Lovec je na prošnjo svojega prijatelja na grozljiv način z lovsko puško pokončal psa mešanca. 76- in 68-letniku grozi kazen do treh let zapora.

Policisti Policijske postaje Rače obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Storitve dejanja sta v sostorilstvu osumljena 68 in 76 let stara moška, oba doma iz območja občine Starše. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen do treh let zapora.

Mlajši izmed dvojice, ki je bil lastnik psa mešanca, starega približno osem let, ki ni bil čipiran in ne cepljen, je nagovoril 76-letnega lovca, da je na krut način pokončal njegovega psa. Dogodek se je zgodil v soboto, ko je omenjeni lovec prišel na dvorišče 68-letnika in žival z lovsko puško dvakrat ustrelil ter tako na krut način povzročil njegov pogin.

Strele in grozljivo cviljenje psa so slišali občani, ki so o dogodku obvestili policijo. Ti so nemudoma ukrepali in 76-letnemu osumljencu odvzeli prostost ter ga pridržali.

Lovcu zasegli tri puške in več kot 600 kosov streliva

V času pridržanja so policisti pridobili odredbo za hišno preiskavo na njegovem domu, med katero so mu zasegli tri lovske puške in več kot 600 kosov streliva, ki ga legalno poseduje, saj ima izdano orožno listino. Zasegli so mu tudi lovsko puško, s katero je psa pokončal. Slednjo bodo, kot predmet s katerim je bilo kaznivo dejanje storjeno, skupaj s kazensko ovadbo poslali na pristojno tožilstvo, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Ostalo zaseženo orožje in strelivo bodo policisti poslali na Upravno enoto Maribor. Upravni enoti bodo, na podlagi določil Zakona o orožju, podali tudi pobudo za odvzem vsega orožja, streliva in orožne listine.

S to puško je 76-letni lovec pokončal psa. (FOTO: PP Rače)

Psa zakopal v skoraj metrsko jamo

Med preiskavo so policisti ugotovili, da je lastnik psa že v petek, dan pred ustrelitvijo skopal jamo, globoko približno 90 centimetrov, v katero je po ustrelitvi zakopal pasji kadaver. Policisti so na kraju opravili ogled kraja kaznivega dejanja, kadaver psa pa je prevzel veterinarski nacionalni inštitut, ki bo opravil obdukcijo kadavra.

Zoper 76-letnega osumljenca so policisti, zaradi kršitve določil zakona o orožju uvedli tudi prekrškovni postopek, ker je streljal z lovsko puško izven lovišča - na dvorišču stanovanjske hiše.

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bonge (nepreverjen)

Hinavce , da pa koršmet z inekcijof psa buje pa te drapne okouli 50 eurof , tou je pa humano gele . Pa tej iste lovec je z touf püjkšof srno ali pa gelena strejlo , tou je pa bilou humano gele, da država ma hasek od toga, banda nenasitna.

Trezasebliža (nepreverjen)

Pred ne tako davnimi časi so na vaseh itak bolne in ostarele pse na prošnjo lastnikov ustrelili lovci. Splošno znano ...

? (nepreverjen)

Pol pismeni komentatorji!
Preden se bodo razvnele strasti pod tem zapisom, morate večkrat prebrati prispevek, pa malo dihati, pa ponovno brati...
Psa je po zapisanem sodeč prvič obstrelil, zato je moral vajo še enkrat ponoviti!
Pes ni bil registriran, torej nikoli cepljen proti steklini...
Psa je prepovedano zakopati...

In ja, prav je, da mu odvzamejo orožje, saj 76 letni moški z njim nima več kaj početi! Če na dva metra psa ni zadel, potem bo na 200 metrov ogrožena širša okolica.

gostja 426 (nepreverjen)

Po Zakonu o zaščiti živali se odstrel hišne živali šteje za neprimerno usmrtitev, dovoljena je le evtanazija. Danes pač več nismo v 70. letih ali še prej.
Res je, da je zakonodaja dvolična, da je ustreliti srno normalno, ustreliti psa pa ne, a to je že drug problem.
Sramotno je, da je bil pes nečipiran, necepljen, sram pa bi lahko bilo tudi lovske družine, da imajo tako slabe lovce, in da imajo takšen etični kodeks, po katerem lovec "lahko odkloni odstrel domače živali" - LAHKO, ne MORA, čeprav je odstrel kršitev Zakona o zaščiti živali, lovci pa glumijo varuhe narave in ljubitelje živali. Na neskladje sem že pred leti opozorila MJU, MOP, LZS, pa se nikomur ni zdelo vredno ukrepati, kao da kodeks ni del zakonodaje. Birokratska neumnost.
Dobro je, da so policisti ovadili oba. Sram ju je lahko, lastnik ne bi smel imeti niti fikusa, kaj šele živali.

da te kap (nepreverjen)

ja tistim ka so " trpinčili deco v vrtcu" pa grozi kazen od 5mescov pa do 2 let?!
tak ka je pes bole zaščiteni od otrok, ali?

Aa (nepreverjen)

V casu komunisticne jugoslavije, nej tou bilou nikaj posebnoga.
Ka pa ce bi se pes brez lastnka sprehajal po njivah in preganjal srnjad a potem pa bi ga lahko lovec ustrelil?

pikanogavička (nepreverjen)

Takoj na začetku naj povem, da sem proti kakršnemu koli nasilju in ubijanju ljudi in vseh živali, da ne bom napačno razumljena. Zdaj pa vprašanje tistim, ki se zgražate nad tem groznim dogodkom: ste se vprašali, ko jeste z velikim apetitom bograč, kako so umrle te živali?

Starejše novice