Pomurski prevozniki zaradi problema na južni meji beležijo škodo. Na hrvaški strani meje z iskanjem rešitve menda odlašajo.

Kot smo poročali, je Hrvaška na posameznih cestah prepovedala promet tovornih vozil, težjih od sedem ton in pol, s čimer je voznikom tovornjakov povzročila precej preglavic - tudi prevoznikom v Pomurju.

Ena izmed cest, kjer po novem velja omejitev, namreč vodi od mednarodnega mejnega prehoda Petišovci skozi Mursko Središče. Vse večji in za domačine nevzdržen tovorni promet skozi mesto, ki se je z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo samo še stopnjeval, je od sedmega marca omejen, mejni prehod v Petišovcih pa za tovorna vozila, težja od sedem ton in pol, neprevozen. 

V pomurskem podjetju Murska Transport, kjer imajo petnajst tovornjakov, so to pot redno uporabljali. Zdaj jih na mejnem prehodu zavračajo; vračati se morajo v Slovenijo ter iskati nove poti do na primer Čakovca, ki pa so daljše in dražje.

"Prevoz se dejansko podraži glede na kilometre za polovico oziroma za trojno ceno, tako da pri večjih količinah prevozov, je to ogromno", nam je pred časom povedal Andrej Cipot iz podjetja Murska Transport.

Na Hrvaškem z vzpostavitvijo delovne skupine odlašajo

Po mnenju gospodarstva enostranski ukrep Hrvaške ni rešitev prometnega problema. Pomurski prevozniki so državi sicer pozvali, naj se vsaj začasno dogovorita za tekoče lokalne prevoze iz Slovenije v Hrvaško in obratno. Minister za zunanje zadeve Miro Cerar je dejal, da meddržavno vprašanje pozorno spremljajo in zagotovil, da poteka tudi neposredno sodelovanje s hrvaškimi organi.

Spor naj bi pristojni skušali rešiti z vzpostavitvijo delovne komisije, vendar je ta zdaj bila prestavljena na konec junija, zavzetost južnih sosedov za rešitev problema pa vpletenih ne navdaja z upanjem. 

Andrej Cipot iz podjetja Murska transport medtem opozarja na veliko gospodarsko škodo, saj so na prehod Mursko Središče, ki ga uporabljajo za dostavo na območje Medžimurja, močno vezani. 

»Imamo velike težave na južni meji, na prehodu v Murskem Središču, kjer je prepovedan prehod tovornih vozil. Delovna komisija, ki naj bi rešila ta problem, je bila prestavljena iz maja na konec junija. S slovenske strani je bila vzpostavljena delovna skupina s strani ministrstva, obrtne in gospodarske zbornice, s hrvaške strani pa še ni. Ta čas, ko zadeva še ni rešena, bi lahko spustili vsaj MS in Čakovec vozila, ki so odvisna od tega.« 

Do cilja po trikrat daljši poti

Trenutno so primorani voziti skozi Gruškovje, zaradi česar se kar trikrat podaljša pot od Murske Sobote do Čakovca:

»Vozimo se okoli riti v žep! S slovenske strani nas spustijo, na hrvaški strani pa ne. Tu imamo velike probleme, veliko večje kot na severni meji.« 

Ob tem pa poudarja, da s trenutnim stanjem ne trpi le prevozništvo, temveč tudi ostalo gospodarstvo v regiji, saj je to močno vezano na Medžimurje.

Komentarji (9)

Pavel (ni preverjeno)

prav tak! naj se vozijo!

Pavel.. (ni preverjeno)

Đubre jedno

In reply to by Pavel (ni preverjeno)

Putin (ni preverjeno)

Bravo, tak je tudi prav!
Kamioni sodijo na avtoceste in ne da se vozijo prek mest in vasi...
Se spomnimo, tud nam ni bilo fajn ko so se vozili prek prekmurskih naselj in nam otezavali promet itd.
Upam da bojo tud Hrvati vlagali tozbe kakor smo mi sami in smo na konci tudi uspeli!!!

Kriptoniche (ni preverjeno)

Pravilno.

kava (ni preverjeno)

Rešitev je preprosta: avtocesta Lendava-Čakovec. Slovenski politiki bodo za to rabili 5 let, najmenje... Crovati pa 10...

Senčnik (ni preverjeno)

Majo avtocesto do Goričana, tak ka je nej trbej delati..

In reply to by kava (ni preverjeno)

Janez 90 (ni preverjeno)

Zastonj Bitcoin-i izplačilo po 40 dneh 0.002 btc
https://boostminer.io/12231

Artemianka

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v >>> www.3xDate.top

per (ni preverjeno)

Naj plačajo uporabnino nej ka ostaali uporabniki plačujemo cestnine oni pa si ustvarjajo dobičke in uničujejo ceste transport v večji meri usmeriti na železnico tako se poveča varnost na cestah in obremenitve bodo manjše.

Starejše novice