Danes obeležujemo svetovni dan romskega jezika. Na današnji dan so namreč leta 2008 prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar.

Inštitut za romološke študije v sodelovanju z Zvezo Romov Slovenije ta petek v Murski Soboti pripravlja okroglo mizo z naslovom Svetovni dan romskega jezika - ohranjanje romskega jezika - govorni jezik in njegov pomen pri ohranjanju kulturne identitete.

Romski jezik govorijo od Sinkianga na Kitajskem preko Irana do prekomorskih držav in je edini evropski predstavnik indoarijske veje indoevropskih jezikov. Ob migracijah Romov iz severozahodne Indije in Pakistana proti zahodu okoli desetega stoletja je njihov jezik začel prevzemati različne perzijske, armenske in grške besede. Pozneje pa so nanj vplivali še slovanski jeziki, romunščina, madžarščina, nemščina in turščina.

Romski jezik ima status manjšinskega jezik v mnogih evropskih državah, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji, na Švedskem in Madžarskem. Ponekod, denimo v Makedoniji in na Kosovu, pa je romščina celo uradni jezik.

Romščino v Prekmurju močno zaznamovala madžarščina

Pri nas romski jezik nikjer ni v uradni rabi. Kot ocenjujejo v romski skupnosti, bi država za izboljšanje stanja na tem področju lahko podprla sistemsko uvedbo poučevanja romskega jezika v šolah za tiste, ki bi se ga radi naučili. Tako bi zagotovili možnost ohranjanja, spoznavanja in proučevanja romskega jezika. 

Gre sicer za zelo raznolik jezik, saj ga v skoraj vsakem romskem naselju pojavlja v nekoliko drugačni obliki. Še največja razlika pa je med govorom Romov, ki živijo v Prekmurju, in tistim, ki je v rabi na Dolenjskem. V romščini na našem območju je namreč zaznati močan vpliv madžarščine.

Romske organizacije po pisanju STA v zadnjih letih opažajo poseben poudarek na raziskovanju in zapisu romskega jezika, kar se v preteklosti ni dogajalo.

Romske organizacije po pisanju STA v zadnjih letih opažajo poseben poudarek na raziskovanju in zapisu romskega jezika, kar se v preteklosti ni dogajalo.

Praznujejo tudi 8. aprila

V Evropi sicer živi od osem do deset milijonov Romov; predvsem na Slovaškem, v Grčiji, Turčiji, na Madžarskem in v Sloveniji, kjer se njihovo število po ocenah različnih institucij giblje med 7.000 in 12.000.

Ob današnjem svetovnem dnevu romskega jezika etnična skupina 8. aprila praznuje še svetovni dan Romov.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gezik je samo … (nepreverjen)

Dajte henjajte z nekšo romščino in madžarščino .

GUČITE PREKMURSKI (nepreverjen)

Henjajte že enkrat, gučite prekmurski. V popisu prebivalstva leta 2002 se je za Cigana - Roma opredelilo 3.246 državljanov Slovenije (uradni statistični podatki RS), pozornosti pa imajo več kot Slovenci.

Neko (nepreverjen)

Samo še albanščina fali.... tej se tude tu množijo neomejeno, njihova deca brez škoul pa delajo same probleme.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

živel Jelinčič

In reply to by Neko (nepreverjen)

Starejše novice