V času, ko se v svetu spopadamo z epidemijo koronavirusa, se nekatera podjetja odločajo za dobre prakse, s katerimi želijo motivirati svoje delavce. Med njimi je tudi pomursko gradbeno podjetje Dengrad.

Epidemija koronavirusa je zarezala v praktično vsa področja življenja, tudi v gospodarstvo. Toda z njo se vsak spopada na drugačen način. Denis Rajbar, lastnik gradbenega podjetja Dengrad, se je odločil, da se bo krize lotil na povsem drugačen način. Vzpostavil je nov delovni čas, ki se zgleduje po avstrijskem načinu in po katerem bodo delavci vsak drugi petek prosti.

"Največja prednost novega delovnega časa je ta, da bodo imeli delavci vsak drugi teden podaljšani vikend. Število ur, ki jih pri tem opravijo, bo ostalo isto, kot doslej. Po sestanku z delavci je bila ta možnost izredno dobro sprejeta," pravi Rajbar.

Dobre prakse iz tujine prenesti v Slovenijo

Sam pravi, da je takšna praksa v sosednji Avstriji nekaj vsakdanjega in se je poslužujejo praktično vsa gradbena podjetja. Tudi sami več kot polovico dela opravijo pri naših severnih sosedih.

"Zato smo se odločili, da se prilagodimo njihovemu sistemu. Tam so stranke tega že navajene, v Sloveniji pa se bodo morale še navaditi. Mislim, da je to ena izmed dobrih praks, ki smo jo prenesli v našo firmo. Že pred tem smo se v nekaterih stvareh zgledovali po Avstriji, ki je nekaj svetlobnih let pred nami. Tam vidiš, da so delavci zadovoljni, enako mora biti pri nas. Tudi, če je vsak drugi petek prost, je ravno zaradi tega efektiva ostale dni večja".

To seveda pričakuje tudi od svojih zaposlenih, saj so na svoji facebook strani med drugim zapisali, da se v podjetju zavedajo, da le zadovoljen delavec lahko pripomore k uspešnosti podjetja. Ob tem pa dodali, da bo v času delovnika, njihovo delo kakovostnejše in učinkovitejše. 

"Zadovoljstvo mora biti obojestransko. Zadovoljni morajo biti delavci, zadovoljen moram biti jaz. Brez obojestranskega zadovoljstva enostavno ne gre. Samo to je prava pot".

Podaljšani vikend in višje plače

Delavci pa se niso razveselili samo novega delovnega časa, ki jim bo vsak drugi teden omogočal podaljšani vikend. Zvišale so se tudi njihove plače.

"Že nekaj let smo imeli enak plačni sistem, ki ga nismo spreminjali. Zato smo se odločili za sestanek z vsemi zaposlenimi in se dogovorili za nove, boljše pogoje. Verjamem, da bomo v teh težkih časih tudi na ta način delali še z večjim zagonom kot doslej," zaključi Rajbar.

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mjxok (nepreverjen)

Bravo, vsaj nekaj pozitivnega v ton case...

df. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

še malo pa boste 7 dni v tednu fraj
Korona vas bo vse zjebala

In reply to by Mjxok (nepreverjen)

1plus 1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jojoj sobotainfo, pa nej prosen, pa clovek je.... Eh neman rejce, vijdi se ka je placane prispevek.... Žalostno rejsan ka pijsete....

bob2 (nepreverjen)

bravo to lahko samo sanjam v mojem podjetju

zvodnik milan (nepreverjen)

sanja svinja o koruzi

In reply to by bob2 (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Kaj bodo na to rekli Pomgradovi gradbeniki oz. šefi. Logično če hočeš imeti zadovoljne delavce jih moraš dobro plačati, drugače gredo sami v avstrijska podjetja delat.

Goričanec 2 (nepreverjen)

A regres pa morajo še vedno vračati nazaj?

micikaaa (nepreverjen)

OD DELAVCA DO ŠEFA......vsak lahko poskusi.........samo DELAT je treba.....Šefu in Delavcem vse najboljše.....

