridobljena dokumentacija glede na posledice v okolju prirejena. Joška piše dvignite podtalnico, dokazano je z izkopom ogromne, globoke gramoznice on Bakovski cesti podtalnica padla za 1,5 m, sedaj pa bodo še kopali eno tako veliko in globoko gramoznico in kaj mislite se bo zgodilo, Prekmurci boste lahko jedli gramoz ker kmetijska pridelava ne bo možna. NARAVOVARSTVENIKI PA NIČ, SPREHODE ORGANIZIRAJO OB MURI. VIDITE TO JE DVOLIČNOST PLAČANCEV.

Bindi (ni preverjeno)

Mokrišč nede ohranilo spancejranje ob Muri, trbej kaj napraviti za tou.

Tati (ni preverjeno)

Potrebno je napraviti par jezov in potem bodo mokrišča še večja.

goostt (ni preverjeno)

Hočeš povedati, nekaj elektrarn in se bo pokrajina spremenila ??
Bravo končno eden, ki trezno razmišlja !

In reply to by Tati (ni preverjeno)

Munt (ni preverjeno)

Komonisti uničijo vse česa se lotijo. Tako tudi potoke, med njimi potok Mokoš, kje je v moji mladosti bilo kopališče in vir prehrane v tistem času revnega prebivalijsta. V njem je bilo rib, rakov in ostalih Potočnik živali. Voda čista in brez problema pitna, če glih so v njem prali perilo. Potem naenkrat, kot smo kasneje izvedli, da so ga prekopali in vodo postili v Ledavo, zaradi kanalizacije je potok osahnil nekaj dneh. Vse živali, razen rib katere smo lahko pobrali so ostale vse poginile. To je bila katstrofa, nihče ni odgovatjal za to komonistično neumnost.

hhhg (ni preverjeno)

Mokoš je dobila ime po boginji Mokoš... še iz časa pred krščanstvom. Že samo ime priča po "mokrišču"...

In reply to by Munt (ni preverjeno)

HaJa (ni preverjeno)

Begunci?

Mura je večna (ni preverjeno)

jaz sem se pa že ustrašil da so to migrabti, ki so pridveli v Slovenijo
Sem že mislil poklicati genearala Šiška da jih polovi in preda Slovenski policiji

mokrica (ni preverjeno)

Joj, jaz tudi. Ko sem prvo opazila sliko, sem se skoraj podelala, saj sem mislila, da je neskončni val migrantov.

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

cigan (ni preverjeno)

Trebej prepovedati šouder kopati na mestaj, ge so bluzik stanovalci in rodovitna zemlja!! Tou naj delajo zraven Mure, pa še zelo globoko koplejo, ka sploj je nej dovoljeno. Ge ste naravovarstveniki, zakoj ste tiho!! Ge si Židan ka se zaj več ne glasiš? Ve zaj boš na zavod šo, pa boš mel časa.

Starejše novice