Slika je simbolična.
Podpora Ukrajini z možnostjo vključitve v študij na Univerzi v Mariboru.

Na Univerzi v Mariboru pravijo, da z veliko zaskrbljenostjo in sočutjem spremljajo krizno situacijo v Ukrajini: »Prebivalcem Ukrajine izražamo solidarnost, vsakdo bi moral imeti pravico do življenja v miru in svobodi.«

Sporočili so, da so zato na Univerzi v Mariboru pristopili k reševanju begunske krize in zavzeto iščejo rešitve, ki bodo v podporo študentom, visokošolskim učiteljem, raziskovalcem in ostalemu osebju, ki je uspelo prebežati v Slovenijo, ter vsem, ki jih je vojno stanje prizadelo v njihovi domovini, na njihovih visokošolskih zavodih in raziskovalnih ustanovah.

»Zavedajoč se, da krizna situacija kot posledica vojne v Ukrajini zahteva takojšnje rešitve, smo na Univerzi v Mariboru vzpostavili enotno vstopno točko (v angleškem in slovenskem jeziku), ki je namenjena vsem tistim, ki so bili primorani zbežati iz vojnega območja in si želijo nadaljevati študij, so na študijski izmenjavi ali se želijo vpisati na študijski program Univerze v Mariboru,« so sporočili

Vsebine bodo ažurno dopolnjevali. Za vsa vprašanja, podporo in pomoč je na razpolago elektronski naslov [email protected].

Oprostitev plačila šolnine ter prispevkov za študij vsem ukrajinskim državljanom

Z željo, da študentom omogočijo takojšnje nadaljevanje visokošolskega študija in hkrati olajšajo integracijo v slovenski visokošolski sistem, so na Univerzi v Mariboru pripravili predlog ukrepov, med katerimi je tudi oprostitev plačila šolnine ter prispevkov za študij vsem ukrajinskim državljanom.

Ker skladno s slovensko zakonodajo in splošnimi akti vpis med študijskim letom ni možen, ukrajinskim študentom ne morejo zagotoviti formalnega vpisa, jim bodo pa zagotovili vključitev v študijski proces v okviru izmenjav Erasmus za prehodno obdobje.

Obveznosti, opravljene v tem času, bodo študentom priznane v okviru formalnega vpisa v študijski program za naslednje študijsko leto 2022/23, ko skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport načrtujejo sistemsko ureditev integracije študentov v terciarno izobraževanje.

Prav tako iščejo rešitve pri zagotavljanju namestitev v prostore stanovanjskih skladov, dijaških domov, študentskih domov, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti ter ostalih primernih objektov v državni lasti.

Študenti imajo možnost tudi zaprositi za štipendijo, prav tako jim status študenta omogoča dostop do subvencionirane študentske prehrane, študentskega dela in tako dalje.

»Krutost vojne, beg, zapuščanje domovine in strah, soočanje z izgubo ter negotovost, kakšna bo prihodnost, prinese s seboj tudi veliko potrebo po psihološki pomoči. Društvo študentov psihologije Maribor tako nudi brezplačne zasebne pogovore v podporo duševnemu počutju in zdravju za študente, ki jih je prizadela kriza v Ukrajini. Podpora je na voljo v angleškem jeziku,« so še zapisali. 

Vključevanje v pedagoški in/ali raziskovalni proces pa ne omogočajo samo študentom, temveč tudi visokošolskim učiteljem in sodelavcem ter raziskovalcem iz Ukrajine.

Eden izmed možnih načinov je dohodna mobilnost ali gostovanje za namen pedagoškega udejstvovanja in raziskovalnega usposabljanja v okviru programa Erasmus+. Prav tako je možno vključevanje v raziskovalne in razvojne projekte ter druge aktivnosti, upoštevajoč vsebinske in finančne okvire projektov in drugih aktivnosti.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

V Mariboru so kot po navadi malo zmešani. Zeleni Štajerci mislijo, da bo Zeleni Napoleon še dugo troso svoje norosti. Zato do se ukrajinski študentje lepo vrnoli v Ukrajino in nedo trošili naši pejnez.

Nevem no (nepreverjen)

Zakoj pa vsaki den morete 4 članke o beguncih napisati?
Isto ko prej o koroni. Kaj je sploh vaš namen takega pisanja.

Starejše novice