Karl Marx (nepreverjen)

sereš ko tanja flaškon

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

Godrum (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

v petek do fraj, v soboto pa nedelo pa do delali :)

Kamenspotike (nepreverjen)

Malo zavajajoč naslov članka. Prosti bodo vsak drugi petek, kar pomeni, da bodo med tednom ure delavci itaq prinesli not. Še toliko bolj, ker je podjetje usmerjeno pretežno na avstrijski trg, kar pomeni daljša potovanja do/od gradbišča. Me pa zanima bolj kot to, ali so delavci resnično zadovoljni ko delajo pri severnih sosedih, saj koliko poznam par gradbenikov, ki so se s svojim kadrom podali na avstrijski trg, so bili vsi zgroženi nad odnosom jodlarjev do Slovencev in slovenskega znanja. Drugače pa vse pohvale dotičnemu gradbenemu podjetju, jih nedvomno potrebujemo več v našem prostoru, ker je krizno obdobje med leti 2008 in 2018 na tem področju naredilo veliko selekcijo med gradbeniki, kar bomo občutili še veliko let/desetletij. Ker jih primanjkuje, predvsem izobraženega kadra, se cene storitev že višajo, in se še bodo.

njiva

To je en velki bla,bla,bla,kolega dela tan že 30 let in znan kakšna je situacija in sigurno je nej niti približno nej takšna kak je tu napisano.Pozabo je napisati ka delajo sakši den po deset pa več ur,ka do te leko v petek doma,plača je pa minimalec,ka ti morejo dati.

blablaaaa (nepreverjen)

Rejsan? Moj brat tam dela, pa je plača daleeeeč od minimalca, plača je avstrijska, dragi moj, zdaj pa sploh. Ja, vmes delajo več vr, ampak takšoga šefa si lejko samo želiš. Nej na pamet.

In reply to by njiva

hahya (nepreverjen)

kere kolega to 30 let dela pri rajbari? rajbar je pred 18 letame solo konco nej ka be 30 let mel podjetje. minimalec ge v avstrije ale? ne razmen ka pises. skoncentreraj se pa napise kak se sika.
ge san tude enga kolega pozno ka je bil od kolege kolega, pa je nonstop v prazno mlato......

In reply to by njiva

Čardaš (nepreverjen)

Pa ka je s tebof. Zaj si glij gor stano, pa te še malo majo od fčeraj? Vej pa prešti si za štero podjetje se ide, pa te kozlaj. Što pa te pri ton podjetji že 30 lejt dela? Ne pij telko ka ti škoudi.

In reply to by njiva

prekmurec75 (nepreverjen)

nelazi Slovenski sicialec raje si poisci delo

In reply to by njiva

Ambam (nepreverjen)

Cene storitev so pa tudi avstrijske!!!

Marjetaa (nepreverjen)

Cene so takse, kak si zgučiš. Preverjeno.

In reply to by Ambam (nepreverjen)

Ambam (nepreverjen)

Sigurno si zgučiš za dražjo varianto, Nej.
Groza. Pridejo poglednejo, te pa pošlejo predračun, ka te na rit vrže. Smo meli več izvajalcev za predračun, pa so bili najdražji.

In reply to by Marjetaa (nepreverjen)

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Ambam Ka pa bluziš vej pa trg dolouča cejne, nikomi je nej mus angažejrati podjetje či mijsli ka je cejna previsika.

In reply to by Ambam (nepreverjen)

Ambam (nepreverjen)

Tudi nismo angažirali.

In reply to by AAAAAAAAA (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Potem si lahko delavci v sloveniji začnejo graditi domove, če so tri dni vtednu fraj.

njiva

Ges se opravičuvlen vsen in posebno g.Rajbari na ton mojon komentari.Pomotoma san prešto Pongrad namesto Dengrad.To je pa že starost,saj mi je bilo čudno,ge pa te je zaj Polanič.
Se opravičujem

butalec (nepreverjen)

njiva,
te tvoj sodelavec, ka ga že 30 let izkoriščajo, bi recimo lejko že mel svojo firmo, zaposlo eno par lujdi, šteri bi njemi delali od 7-15, njin dal po 2 jurja plače in bi bil edini, ka ne bi nikoga izkoriščal.
Mel bi redno gužvo!!!

In reply to by njiva

Francccccc (nepreverjen)

Bravo! Pravi izvajalec za tiste ki ne gledajo na vsak evro pa rajsi imajo kvalitetno in vedo da so delavci spostovani. Samo stranke pri nas bi morale postati še malo manj "slovencljni" in ne gledati samo na ceno... Sigurno boljse placati malo vec kot pa se potem zajebavati pa loviti mojstra in paziti delavce, da ne zafusajo vsega.

. (nepreverjen)

Zafušali bojo takaliovak, bo fSaj poceni.

Jir (nepreverjen)

Pridem ! Deka ste?

Jožek3 (nepreverjen)

Tak se graj češe 😀

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice