Sosedje razmišljajo o novem mostu čez Muro, Slovenija neodzivna
.

Petišovcem, ki so se lani znašli v središču odmevnega mejnega zapleta s Hrvaško, se morda obeta rešitev, ki bi lahko preprečila podobne neljube dogodke v prihodnosti.

Naši južni sosedje želijo namreč tam čez reko Muro zgraditi nov most, ki bo promet preusmeril na novo obvoznico in s tem razbremenil s tovornimi vozili močno zasičeno Mursko Središče.

Zapleti na slovensko-hrvaški meji

Spomnimo, da Hrvaška že lep čas opozarja na težave omenjenega obmejnega kraja, skozi katerega mesečno zapelje tudi do 18.000 tovornih vozil. Na posameznih cestah je lani prepovedala promet tovornih vozil, težjih od sedem ton in pol, zaprtje mejnega prehoda Petišovci pa je prevoznikom v Pomurju povzročilo precej preglavic in poslovne škode. 

Razmere so se še nekoliko zaostrile, ko se je Slovenija na ukrep odzvala z zaprtjem kar 17 prehodov vzdolž južne meje. Umirile so se šele poleti, ko sta državi dogovorili spremembe, s katerimi so v prepovedi prometa na posameznih mejnih prehodih, med drugim tudi v Petišovcih, uvedli določene izjeme.

Hrvatje z novo rešitvijo, Slovenija pretežno neodzivna

Na hrvaški strani meje zdaj potekajo resni pogovori o dolgotrajnejši rešitvi, ki zadevajo tudi infrastrukturo v Pomurju. 

V začetku meseca so se na sestanku v Murskem Središču sestali hrvaški minister zunanjih in evropskih zadev Gordan Grlić Radman, hrvaški minister za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darko Horvat, župan občine Mursko Središće Dražen Srpak in lendavski župan Janez Magyar. Na naslednjem sestanku na hrvaškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve pa so se jim med drugimi pridružili še direktor podjetja Hrvaške ceste ter načelnik sektorja mejne policije Republike Hrvaške.

S strateškim projektom širšega značaja želijo povezati dve avtocesti in s tem prometnice razbremeniti tovornega prometa. A slovenska stran, kot kaže, ni pretirano zavzeta.

Ključno vprašanje stične točke

V Občini Mursko Središče ocenjujejo, da gre za pomemben projekt s podporo hrvaške Vlade. Po njihovih pojasnilih je hrvaško ministrstvo morja, prometa in infrastrukture o zadevi že govorilo s slovensko Vlado, prav tako naj bi prosili za termin za nov sestanek, vendar pa odziva s slovenske strani niso prejeli. Zadeva je tako bila predana ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. 

Ključnega pomena je dogovor med državama o skupni stični točki, kjer bi most prečkal reko Muro in prešel na slovenski teritorij. Po besedah predstavnika podjetja Hrvaške ceste je to celo najpomembnejši element, ki pogojuje izvedbo samega projekta.

Po določitvi skupne stične točke bodo sicer morali izvesti še presojo vplivov na okolje, najverjetneje kar na obeh straneh meje. Sledili bodo še projektiranje, odkup zemljišč in pravne zadeve.

Bo pa realizacija zamisli na slovenski strani meje, v Pomurju predvidoma terjala precejšnje spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta lendavske občine, predvsem na območju Petišovec.

Komentarji (14)

bossmann (ni preverjeno)

Ka pa te most v Hotizi, je za seme?

slvkos (ni preverjeno)

upam da bodo naši uspeli zgraditi tisti 1km ceste do mostu

čarni vrag (ni preverjeno)

V začetku meseca so se na sestanku v Murskem Središču sestali hrvaški minister zunanjih in evropskih zadev Gordan Grlić Radman, hrvaški minister za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darko Horvat, župan občine Mursko Središće Dražen Srpak in lendavski župan Janez Magyar.

Pa to ne moreš verjet, kakšnen nered vlada v tej naši državi. Lendavski župan sestankuje s hrvaškimi ministri. S hrvaškimi ministri se lahko sestajajo naši ministri, s hrvaškimi župani naši župani itd. Morebiten most čez Muro ni stvar samo lendavske občine, ampak predvsem države Slovenije.

