Foto: Bobo
Na Krasu gasilci grozovit požar še vedno gasijo na treh večjih požariščih.

Gasilci se na Krasu še vedno borijo s tremi večjimi požarišči pri Novi vasi, Vojščici in med Cerjem in Trsteljem. Imajo izdatno pomoč iz zraka, saj se jim je popoldan znova pridružilo letalo kanader, prav tako pa tudi slovaški helikopter. Prebivalci Vojščice, Temnice in Novela, ki so jih dopoldne evakuirali, so se proti večeru vrnili domov.

Glavna naloga vseh sil je zadržati požarno linijo pred cesto Temnica-Renče, so pozno popoldne sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko. Po njihovih navedbah je na terenu več kot 1000 slovenskih gasilcev, na pomoč pa jim je prišlo tudi devet hrvaških.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana požar presega 2000 hektarov, gasilci pa skušajo preprečiti, da bi se požar razširil do Trstelja. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja več nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega, je povedal. Gre za največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, je opomnil.

Minister za obrambo Marjan Šarec pa je povedal, da je gašenje iz zraka zaradi slabe vidljivosti izjemno zahtevno, prav tako zračnim plovilom grozi nevarnost trka. Na prizorišču sta zato tudi usmerjevalca helikopterjev in letal.

Slišati je veliko pokov

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je povedal, da je danes dogajanje pestro. Granate so se v zadnjih dneh segrele, zato precej poka. Po njegovih besedah eksplozij niti ne štejejo več. Vse, kar najdejo zunaj požarišča, odstranijo, do zdaj že približno 70 granat, je dejal.

Največja je bila mina nemške izdelave kalibra 250 milimetrov z 42 kilogrami eksploziva. Ko so ocenili, da je stanje zelo resno, so eno ekipo umaknili. »Velika sreča je, da gasilci upoštevajo naša navodila, tako da še nekako obvladujemo situacijo,« je dodal.

Iz Vojščice, Temnice in Novela, kjer je nekaj več kot 400 prebivalcev, je bila dopoldne odrejena evakuacija. Zbirno mesto za prebivalce je bila telovadnica v Komnu. Tam so bile vse potrebne službe za pomoč. Iz Centra za socialno delo Nova Gorica pa so sporočili, da bo ljudem na voljo tudi psihosocialna pomoč.

Pristojne službe so reševale tudi živino.

Zadržujte se v zaprtih prostorih

Na koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje so se odzvali na težave, ki jih v širši okolici povzroča dim s Krasa. Ponovili so, da se je najbolje zadrževati v zaprtih prostorih in da to posebej velja za ranljive skupine. Ocenjujejo, da kratkotrajno povečanje koncentracije delcev v zraku ne bo povzročilo hujših težav.

Kraški vodovod Sežana je uporabnike vode iz Brestoviškega vodovoda na območju občin Miren-Kostanjevica in Komen popoldne obvestil, da zaradi povečanih odvzemov vode za gašenje prihaja do občasnih prekinitev dobave vode pri uporabnikih. Kot so navedli, je treba vodo za uporabo v prehranske namene prekuhavati zaradi nihanj tlaka in občasnih izpadov oskrbe.

V aktivnosti, povezane z gašenjem požara, je vključen tudi Zavod za gozdove Slovenije. Sodelujejo pri koordinaciji in usmerjanju sodelujočih v akciji. Da bi preprečili širjenje požara v smeri proti Komnu, gozdarji širijo protipožarne gozdne prometnice na območju borovih gozdov, so sporočili pozno popoldne.

Slovenska vojska pomaga pri gašenju požara že šesti dan. Letalska enota 15. polka vojaškega letalstva je s helikopterji in letalom v petih dneh odvrgla skupaj približno 900.000 litrov vode, pri tem pa so leteli 93 ur, so objavili na spletni strani Slovenske vojske.

Požari so lahko uničujoči za biotsko raznovrstnost prizadetega območja, še posebej, kadar so posledica suše in visokih temperatur, ki že same po sebi pomenijo stres za vse organizme, tako živali kot rastline, pa so pojasnili na Zavodu za varstvo narave.

Komentarji (11)

realnooo (ni preverjeno)

FEJK NASLOV, NIMA NOBENE VEZE S VSEBINO! LAZEN NASLOV ZA KLIKE!
Po drugi strani pa nam BOSANSKI GASILCI NEJSO POMAGALI?

Revše (ni preverjeno)

Napravi si svojo spletno stran in tam objavljaj bedastoče in hudobije, ker za kaj drugega nisi sposoben.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec fejk si tij že cejlo življenje prokleti socialaš. Zakoj pa te klikaš....aja zato ka si vse masten ka lejko cejle dneve butaste komentare pijšeš. Debil prizadeti.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Po čem vendarle stalno sklepate, da piše določene komentarje t. i. "debeli fuknjenec?" Ker je na tem portalu toliko butastih komentarjev, mora imeti ta vaš "debeli fuknjenec" zaposlenih za eno vojsko pomagačev, da pišejo komentarje, a?

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Un ne nuca vojske zato ka je socialaš pa ma cejli den čas ka pod stotimi nicki pijše blesarije pa si san s seuf pijše . Hvala za razumevanje.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Red Alert (ni preverjeno)

Rusko letalo za požare bi rešilo zadevo

33211 (ni preverjeno)

Zakaj nam makedonci niso pomagali pri gasenju, pa imamo 2 makedonca za ministra vladi???

Tecumseh (ni preverjeno)

Zakaj nimamo na Krasu zgrajenega vodovoda, pa zajetja...? A ni bil inštitut 8. marec pobudnik vseslovenskega proti glasovanja zakona o vodi???
A ena Nika Kovač mirno spi? A mirno spi tudi sedaj, ko je izgleda že ena smrtna žrtev med prostovoljkami???

899oiw (ni preverjeno)

Verjetno da ja, ker taksni ponavadi nimajo lastne vesti in grejo preko trupel do lastnega uzitka in oblasti.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

FRAP (ni preverjeno)

Ta Nika že zaradi neprestanega brezveznega prekomernega kokodakanja lahko zaspi. Verjetno tudi mirno, saj dvomim, da se zaveda kaj se dogaja v realnem svetu. Iz tega kurnika - Inštituta ni za pričakovati nič vzpodbudnega za narodu v blagor.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Treeww (ni preverjeno)

Nakljucij ni, vse je z razlogom.

Starejše novice