Dijak 4. letnika Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota zadnje štiri leta izdeluje svoj električni katamaran, njegova splavitev pa bo že to poletje.

Anej Serec iz Murske Sobote si je že od majhnega želel zgraditi svojo ladjo, vendar kot otrok ni imel zadosti znanja in finančnih sredstev.

Pri svojih petnajstih letih je imel že kar nekaj izkušenj z modelarstvom in načrti, zato se je odločil, da bo uredil in izpraznil domačo garažo ter začel izdelovati svoj katamaran.

»Štiri leta nazaj sem se odločil za začetek tega projekta, sprva sem naredil tudi načrt. Večinoma gradnje pa sem naredil sam, pomagali so mi tudi prijatelji in vrstniki,« nam zaupa Anej. 

Veliko del se je učil sproti, med samo izdelavo

Ko je začel izdelovati katamaran, je obiskoval komaj prvi letnik Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, zato so se je veliko del učil sproti, med samo izdelavo.

»Recimo pri varjenju mi je na začetku prijatelj pokazal, kako se vari in potem sem nadaljeval sam. Tako je bilo tudi pri večini ostalih postopkov. Sprva nisem vedel, kako bom vse naredil, vendar so se ob gradnji odpirale nove poti in novi pogledi,« priznava.

Sprva je nameraval narediti manjši katamaran, vendar pa ga je tekom gradnje podaljšal, saj si je želel imeti več prostora. Njegov katamaran bo sprejel 12 ljudi, na njem pa bodo tudi majhna kuhinja, hladilnik in številni predali, ki bodo služili za zložljivo mizo in rešilne jopiče.

»Konstrukcija je narejena iz aluminija in zavarjena. Bilo je potrebno štiristo varov. To sem delal doma, v delavnici. Potem je konstrukcija iz lesa, ohišje je iz topolovega lesa, okrog tega pa so prišla še steklena vlakna,« še dodaja Anej.

Katamaran je uporabil tudi za zaključno nalogo

Svoj katamaran pa je Anej uporabil tudi za zaključno nalogo v šoli, kjer so bili nad njim navdušeni prav vsi, tudi mentor Robert Blažič, ki mu je bil ves čas pripravljen pomagati.

»Nisem še v bistvu vedel, da ga bom imel za zaključno nalogo v šoli, vendar ker se je projekt kar dolgo časa ustvarjal, sem se odločil, da ga bom sedaj ob koncu šole uporabil,« je dejal.

Pri tem pa doda, da je zelo hvaležen tudi svojim sponzorjem oziroma donatorjem, podjetjem Podkrižnik, Roto, Avto Sina, Codex, Strebo, Formateh, Megras, Avtovleki Lukač, Tapetništvu F Modern in Mestni občini Murska Sobota. Kot pravi, brez njih katamaran danes ne bi bil takšen, kot je sedaj.

Otvoritev bo potekala to sezono

Katamaran čaka še samo barvanje, oblazinjenje sedežev, nameščanje ladijskega poda in namestitev elektronike ter elektromotorja. Nato pa sledi otvoritev. 

»Splavitev bo v tej poletni sezoni na Soboškem jezeru. Katamaran bom imel privezan na pomolu v Surf in Sup klubu Pomurje. Splavitev pa bo pri Expanu,« pove.

Kot še doda, že nestrpno pričakuje, da s katamaranom zapluje na vodi. Prvi pa se bodo z njim zapeljali njegovi domači in prijatelji.

Komentarji (5)

Stiv (ni preverjeno)

Ja,kaj drugo kot čestitke in uspešno mirno plovbo !! V dokaz vsem,katerih otroci se ne znajo zamozaposliti in posedajo po parkih in posegajo po mamilih !!

Gost736 (ni preverjeno)

Zakon, čestitke!

Ghost (ni preverjeno)

Vsaka čast, take ljudi potrebuje slovenija že sedaj se vidi da bo fant uspešen v svojem poslu pa kaj koli bo na koncu počel..čestitke..

MTS (ni preverjeno)

Pohvalno! Bravo! Več takšne mladine nucamo, kak pa tiste ka visijo cele dneve na Tiktoke...

0000

Pa tej pojeb je iz Sobote ? Priden dečko ni kaj

Starejše novice