Carinik (ni preverjeno)

Seveda je rešitev, kot je predlagana, ugodna za prebivalce Murskega Središča, saj bi se promet dejansko preusmeril mimo naselja. Je pa zadeva veliko manj ugodna za prebivalce Petišovec, ker bi se promet močno približali naselju "kolonija". Če župan misli reševati težave hrvatov, mimogrede njim je popolnoma vseeno za naše težave, potem naj za župana kandidira naslednjič kar čez mejo.

gost2 (ni preverjeno)

Carinik,popolnoma se strinjam s tabo,naš župan kar naprej leze Hrvatom v tazadnjo.Mi bi reševali problem Murskega Središča?Županu zgleda ni niti najmanj do občanov Lendave,predvsem pa prebivalcem "Kolonije"vPetišovcih,.

In reply to by Carinik (ni preverjeno)

Serginjo (ni preverjeno)

Popolnoma se strinjam z vama. Tudi na Hotizi so bila dogovarjanja, potem pa so Hr sami zgradili most - brez dogovora.

In reply to by gost2 (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ne vem zakoj Hrvatje ne napravijo mosta preko čisto hrvatskog teritorija. Zahodno od toga mejnoga prehoda sega Hrvaška par sto metrov čez Muro. Tan nega niti hiš edino šuma pa nekšne kamenšnice.

jaja (ni preverjeno)

Čarni vrag strinjam se z tabo, samo kataster je ned državna meja, nikdar je nej bila!!To vse trdijo
bivše republike.Pahor je to vse zavozil !!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

df (ni preverjeno)

DF vej pa moreš se strinjati či si san s seuf pijses budalo. Poišči si že ustrezno pomoč.

In reply to by jaja (ni preverjeno)

jaja (ni preverjeno)

Zaj ti bom pa tak napisal." A imaš ti mogoče končano osemletko"? Ddrek Ffuknjeni.

In reply to by df (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Znano mi je, da Hrvatje tam kjer jim odgovarja skušajo uveljavljati katastersko mejo kot državno mejo. Pogledni si, tak je vrisano tudi na Google maps. Pa tudi po znamenitom Arbitražnom sporazumi je tak. Sicer pa takšno stanje predstavlja za našo državo realen problem, ker so visokovodni nasipi pod hrvaško kontrolo. Edino naselje Mirišče smo dobili po Arbitražnom sporazumi, ki ga pa Hrvatje ne priznavajo. Je pa zanimivo, ka je na glavni cest pri betonarni, ki je zopet na Hrvaškom še pred par leti stal smerokaz Brezovec del. ki je kazal proti Mirišču. To se edino tak lejko razmi ka smo smatrali ta Brezovec del ali Mirišče po naše za del Hrvaške. Velko napako so napravili naši vladajoči, ko so umaknili policijo na katastrske meje. Dokler nega novoga sporazuma ostane vse kak je. Sicer pa naše naivneže hrvaški politiki pretentajo dobesedno z levo roko.

In reply to by jaja (ni preverjeno)

muraII (ni preverjeno)

pa če hrvati ne priznavajo meje arbitraže (če je ta dobra ali nej za nas ali za njih je druga debata) ali slovenija toga mosta ne nuca. Nuca ga hrvaška, tak ka dokeč nede hrvaška pristala na to ka je meja določena tečas naši v lublani nedo "odzivni" na take ali drugačne projekte hrvaške

En Lendavčan (ni preverjeno)

Neodziv slovenskih oblasti je povsem pravilen. Dokler ni z obeh strani priznane meje, se ne moreš dogovarjati kje boš gradil most in cesto čez njo. Ne vem kaj se spotika lendavski župan Madjar na teh sestankih. Očitno ima preveč časa, da se vozika v Zagreb na sestanke na katerih nima nobenih pooblastil.

prekmurec75 (ni preverjeno)

bomo plesali kot nam bodo ustasi igrali prej naj nam vrnrjo strigovo in se kaj in nic z njimi imeti kake opravke tega lendavskega zupana pa naterat na Madcarsko da se bo tam nekaj izucil

Starejše novice