Krtek Oli iz Doživljajskega parka Vulkanija je na dan Zemlje dobil svojo prvo knjigo – slikanico o vulkanskih dogodivščinah.

Najbolj brano slovensko pisateljico Deso Muck je Oli, ki obiskovalce z veseljem popelje v svoj vulkanski svet in jim  razloži vse o vulkanu, tako navdušil, da je napisala zgodbo o vulkanu, ki je na Goričkem bruhal pred tremi milijoni let, in seveda o Oliju. Desa Muck, ki je ob 60-ih knjigah za otroke, mladino in odrasle z zadnjo stopila še v  vulkanski svet, je ob tem povedala:

»Z veseljem in odgovornostjo sem se odzvala Olijevi pobudi, da napišem zgodbo ter v njej na preprost in razumljiv način predstavim zapletene procese izpred treh milijonov let, ki so ob delovanju vulkana oblikovali današnjo Goričko pokrajino, ki mi je osebnostno tako močno pri srcu kot njeni ljudje in  nagajivi krtek. Zato se na Goričko vselej rada vračam.«

Igrivi in napeti zgodbi je dal ljubko podobo ilustrator Uroš Hrovat, ki velja za najbolj izposojanega ilustratorja v Sloveniji. Njegovo ime je prepoznano tako v klasični otroški  in mladinski literaturi kot v sodobni. Z Deso se je pri knjigi Oli iz dežele vulkanov enkratno ujel in skozi besedo začuteno izrisal v edinstveni ilustraciji, ki daje knjigi še poseben čar. Ob slikanici je izpostavil, da je želel igrivi in napeti zgodbi dati ljubko podobo s čudovito ilustracijo. 

Povezovanje kulture in turizma

Danijela Krpič, direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad, je ob predstavitvi izpostavila, da je Vulkanija s knjigo Oli iz dežele vulkanov pridobila edinstven produkt, knjigo, ki promovira Pomurje in Goričko, in zgled, kako se lahko povežeta kultura in turizem.

»Sama po sebi je poučna in namenjena vsem generacijam in če kdaj, v koronskem času pripomore k ohranjanju in nadgradnji stika z zvestimi obiskovalci in ljubitelji Vulkanije tudi skozi pisano besedo širom po Sloveniji, hkrati pa nadgrajuje ponudbo Vulkanije kot butične turistične destinacije za vse generacije od blizu in daleč.« Knjiga je vez med tradicijo, kulturo, turizmom, ne glede na omejitve in razdalje, ter ob svoji poučni zgodbi ponuja tudi unikatni turistični produkt, je dodala Krpičeva.

Županja z izbranimi besedami

Cvetka Ficko, županja občine Grad, je z navdušenjem spremljala predstavitev knjige in nagovor pisateljice Dese Muck ter poudarila, da je kot županja izjemno ponosna, da dober glas iz občine seže po vsej Sloveniji, za kar je treba pri izdaji knjige izreči vso  pohvalo avtorici knjige.

Občina Grad z zelenimi goričkimi griči, svežim zrakom, goričkimi dobrotami ter prijaznimi in gostoljubnimi ljudmi, s številnimi projekti krepi turistično prepoznavnost, z Vulkanijo, gradom Grad in drugimi znamenitostmi pa v normalnih turističnih časih številne obiskovalce iz vse Slovenije. Ob prebiranju knjige bodo še toliko bolj navdušeni nad čudovito krajino, kjer živimo in jo z veseljem podelimo z obiskovalci, je še povedala županja. 

Oli pa tokrat ni rekel nobene ves čas je samo listal slikanico in se zadovoljno muzal. Kar čudno, saj je v sedmih letih nagovoril skoraj 180 tisoč obiskovalcev z vseh koncev sveta in jih popeljal na doživeto potovanje skozi vulkansko podzemlje z interaktivnimi predstavitvami in 4D-filmi s posebnimi efekti, kjer spoznajo moč vulkanov in njihove posledice, nastanek vesolja in življenja na Zemlji, se sprehodijo skozi lavino cev in otipajo prave geode, se z dvigalom spustijo 6000 metrov globoko v središče vulkana, kjer doživijo njegov izbruh.

Komentarji (2)

realnoo (ni preverjeno)

SOBOTAINFO, PREVERITE ALI NASTALI PRIHODKI S STRANI OBISKOVALCEV OPRAVICIJO STROSKE VZDRZEVANJA IN OBRATOVANJA!????
ALI PA OBCINA NA OSNOVI DAVK.PLACEVALSKEGA DENARJA FURA TA LUKSUZ!?

machinist (ni preverjeno)

Ne bluzi, vulkanija je super doživljajska točka in bi s še par nadgradnjami rejsan lejko gratala turističen biser sredi zapuščenoga goričkoga

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Starejše novice